Alpha 1 News

Ιερός «Πόλεμος» στην Σκιάθο: Αντιδράσεις για την προώθηση βουδιστικής νοοτροπίας σε παιδιά

1


Ιερός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή της Σκιάθου και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με αφορμή τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το ίδρυμα της διάσημης ηθοποιού του Χόλιγουντ Γκόλντι Χόουν.
Πρόκειται για σεμινάρια του προγράμματος MindUp, τα οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιάθου, που σύστησε ο δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος, μετά την δημοσιοποίηση του σεμιναρίου αντέδρασε έντονα, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες».
Η Σκιάθος είναι το πρώτο σημείο της χώρας, όπου εκπαιδευτικοί παρακολουθούν σεμινάριο του προγράμματος MindUp, το οποίο υλοποιεί το ίδρυμα της διάσημης ηθοποιού. Στόχος του, όπως αναφέρει, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και παραγωγός διοργανώνει τα σεμινάρια σε όλο τον κόσμο μέσω του ιδρύματός της «Goldie Hawn Foundation», που εδρεύει στο Λονδίνο εδώ και 17 χρόνια και στη διάρκεια λειτουργίας του έχουν ωφεληθεί 6 εκατομμύρια παιδιά, όπως λέει η ίδια.
Σε αναρτήσεις ιστοσελίδων του εξωτερικού, ωστόσο, γίνεται λόγος για πρακτικές, που «συνδέονται με τον διαλογισμό και τη βουδιστική φιλοσοφία, που υποστηρίζει και διαδίδει τις πολιτιστικές αξίες της ανατολής».
Λάβρος εμφανίζεται, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, ο οποίος σε σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει ότι: «Τη μύηση την απαγορεύει ακόμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, εκτός και αν θέλει κάποιος από μόνος του. Τα παιδάκια του Δημοτικού έχουν τη δύναμη του «θέλω» για να κρίνουν και να αποφασίσουν για ένα τέτοιο θέμα;»
σχολιάζει.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος:
Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος επισημαίνει τα εξής: «Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πληροφορήθηκε από τον διαδικτυακό τύπο, σχετικά με τη διεξαγωγή σεμιναρίου προγράμματος MindUp εντός των ορίων της εκκλησιαστικής ευθύνης της, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά έχει στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.
Η Αντιαιρετική Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, λοιπόν, συντονισμένη με την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συναίσθηση του καθήκοντός της και υπευθυνότητα πληροφορεί τους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι ανήκουν στα όρια της ποιμαντικής της ευθύνης, ήτοι το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) τα εξής.
Σέβεται το αγαθό της ελευθερίας, με το οποίο επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Διδάσκει προς όλους την αγάπη και είναι αντίθετη με την μισαλλοδοξία. Έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους, στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται».