Alpha 1 News

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα εξάλειψαν την εγκληματικότητα!

astinomia-koronoios

Ένα νέο τοπίο στην εγκληματικότητα σχηματίζεται όσο περνούν οι μέρες και ζούμε τη νέα πραγματικότητα του κορωνοιού. Με την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων να έχει μειωθεί ακόμα και τις ώρες αιχμής πάνω από 70% στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και στην ουσία να κυκλοφορούν μόνο φορτηγά με εμπορεύματα και ελάχιστα αυτοκίνητα, τον τουρισμό στο ναδίρ και τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια, οι δείκτες της εγκληματικότητας έχουν… καταρρεύσει.
Το έγκλημα του δρόμου μαζεύτηκε σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%, οι διαρρήξεις σε οικίες έχουν μειωθεί επίσης στο ίδιο επίπεδο ενώ η διακίνηση ναρκωτικών και το παρεμπόριο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα ότι στην πλατεία Εξαρχείων όπου δρούσαν συμμορίες ναρκωτικών πλέον, κυκλοφορούν μόνο αστυνομικοί ενώ οι μαζικές συλλήψεις τους προηγούμενους μήνες συμμοριών Αλγερινών, Μαροκινών και Ρομά έχει βοηθήσει στο να πέσει ακόμα περισσότερο η εγκληματικότητα.
Οι φόβοι της Ασφάλειας για ληστείες, επιθέσεις και κλοπές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων που παραμένουν ανοικτά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αφού και στα διανυκτερεύοντα βενζινάδικα οι ληστείες έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50% ενώ τις ημέρες που ζούμε έντονα τα μέτρα για τον Covid -19 δεν έχει σημειωθεί ούτε μια ληστεία σε ανοικτό υποκατάστημα τράπεζας.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ωστόσο παρατήρησαν μετατόπιση του εγκλήματος, και για το λόγο αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε δυο κατηγορίες. Στις τηλεφωνικές απάτες με θύματα κυρίως ηλικιωμένους και φόντο τον κορωνοιό και σε επιθέσεις μέσω διαδικτύου καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών μετά το λουκέτο των καταστημάτων στρέφεται σε ηλεκτρονικές αγορές.
Ραγδαία πτώση
Η κατακόρυφη αύξηση των εγκλημάτων του δρόμου ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών είχε υποχρεώσει την Αστυνομία τους προηγούμενους μήνες να λάβει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαν «ξεδοντιαστεί» δεκάδες συμμορίες Μαροκινών, Αλγερινών και άλλων αλλοδαπών που δραστηριοποιούνταν στο κέντρο και είχαν την «έδρα» τους στα Εξάρχεια με πολλούς από αυτούς να έχουν πάρει το δρόμο της απέλασης. Έτσι οι δείκτες της εγκληματικότητας άρχισαν προοδευτικά να πέφτουν μέχρι να φθάσουμε στις τελευταίες δύο εβδομάδες όπου αυτό που παρατηρούν οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ δεν έχει προηγούμενο. Αν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία θα βγουν στο τέλους του μήνα, τα ημερήσια ενημερωτικά που φθάνουν στην Ασφάλεια δείχνουν μια εντυπωσιακή ποιοτική και ποσοτική πτώση της εγκληματικότητας. Αυτή ξεκινάει από το 25% σε ορισμένες κατηγορίες αδικημάτων ενώ σε άλλες αγγίζει το 90%.
«Με τον τουρισμό να έχει πέσει στο μηδέν, ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά κλειστά και την κίνηση πολιτών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι ληστές του δρόμου και οι απατεώνες δεν έχουν πια αντικείμενο. Πώς να αρπάξει κάποιος το πορτοφόλι, όταν δεν κυκλοφορεί πολίτης ή τουρίστας στους δρόμους ή πώς να ληστέψει ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ ή κατάστημα όταν αυτά είναι κλειστά;» αναφέρει στο ΘΕΜΑ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει..
«Αν στα παραπάνω υπολογίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών έχει βγει στους δρόμους, οι περιπολίες και τα μπλόκα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ οι έλεγχοι που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σαρωτικοί τότε οι κακοποιοί, ούτε να κυκλοφορήσουν μπορούν άνετα ούτε να κυκλοφορήσουν στο πλήθος. Επίσης δεν παραβλέπουμε και τον παράγοντα του φόβου να μην προσβληθούν από τον κορωνοιό όπου και αυτό επηρεάζει ως ένα σημείο».
Άνεργοι «ποντικοί» και τσαντάκηδες
Σε ο,τι έχει να κάνει με την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου υπήρχαν κρούσματα μικροεγκληματικότητας έχει πέσει με τη μείωση να ξεπερνά το 50 – 60% με αποτέλεσμα πορτοφολάδες και τσαντάκηδες να έχουν ελαχιστοποιήσει τη δράση τους. Οι διαρρήξεις σε κλειστά καταστήματα και σπίτια μέχρι στιγμής παρουσιάζουν μεγάλη ύφεση. Το γεγονός ο κόσμος έχει κλειδωθεί στα σπίτια του λόγω των μέτρων απαγόρευσης δεν ευνοεί «επισκέψεις» …ποντικών οι οποίοι έχουν μείνει «άνεργοι» καθώς δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους ενοίκους ενώ χωρίς πεδίο δράσης έχουν μείνει και οι διαρρήκτες καταστημάτων λόγω των μέτρων ασφαλείας και των αυξημένων περιπολιών. Η εγκληματικότητα αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Ασφάλειας να μετατοπιστεί σε σημεία όπου υπάρχει κυκλοφορία κόσμου όπως είναι σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα όπου όμως για τα σημεία αυτά έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο, ενώ τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται με την ελεγχόμενη είσοδο στα καταστήματα που δεν ευνοεί τον συνωστισμό σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει τα σχέδια των κακοποιών.