Alpha 1 News

MAIΡΗ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗ - ''ΤΟ ΤELEMARKETING ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ''.

MAIΡΗ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗ - ''ΤΟ ΤELEMARKETING ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ''.
Τηλεοπτικοί αστέρες εκμεταλλεύονται το κοινό που τους παρακολουθεί, το οποίο αναζητεί απεγνωσμένα ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά τζελ, δύο προϊόντα που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά, και τα πουλάνε σε τιμές… χρυσού!
Πρωταγωνίστρια στο telemarketing της ντροπής είναι η πάλαι ποτέ παρουσιάστρια Μαίρη Μηλιαρέση, η οποία τις τελευταίες μέρες πουλά μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη έξι μάσκες κι ένα τζελ αντί… 14,99 ευρώ! Ωστόσο η αισχροκέρδεια και η αναλγησία του τηλεοπτικού σταθμού και της ίδιας της τηλεπωλήτριας δεν σταματούν εδώ, καθώς στο ποσό αυτό προστίθενται και 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής!
Έτσι, ο απελπισμένος πολίτης που «βομβαρδίζεται» διαρκώς από δυσοίωνες προβλέψεις ελέω της πανδημίας καλείται να καταβάλει το ποσό των 24,99 ευρώ για να εξασφαλίσει έξι μάσκες κι ένα τζελ για την προστασία τη δική του και των οικείων του. Τα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά μηνύματα πείθουν καθέναν ότι το προτεινόμενο προϊόν τού είναι απαραίτητο, μολονότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται μόνο σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχας ή φτάρνισμα, και, φυσικά, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό!
Εκείνο που προκαλεί απορία είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν έχει παρέμβει ακόμη για να σταματήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα την εξαπάτηση των πολιτών από εκείνους που βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία μεγιστοποίησης των κερδών τους.
Η αισχροκέρδεια με τις μάσκες και τα αντισηπτικά δεν τελειώνει στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Μια βόλτα στην αγορά ή μια περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι μια συσκευασία που περιλαμβάνει 12 μάσκες προστασίας αναπνοής από σωματίδια – σταγονίδια με βαλβίδα εκπνοής, οι οποίες πωλούνταν προς τρία ευρώ καθεμιά πριν από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, άγγιξε τα… 70 ευρώ την επόμενη ημέρα, ενώ την 1η Μαρτίου η τιμή εκτοξεύτηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται από 120 έως 132 ευρώ! Αυξήσεις 40%-80% καταγράφονται και στα αντισηπτικά διαλύματα.
Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να ορίσει τσουχτερά πρόστιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι αισχροκερδούν.
Συγκεκριμένα, θα επιβάλλονται πρόστιμα από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη σε όσους διαθέτουν προϊόντα απαραίτητα για την ασφάλεια και την υγεία των πωλητών σε τιμές που δεν δικαιολογούνται.
Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αναμένεται να θεσπιστούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκτός απροόπτου θα δημοσιευτεί σήμερα, στην οποία θα περιγράφεται και ο τρόπος απόδειξης του αδικήματος της αισχροκέρδειας, θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή κτήσης του προϊόντος, η τιμή διάθεσης και η διαθεσιμότητά του.
Ως αισχροκέρδεια θα χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε ποσοστό κέρδους είναι πάνω από το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων το διάστημα πριν από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, ήδη έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα τέσσερις επιχειρήσεις που βρέθηκαν να αισχροκερδούν σε είδη πρώτης ανάγκης.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο