Alpha 1 News

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ - ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ - ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ.
                                                                                                                                                                      O ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Είχε μπει στο Νοσοκομείο Γεννηματά για μια επέμβαση ρουτίνας και από μετεγχειρητικές επιπλοκές, κατέληξε από περιτονίτιδα. Ο Γιώργος Κοτανίδης εισήχθη για κολονοσκόπηση και διαγνώστηκε με ιλεό. Μετά την αρχική επέμβαση, ωστόσο, τα ράμματα δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν δύο ακόμα εγχειρήσεις που επίσης δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή πριν λίγα λεπτά, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, όπου μπήκε «κατά λάθος», και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τελείωσε τη Δραματική Σχολή, το 1970.
                                                                                                                                                                  Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε έργα όπως "QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν" του Πίτερ Παρνέλ, "Δέκατη έβδομη νύχτα" του Απόστολου Δοξιάδη, "Bal-Trap" του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, "Low Level Panic" της Κλερ Μακ Ιντάιρ, "Μια τρελή μέρα" του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, "Οι αγνοούμενοι" του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το "Rock 'n' Roll" του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο "Cock" του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το "Εθνικό Θέατρο".
Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας "Πάμπτωχοι Α.Ε." Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.                                                                                                                                                                                                                                                                                        Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.
Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο "Ιθάκη" και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του "Περί Μαιάνδρου" και το 1999 το μυθιστόρημα "Απρόσμενα αισθήματα" από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του "Οι σαλτιμπάγκοι" από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.«Καλό ταξίδι στον αγαπημένο φίλο Γιώργο Κοτανίδη. Δεν υπάρχουν λόγια», έγραψαν στην επίσημη σελίδα στο Facebook, οι εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Παλιότερα είχε πει: «Είμαι ηθοποιός και παίζω και το ρόλο του συγγραφέα» ενώ σε άλλη συνέντευξή του σημείωνε: «Προσπαθώ να είμαι αυθεντικός και να μη στολίζω τον εαυτό μου με περιττά πράγματα. Ακολουθώ χωρίς συμβιβασμούς αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι καλό και ωραίο».
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται