Alpha 1 News

Πρέσβης του διασυρμού: Gazzetta Dello Sport, Daily Mail, RMC και Bild για τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό

Τα μεγαλύτερα Μέσα από τις πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες εκθέτουν την εμπλοκή του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη σε σκάνδαλο στημένων αγώνων και βάζουν στο κόλπο και την Νότιγχαμ Φόρεστ.

Κι αυτό γιατί τα διεθνή δημοσιεύματα για την υπόθεση αυτή μορφή χιονοστιβάδας, αφού τα κορυφαία ευρωπαϊκά Μέσα κάνουν εκτενείς αναφορές, με αναλυτικές αναφορές για το θέμα που μπορεί να στείλει τους ερυθρόλευκους στην Super League 2.
Η διάσημη ιταλική εφημερίδα Gazzetta Dello Sport φιλοξενεί άρθρο του ανταποκριτή της στο Λονδίνο Στέφανο Μπολντρίνι, ο οποίος πιάνει το θέμα από μία άλλη οπτική γωνία κάτι που αποτυπώνεται και στον τίτλο του κομματιού του: «Η Νότιγχαμ σε μπελάδες. Το αφεντικό της ανακρίνεται στην Ελλάδα».
Στο μακροσκελές κομμάτι γίνεται αναφορά στην εισήγηση για υποβιβασμό του Ολυμπιακού, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: «Ο Μαρινάκης, τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, κατηγορείται για ότι έστησε ένα παιχνίδι του 2015. Η ομάδα του Πειραιά απειλείται τώρα με υποβιβασμό και οι Βρετανοί να χάσουν τον άνθρωπο, ο οποίος τους ανέβασε».
Από την Ελλάδα στην Αγγλία. Εν μέσω πανδημίας μία παλιά ιστορία του 2015, η οποία θάφτηκε σε ένα καθεστώς γεμάτο σκιές έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα ένας και μόνο πρόσωπο. Ο 52χρονος Ευάγγελος Μαρινάκης, εφοπλιστής, εκδότης και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού από το 2010 και από τον Μάιο του 2017 αφεντικό της Νότιγχαμ Φόρεστ.
Στην πραγματικότητα, η νέα έρευνα αφορά μία παλιότερη έρευνα του 2015, που βαφτίστηκε το «σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου» και η οποία άνοιξε και πάλι. Αφορά ένα παιχνίδι της 4ης Φεβρουαρίου του 2015 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ατρόμητο, που έληξε 2-1».
Ο ανταποκριτής της Gazzetta Dello Sport δείχνει εξαιρετικά ενημερωμένος, αφού στην αναψηλάφηση της υπόθεσης, αναφέρεται στο πόρισμα των 173 σελίδων του Αριστείδη Κορρέα και την δίκη που έγινε για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε κεντρικό ρόλο και συνολικά 26 κατηγορούμενους.
Στον επίλογο του, ο ανταποκριτής αναρωτιέται: «Και τώρα τι θα γίνει με την Νότιγχαμ», αναφέροντας πως μία πιθανή καταδικαστική απόφαση ενδέχεται να σημαίνει και αποβολή του Έλληνα εφοπλιστή από το αγγλικό ποδόσφαιρο: «Το νέο άνοιγμα της έρευνας, ενδεχομένως να μην κοστίσει μόνο έναν υποβιβασμό, ένα πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ και την διά βίου αποβολή του Βαγγέλη Μαρινάκη από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ίσως να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που μπορεί να αποβάλλει τον ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η τελευταία της συμμετοχή στην Premier League χρονολογείται στο 199. Μία ιστορική, αλλά μαρτυρική ομάδα. Η έλευση του Μαρινάκη έμοιαζε με το κατάλληλο εφαλτήριο για να επιστρέψει στην κορυφή, αλλά αυτή η ιστορία ίσως αποδειχθεί ένα κρύο ντους»!
Ανάλογης έκτασης δημοσίευμα φιλοξενεί και η αγγλική Daily Mail, που γράφει ενδεικτικά στον τίτλο της: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο σείεται από σκάνδαλο στημένων αγώνων, που ίσως στείλει τον 44φορες πρωταθλητή Ολυμπιακό στην δεύτερη κατηγορία και τον ιδιοκτήτη Ευάγγελο Μαρινάκη -ο οποίος κατέχει επίσης την Νότιγχαμ Φόρεστ- να αντιμετωπίζει πρόστιμο 2,6 εκατομμυρίων λιρών και ισόβια απαγόρευση.
Η εφημερίδα που αναφέρει την πρόσφατη περιπέτεια του Έλληνα εφοπλιστή με τον κορωνοϊό και τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ και την Γουλβς, κάνει αναλυτική αναφορά στην υπόθεση και αναφέρει ενδεικτικά: «Τα νέα μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τον ιδιοκτήτη Ευάγγελο Μαρινάκη, ο οποίος αν κριθεί ένοχος, θα δεχθεί ένα προσωπικό πρόστιμο ύψους 2,6 εκατομμυρίων λιρών και ισόβια απαγόρευση από το ποδόσφαιρο. Οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο ευρείες, με δεδομένη την ενασχόληση του Μαρινάκη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού ο Έλληνας πλοιοκτήτης και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά είναι επίσης ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ».
Ο μεγαλύτερος αθλητικός ραδιοφωνικός της Γαλλίας, το Radio Monte Carlo (RMC) κάνει εκτενή αναφορά στο «σκάνδαλο», γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ολυμπιακός απειλείται με υποβιβασμό μετά από ένα σκάνδαλο στημένων αγώνων»,

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα, η Bild που τονίζει σε άρθρο της: «Ο Ολυμπιακός κατηγορείται για στημένα παιχνίδια και απειλείται με υποβιβασμό».