Alpha 1 News

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ - Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ.ΓΙΝΕΤΑΙ 78 ΕΤΩΝ. 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1942.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ - Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ.ΓΙΝΕΤΑΙ 78 ΕΤΩΝ.
19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1942.
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα πιάνου σε ηλικία έξι (6) ετών. Το Ωδείο στο οποίο άρχισε τις πρώτες του σπουδές στη μουσική ήταν το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ο καθηγητής του ήταν ο Επαμεινώνδας Φλώρος. Επίσης μαθήματα παρακολούθησε και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Ανθούλα Χυδίρηγλου, ενώ στην πορεία συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φαραντάτο. Ακόμη πήγε και στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Κρητικό άλλα και στο Παρίσι που εκεί σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά – φούγκα – αντίστιξη), και διεύθυνση ορχήστρας.
Ο πατέρας του (Αγάπιος) με καταγωγή από τις Σέρρες και συγκεκριμένα από τη Νιγρίτα, ήταν καθηγητής μουσικής στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, και ήταν ένας από τούς καλύτερους σαξοφωνίστες, της εποχής του. Η μητέρα του (Άννα), με καταγωγή από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, κόρη δασκάλου (Θεμιστοκλή Ζωγράφου). Ο παππούς του, Γεώργιος, σπούδασε στη Σχολή του Γένους, ήταν έμπορος και σε μικρή ηλικία πήγε στους Άγιους Τόπους με τον εύπορο πατέρα του Αθανάσιο ο οποίος βαπτίστηκε, ονομάστηκε (Χατζής – Αθανάσιος) Χατζηνάσιος. Ο παππούς από τη μητέρα του ήταν ζωγράφος – αγιογράφος στο Άγιο Όρος με το παρανόμι Ζωγράφος.
Ο Γιώργος Χατζηνάσιος όταν ήταν 14 ετών, ήταν ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην Τζαζ. Το 1972 σε ηλικία 30 ετών κάνει την εμφάνιση του ως συνθέτης στην Ελληνική Μουσική που τόσο αγαπούσε, με τον δίσκο: 4 – 5 – 3. Ακολουθούν οι δίσκοι: (1973) Έχει ο Θεός, (1973) Διαδρομή, (1974) Άσπρο μαύρο, (1975) Αντιθέσεις, (1976) Λεύκωμα, 1977 – Μάθημα σολφέζ, 1978 – Θα σου χρωστώ, 1978 – Η Μαρινέλλα του σήμερα, 1978 Ένας Έλληνας σήμερα, 1979 Εικόνες, 1980 Χωρίς Ταυτότητα, 1981 Τα συναξάρια, 1983 Για σένα τον άγνωστο, 1985 Η ενδεκάτη εντολή, 1986 Παιχνίδι για δύο, 1988 Μικρές επαναστάσεις, 1991 Επίθεση αγάπης, 1994 Κεκλεισμένων των θυρών,
1997 Άγγιγμα ψυχής, 2000 – Μουσική για την ταινία «Πάμπτωχοι Α.Ε.».
Έχει γράψει πολλούς δίσκους στην Ελλάδα άλλα και στο εξωτερικό, απ’ τους οποίους πολλού έγιναν πλατινένιοι και χρυσοί. Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο, το θέατρο άλλα και την τηλεόραση.
Χαρακτηριστικοί είναι οι δίσκοι του: Η Διαδρομή, Λεύκωμα, Σήμερα, Συναξάρια, Ενδεκάτη Εντολή, Μάθημα Σολφέζ, Επίθεση Αγάπης κ.α.
Ως γνήσιος Μακεδόνας δεν παρέλειψε να κυκλοφορήσει ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.
Έχει γράψει τη μουσική για 38 κινηματογραφικές ταινίες: Γλυκειά Συμμορία, Knock Out, Πάμπτωχοι Α.Ε., Το Αγκίστρι, Εσύ κι Εγώ, Πρωινή Περίπολος, Shirley Valentine της Paramount κ.α.
Άλλα και για 25 Θεατρικές παραστάσεις και για τηλεοπτικά έργα: Μυστικοί Αρραβώνες, Ακριβή μου Σοφία, Μαύρη Χρυσαλίδα, Τμήμα Ηθών, Γελοίον του Πράγματος, Δρόμοι της Πόλης, Άγγιγμα Ψυχής, Σύνορα Αγάπης, Τα Φτερά του Έρωτα, Το Φιλί της Ζωής.
1980: Τη χρονιά αυτή ο Γιώργος Χατζηνάσιος παίρνει Α΄Βραβείο στο Γαλλικό Φεστιβάλ (Rose d’ Or) με το τραγούδι «Όταν γύρω Νυχτώνει». Επίσης, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κι πολλοί σύλλογοι τον έχουν τιμήσει για την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική.
Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, ως Σολίστ (στο Carnegie Hall, στο Concert House της Βιέννης, στο White House του Λονδίνου, στην Κύπρο, στη Σόφια κ.α.).
1985: Γράφετε η Όπερας «Ελ Γκρέκο» η οποία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (μεγάλος κρητικός ζωγράφος), παρουσιάσθηκε σε μορφή Concerto για πιάνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελοποίησε το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την Βυζαντινή τριλογία που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η παγκόσμια πρεμιέρα του Βυζαντινού του Έργου «Χρονικόν της Αλώσεως» με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Όπερας της Σόφιας, τη Χορωδία της Μακεδονίας, πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Χατζηνάσιου.
Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θριαμβευτική επιτυχία καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Χατζηνάσιου με 140 μουσικούς – χορωδούς και solist παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά το 2007 στο θεσμό των Παλαιολογίων παρουσιάσθηκε το «Χρονικόν της Αλώσεως» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Γιάννης Χριστόπουλος υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κουστούμι