Alpha 1 News

ΔΕΝ μας ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ....ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ η ζημια των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ....Χωρίς την Ελλάδα η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Γιάννης Μανδαλίδης. Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη φαίνεται ότι μένει η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο
των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.
Σε αυτήν θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την ΕυρωπαΊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Βαρβιτσιώτης: Συμμετοχή στη Διάσκεψη ζητά η Αθήνα

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους», διευκρινίζοντας πως η απάντηση που έλαβε η χώρα μας χθες από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων».
«Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας παράλληλα πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει.
Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε πως «ξεκάθαρα έχουμε μπροστά μας μία τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μία περίοδος στην οποία έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές τις προκλήσεις προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών και σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομα και άκυρα, παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή.
Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» προσέθεσε και όπως είπε ο πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις του αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και αυτός από τους δημοσιογράφους σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» είπε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Επίσκεψη Δένδια σε χώρες του Μαγκρέμπ

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας, προκειμένου να είναι παρούσα στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφτεί χώρες του Μαγκρέμπ και συγκεκριμένα θα μεταβεί την Τετάρτη στο Μαρόκο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες με σημαντικό ρόλο περιφερειακό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης.
Μετά τη συνάντησή του, χθες Δευτέρα, με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητα των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Δένδιας.

Γεννηματά: Κινδυνεύουμε να βρεθούμε μόνοι

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί μόνη της απέναντι στην Τουρκία και τα μνημόνια που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαράτζ.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι ζήτησε να γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να διαμορφωθεί εθνική γραμμή και να σταλεί ένα μήνυμα ότι «είμαστε αποφασισμένοι, σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 
Η ίδια εξέφρασε φόβο πως μετά από τη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα για την υπογραφή της εκεχειρίας και τη διάσκεψη που θα γίνει στο Βερολίνο, δεν θα υπάρξουν αλλαγές. «Θα έπρεπε να υπάρξει απεσταλμένος της χώρας μας. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία που ενισχύει το αποτύπωμα της στην περιοχή; Θεωρώ ότι πρέπει να είναι πιο μετρημένη και πιο ισορροπημένη η στάση μας στη Λιβύη. Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε ως χώρα συμμετοχή στη διαδικασία του Βερολίνου. Θα επισκεφθεί κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής τον υπουργό Εξωτερικών να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον Real FM 97.8.

«Ναυάγιο» στη Μόσχα

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν την ανατολική Λιβύη και βρίσκονται προ των πυλών της Τρίπολης, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Μόσχα με στόχο την υπογραφή εκεχειρίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράτζ, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθούν Ρωσία και Τουρκία.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δεν υπέγραψε το κείμενο που είχε ήδη μονογράψει ο Αλ Σάρατζ, επιβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ο Χαφτάρ ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσει το κείμενο, αλλά τελικά εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να το υπογράψει.
«Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ήταν θετικός για το τελικό κείμενο αλλά ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει το έγγραφο με τους αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν τον Εθνικό Σταρτό της Λιβύης» τονίζει το ρωσικό υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑSS.
«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης)» αναφέρεται σε ανάρτηση στο Twitter του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.
Η στάση του Χαφτάρ εκνεύρισε τον Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε νέες απειλές ενατίον του. «Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.
https://www.cnn.gr/