Alpha 1 News

Το Δημοτικο συμβουλιο ΑΡΤΑΣ ειπε ΟΧΙ στην δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα...

«Βόμβα» στην Άρτα πέταξε το Υπουργείο ζητώντας να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων στη θέση που για δεκαετίες ολόκληρες γίνονται προσπάθειες να υλοποιηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο της Άρτας!

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με θέμα τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα. Το παρών έδωσαν οι Βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, πολλοί άλλοι φορείς, αλλά και κάτοικοι και τοπικοί φορείς από τον Αμμότοπο Άρτας για να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους. Να θυμίσουμε ότι πριν τις γιορτές κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αρταίων είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι τηλεφωνικά είχε ενημερωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί και στην Άρτα δομή φιλοξενίας προσφύγων, όμως τότε ακόμη δεν υπήρχε κάποια επίσημη πρόταση ή ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου. Η επίσημη πρόταση έφτασε λοιπόν –μετά την απόρριψη από πλευράς Δήμου Αρταίων του ΚΕΝ Άρτας για μετατροπή του σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων- και αφορά τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή Κρεκούκια, στα Αμπέλια στον Αμμότοπο Άρτας, μια πρόταση που προκάλεσε πανικό και ταραχή όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής εκεί, αλλά και σε ολόκληρη την Άρτα, για το λόγο ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είχε χωροθετηθεί να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο του Δ. Αρταίων, γεγονός που η κυβέρνηση γνωρίζει κι όμως εκεί πρότεινε τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων τινάζοντας στον αέρα προσπάθειες δεκαετιών όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών αλλά και άλλων φορέων για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του που απεστάλη χθες στις 3-1-2020 προς το Δήμαρχο Αρταίων, ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής «Αποσκοπώντας στην αποσυμφόρηση των νησιών, εντατικοποιήσαμε τις μετακινήσεις πολιτών τρίτων χωρών από τα νησιά καθώς και τις προσπάθειές μας για ανεύρεση νέων χώρων υποδοχής στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα αστεγίας και υπερπληθυσμού. Αιτηθήκαμε τη συνδρομή σας για τη δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας σε μέρος του Επιχειρησιακού Πάρκου του Δήμου Αρταίων, η οποία θα δύναται να παρέχει στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για μέγιστο αριθμό 1.000 πολιτών τρίτων χωρών για ένα έτος, με δυνατότητα επέκτασης του χρονικού διαστήματος σε περίπτωση που οι ανάγκες στέγασης πληθυσμού το απαιτούν. Διευκρινίζεται ότι ο πληθυσμός ο οποίος πρόκειται να διαμείνει στη δομή θα είναι αιτούντες άσυλο με υψηλό προσφυγικό προφίλ και κατά κύριο λόγο εξαιρετικά ευάλωτοι».

Πανικό όπως προανέφερα προκάλεσε αυτή η πρόταση, καθώς όλοι οι φορείς βρέθηκαν προ εκπλήξεως, με πολλούς από αυτούς να μην θέλουν να αναλάβουν καμία πολιτική ευθύνη για το θέμα. Να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητά να ενοικιάσει από το Δήμο Αρταίων μόνο ογδόντα στρέμματα από τα τριακόσια που ήταν σχεδιασμένα για να υλοποιηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα σχετικά με τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου εκεί, όμως αξίζει να σταθούμε σε μια σημαντική πληροφορία: αυτά τα ογδόντα στρέμματα που ζητάει το Υπουργείο είναι το πεδινό έδαφος όπου θα υλοποιούταν το Επιχειρηματικό Πάρκο, όλος ο τριγύρω χώρος είναι βουνά και όπως δήλωσαν κάποιοι φορείς κατά τη συνεδρίαση «αυτά τα ογδόντα στρέμματα είναι το φιλέτο του Πάρκου, αν τα δώσουμε δεν μένει χώρος για δημιουργία του Πάρκου». Μια εξίσου σημαντική πληροφορία είναι ότι υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τη συνύπαρξη οικισμών και Πάρκου στον ίσιο χώρο για λόγους ασφάλειας.

Οι δύο παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, πυροδότησαν την ατμόσφαιρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η απουσία ορισμένων φορέων μάλιστα προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Συγκεκριμένα, έλαμψαν διά της απουσίας τους η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Βουλευτής της ΝΔ στην Άρτα, Γιώργος Στύλιος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων με θέμα τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή μας. Ο Βουλευτής της ΝΔ στην Άρτα, Γιώργος Στύλιος, και η Περιφέρεια Ηπείρου απείχαν από την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Αρταίων για το προσφυγικό, νίπτοντας τας χείρας τους, δίνοντας την αιτία στο Δήμαρχο Αρταίων να κάνει λόγο για μη ανάληψη ευθυνών από ορισμένους «κάποιοι εκ του πονηρού προσπαθούν να αποφύγουν τις πολιτικές τους ευθύνες στο θέμα αυτό»! Την Περιφέρεια Ηπείρου δεν εκπροσώπησε κανείς, ουδείς Περιφερειακός Σύμβουλος της συμπολίτευσης ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς. Το ίδιο ηχηρή ήταν και η απουσία του Βουλευτή της ΝΔ στην Άρτα, Γιώργου Στύλιου, ο οποίος όχι μόνο δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση αλλά ούτε απέστειλε κάποιο έγγραφο προς ανάγνωση στη συνεδρίαση, αφήνοντας έτσι μετέωρο όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων το οποίο βάδιζε στα τυφλά σε μια συνεδρίαση όπου όλοι προσπαθούσαν να κάνουν υποθέσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς Υπουργείου.

Ενοχλημένος αλλά και απορημένος για την στάση του Υπουργείου δήλωσε και ο Δήμαρχος Αρταίων, ο οποίος επεσήμανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ότι από τον τύπο έμαθε ότι το Υπουργείο ήρθε στην περιοχή μας και με κλιμάκιο διερεύνησε περιοχές που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Τσιρογιάννης διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κλιμάκιο του Υπουργείου ήρθε σε επαφή με τον ίδιο ή άλλον εκπρόσωπο του Δήμου Αρταίων, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι το Υπουργείο ήρθε κρυφά στην Άρτα και διερεύνησε περιοχές εν αγνοία του ιδίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας! «Δεν ρωτήθηκα, ούτε υπέδειξα εγώ καμία θέση», δήλωσε ενοχλημένος ο κ. Τσιρογιάννης. Μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα, Όλγα Γεροβασίλη, όσο και από την Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια, οι οποίες άσκησαν έντονη κριτική στο Δήμαρχο Αρταίων για το γεγονός ότι ο ίδιος με έγγραφό του ζήτησε διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η νέα δομή, αλλά «παρέλειψε» να ρωτήσει το Υπουργείο για τις κρυφές αυτές ενέργειές του στην περιοχή μας…

Λένε ότι δεν υπάρχει καλύτερος μάρτυρας από τις φωτογραφίες και πράγματι, οι φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση μαρτυρούν την αγωνία, την απελπισία και τη σύγχυση που επικρατούσε κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνητικά συναισθήματα που ήταν όλα ζωγραφισμένα στο πρόσωπο των φορέων. Κι αυτό για τους πολλούς εξής λόγους: Πρώτον, κανείς από τους φορείς δεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση ότι θα τηρήσει το λόγο της και ο ένας χρόνος διαμονής των προσφύγων που ζητείται, θα είναι πράγματι ένας χρόνος. Αντίθετα, όλοι οι φορείς δήλωναν χαρακτηριστικά «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα τηρήσει όσα λέει», προκαλώντας μεγαλύτερη απόγνωση στους κατοίκους της περιοχής του Αμμοτόπου. Δεύτερον, όλοι βλέπουμε τις νέες εξελίξεις που αφορούν το προσφυγικό και όπως όλα δείχνουν όχι μόνο δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα λυθεί άμεσα αλλά αντιθέτως, όλα και πιο πολλά ρεύματα μεταναστών καταφτάνουν καθημερινά στα νησιά μας και πρέπει να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα. Τρίτον, υπάρχει σαφής κανονισμός που ορίζει συγκεκριμένη απόσταση του Επιχειρηματικού Πάρκου από τον κοντινότερο οικισμό για λόγους ασφάλειας, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν όλοι οι φορείς πως αν δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας στη συγκεκριμένη περιοχή, τότε είναι αδύνατον να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο και το Επιχειρηματικό Πάρκο τινάζοντας στον αέρα προσπάθειες δεκαετιών για ανάπτυξη της περιοχής μας. Τέταρτον, το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία των παρευρισκομένων προκάλεσε και η άποψη που ακούστηκε ότι το Υπουργείο έχει ήδη βρει τη θέση για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας και μας εμπαίζει ως Δήμο, αφού μας κάνουν μια πρόταση που είναι λογικό να αρνηθούμε, μιας που εκεί έχει χωροθετηθεί να δημιουργηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο και το Υπουργείο το γνωρίζει καλά αυτό. Μάλιστα, ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση και η άποψη ότι «λέμε όχι στο ΚΕΝ Άρτας, λέμε όχι στη νέα περιοχή που μας υποδεικνύουν, στο τέλος θα μας πουν θα το φτιάξουμε εκεί που θέλουμε εμείς ως Υπουργείο και δεν σας πέφτει και λόγος».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αρταίων προσπάθησε να ηρεμήσει την αγωνία λέγοντας ότι δεν γίνεται να ακυρωθούν τα σχέδια για το Επιχειρηματικό Πάρκο, χωρίς όμως και ο ίδιος να γνωρίζει γιατί η κυβέρνηση κάνει τέτοιους περίεργους χειρισμούς όσον αφορά την περιοχή μας και γιατί το Υπουργείο ήρθε εν κρυπτώ να διευρενήσει περιοχές ή ακόμη και γιατί πρότεινε τη συγκεκριμένη περιοχή όπου είναι σχεδιασμένο εδώ και χρόνια να γίνει το Επιχειρηματικό Πάρκο της Άρτας. «Δεν λέει κανένας ότι δεν θα γίνει το Επιχειρηματικό πάρκο, ήδη είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε ως ΔΣ οι μελέτες για να κάνουμε το Επιχειρηματικό Πάρκο, έχουμε κάνει τις προμελέτες και έχουν καταδειχτεί κάποια σενάρια για το πώς θα αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, μιας που παρεμβάλλονται και κάποιες ιδιωτικές εκτάσεις, και μέλημά μας τώρα είναι πώς θα κάνουμε τις τεχνικές και πολεοδομικές μελέτες για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και το μόνο που μένει είναι να βγουν κάποια τεύχη στον αέρα».

Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, μετά από περίπου τρεις ώρες συζητήσεων, ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία ήταν η εξής «Ως Δήμος, 1) είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στη θέση όπου χωροθετήθηκε το Επιχειρηματικό Πάρκο στα Αμπέλια Αμμοτόπου, όπως και σε άλλους χώρους που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. 2) Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στα στρατόπεδα της πόλης μας, στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ και Παπακώστα. 3) Η θέση μας είναι πως θα πρέπει να γίνει κατανομή των προσφύγων- μεταναστών σε ποσοστό 1% επί του πληθυσμού κάθε περιφέρειας σε όλη την ελληνική επικράτεια, συνεπώς και στην Περιφέρεια Ηπείρου. 4) Θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία με τους βουλευτές ανά νομό και την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τους αρμόδιους φορείς να αναζητήσουν τις καλύτερες θέσεις για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας».