Alpha 1 News

AΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ,ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ .21 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ...

AΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ,ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ .21 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ...
Ο Άλκης Στέας (1933 – 8 Μαρτίου 1999) ήταν δημοφιλής παρουσιαστής της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και επί σειρά ετών του Πατρινού Καρναβαλιού. Υπήρξε ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που εμφανίστηκε στους Έλληνες τηλεθεατές, στη διάρκεια της πειραματικής εκπομπής ασπρόμαυρου τηλεοπτικού σήματος της ΔΕΗ κατά την 25η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη το 1960, όπου παρουσίασε ένα τηλεφωνικό τηλεπαιχνίδι.
Γεννήθηκε στη Σύρο το 1933. Νεαρός ακόμα μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου ασχολήθηκε με την τηλεοπτική διαφήμιση. Ήταν συνιδρυτής μιας από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου, με την επωνυμία "Ηχώ". Νυμφεύθηκε την τραγουδίστρια Νέλλη Μάνου και απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε μαθηματικός στο ΑΠΘ. Η αύξηση του διαφημιστικού κύκλου εργασιών της "Ηχούς" οδήγησε αργότερα τον Στέα στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στα εκεί γραφεία της εταιρείας του.
Απεβίωσε από καρκίνο στις 8 Μαρτίου 1999. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και η ταφή έγινε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου.
Ο Στέας είχε γίνει ήδη γνωστός στο πανελλήνιο από το ραδιοφωνικό "τηλεφωνικό παιγνίδι", που μεταδιδόταν από τον τότε στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης, με πρώτους χορηγούς τα ξυραφάκια «Astor» και αργότερα τη σοκολατοποιία «Παυλίδου».
Στη συμπρωτεύουσα είχε επιλεγεί να παρουσιάσει και το φημισμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που τότε διοργάνωνε το ΕΙΡ σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Καθιερώθηκε στη θέση αυτή και παρουσίαζε συνεχώς τον θεσμό επί 25 περίπου χρόνια. Παράλληλα ήταν από τους πρώτους παραγωγούς του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας.
Στο πλευρό του θεατρικού συγγραφέα Λάκη Μιχαηλίδη παρήγε πολλά γνωστά διαφημιστικά συνθήματα της εποχής. Παράλληλα ο Στέας συνέχισε τη δουλειά του ως παρουσιαστής και παρουσίαζε διάφορα τηλεπαιχνίδια, όπως το "Αν έχεις γνώσεις διάβαινε". Χαρακτηριστικός ήταν ο χαιρετισμός "Ευτυχήτε" (η ορθή -λόγω υποτακτικής εγκλίσεως- γραφή την εποχή της εκφωνήσεως, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στα οπτικοακουστικά αρχεία), που απηύθυνε στο κοινό κατά την προσφώνηση και αποφώνηση των εκπομπών του.
Ο Στέας ταυτίστηκε επίσης με την ετήσια παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού, την οποία έκανε επί 25 έτη (1974-1999, με μία μόνο απουσία τη δεκαετία του '80), με την τελευταία παρουσίαση στις 21 Φεβρουαρίου του 1999, μόλις 16 μέρες πριν το θάνατό του. Ως εκτίμηση της συνολικής του προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, το 1996 ο Άλκης Στέας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πατρέων. Από το 2009 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαρτίου στην Πάτρα η «Ημέρα Άλκη Στέα» με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, εσωτερικός χώρος