Alpha 1 News

ΕΔΕΜ - ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

ΕΔΕΜ - ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...
Την άμεση χορήγηση άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, του νέου μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους, ζήτησαν, και μάλιστα επιτακτικά, οι δημιουργοί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ήταν μια εκδήλωση μαζική, στην οποία έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί απ' όλα τα σωματεία, γεγονός ιδιαιτέρως θετικό δεδομένου ότι στο παρελθόν, και μάλιστα σε περιόδους εξαιρετικά κρίσιμες για το κλάδο τους, είχαν χωριστεί σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία συνασπίστηκε υπέρ της χορήγησης από το ΥΠΠΟΑ άδειας λειτουργίας στην ΕΔΕΜ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού τη διαύγεια και την ορθή δραστηριοποίηση του οποίου θα ελέγχουν οι ίδιοι μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων τους. Όλοι, επίσης, συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις και πως πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση καθώς οι οικονομικές τους αντοχές έχουν πλέον εξαντληθεί.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Δεν ζητήσαμε ποτέ νέα ΑΕ, ούτε διαρκή εμπλοκή του κράτους, ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα εμπιστευτούμε την διαχείριση των δικών μας δικαιωμάτων» ξεκαθάρισε ο Φοίβος Δεληβοριάς για συμπληρώσει, αμέσως μετά, πως αν η άδεια δεν δοθεί άμεσα οι αντιδράσεις θα είναι έντονος και πρωτοφανείς στα ελληνικά χρονικά: «Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Ακόμα χειρότερα θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή –όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς...».
Ο Στάθης Δρογώσης, ως εκπρόσωπος του σωματείου «ΜΕΤΡΟΝ» συμφώνησε με την άμεση ανάγκη χορήγησης άδειας στην ΕΔΕΜ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με οποιονδήποτε μπορεί να συνδράμει αυτόν το σκοπό. «Κάνουμε διάλογο με οποιονδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση της ΕΔΕΜ» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε επίσης πως «Δεν θα στοχοποιηθεί κανείς επειδή έχει διαφορετική άποψη».
Αρκετοί ήταν επίσης οι δημιουργοί που ζήτησαν να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών της ΕΔΕΜ προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα για τη λειτουργίας της. Ανάμεσά τους και η Λένγκα Μαρκοπούλου, κόρη του γνωστού συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου η οποία άσκησε κριτική σε ορισμένους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα από την ΕΥΕΔ, την ειδική υπηρεσία που συστάθηκε από την Κυβέρνηση Σύριζα, με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προετοιμάσει, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη μετάβαση της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΔΕΜ.
Ο Δημήτρης Μάρης και οι άλλοι μνηστήρες
Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δημιουργοί την πρόσφατη πρόταση του επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία διαχείρισης των δικαιωμάτων τους. Η περίπτωση του κ. Μάρη, παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς όπως μεταξύ άλλων υπογράμμισε και συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, πρόκειται για έναν άνθρωπος ο οποίος είναι παράλληλα και χρήστης μουσικής καθώς η εταιρεία του διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες: «Πώς θα κινηθεί όταν θα έρθει η στιγμή να εισπράξει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα από τα μέσα της ιδιοκτησίας του» αναρωτήθηκε εύλογα ο συνθέτης.
Σήμερα μάλιστα έγινε γνωστό πως, εκτός από τον Δημήτρη Μάρη, εμφανίστηκε ένας ακόμη «μνηστήρας» που διεκδικεί κομμάτι από την πίτα των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για την παγκόσμια πλατφόρμα υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής ΑΚΑΖΟΟ, η οποία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, από 43 εκατομμύρια χρήστες σε 25 χώρες και έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αποκτήσει να εξασφαλιστεί η αναγγελία της νέας δικής της ΑΟΔ για την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες