Alpha 1 News

CHARLES BRONSON - O ''EKΔΙΚΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ'' ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

CHARLES BRONSON - O ''EKΔΙΚΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ'' ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον (αγγλ. Charles Dennis Buchinsky, 3 Νοεμβρίου 1921 – 30 Αυγούστου 2003) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου. Συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς των δεκαετιών του 1960 και 1970. Υποδύθηκε ρόλους λακωνικών ηρώων της Άγριας Δύσης και δραματικούς ρόλους σε αστυνομικά και κοινωνικά έργα. Με πρόσωπο σαν διαβρωμένος βράχος, όπως αρέσκονταν να τον αποκαλούν οι κριτικοί, ο γνωστός -αν και σχετικά υποτιμημένος- ηθοποιός κατέκτησε την εικόνα του αντισυμβατικού ήρωα που παραείναι σκληρό καρύδι για να δαμαστεί.
                                                                                                                                                                     Τα περίφημα «ανεμοδαρμένα» χαρακτηριστικά του -κριτικός τον περιέγραψε κάποτε ως «Κλαρκ Γκέιμπλ που αφέθηκε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα»- ταίριαζαν γάντι στους ρόλους που ενσάρκωσε, κάνοντάς τον έναν συνεπή καρατερίστα του παγκόσμιου σινεμά.
Ο Μπρόνσον ήταν γνωστός στην Ιταλία ως «Il Brutto» (ο Άσχημος), την ίδια στιγμή που στη Γαλλία θεωρούταν ιερό τέρας του κινηματογράφου. Στη γενέτειρά του πάντως, τις ΗΠΑ, η αναγνώριση ήρθε όψιμα, καθώς οι θεωρητικοί του κινηματογράφου επέμεναν να βλέπουν τη βία των ταινιών του θεωρώντας ότι ένας τόσο τυποποιημένος ηθοποιός δεν μπορούσε στην ουσία να παίξει. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Τσαρλς Μπρόνσον διέθετε πιστό κοινό που τον ακολουθούσε σε κάθε νέο ρόλο και παρά το γεγονός ότι τα σενάρια ήταν συνήθως κακά, δεν ήταν λίγοι οι κριτικοί που συμφωνούσαν ότι ο ηθοποιός μπορούσε να παίξει!
                                                                                                                                                                  Στις κορυφαίες ταινίες της εποχής συγκαταλέγονται οι θρυλικοί ρόλοι του στους «Υπέροχους Εφτά» (1960) του Στάρτζες, τη «Μεγάλη Απόδραση» (1963) φυσικά, όπου ενσαρκώνει τον κλειστοφοβικό πολωνό αιχμάλωτο πολέμου (και η ειρωνεία είναι ότι ήταν πράγματι κλειστοφοβικός από την εποχή που δούλευε στα ορυχεία) αλλά και το υπέροχο «Mr. Majestyk» (1974).
Και βέβαια πολλοί τον θυμούνται ως τον αδίστακτο (50άρης πια) τιμωρό στο «Death Wish» (1974) και τα 4 sequels που γυρίστηκαν! Είναι η ταινία που θα τον εγκαθιδρύσει κινηματογραφικά στην Αμερική, που παρέμενε παραγνωρισμένος παρά τη φήμη που απολάμβανε στην Ευρώπη...
Στην ευρωπαϊκή του καριέρα, γύρισε ταινίες σε Ιταλία και Γαλλία και έγινε μεγάλο όνομα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ποιος μπορεί να τον ξεχάσει στο «Μια φορά κι έναν καιρό στη Δύση» (1968) του Σέρτζιο Λεόνε; Ο ίδιος μάλιστα ο Λεόνε τον αποκάλεσε «τον μεγαλύτερο ηθοποιό που συνεργάστηκα ποτέ» και του πρότεινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο λαμπρό σπαγγέτι γουέστερν «Για μια χούφτα δολάρια» (1964), ρόλο που αρνήθηκε ο Μπρόνσον και έστειλε έτσι τον Κλιντ Ίστγουντ στη δόξα!Μέχρι το 1975, παρά τις περιπέτειες με την κριτική, ο Τσαρλς Μπρόνσον ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου box-office, πίσω μόνο από τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ και Αλ Πατσίνο! Τα είχε καταφέρει ως ηθοποιός και με το παραπάνω.
                                                                                                                                                                        Όσο για τις επικρίσεις που δεχόταν συνεχώς από τους αμερικανούς κριτικούς για τους βίαιους ρόλους που ενσάρκωνε, ο ίδιος απαντούσε: «Δεν κάνουμε ταινίες για τους κριτικούς, καθώς ούτε καν πληρώνουν για να τις δουν!». Η υγεία του Τσαρλς Μπρόνσον επιδεινώθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο γνωστός ηθοποιός αποσύρθηκε από την υποκριτική το 1998, όταν και υποβλήθηκε σε εγχείριση στο ισχίο.
Τον τελευταίο του καιρό τον πέρασε υποφέροντας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Μπρόνσον πέθανε στις 30 Αυγούστου 2003, σε ηλικία 81 ετών, χτυπημένος από πνευμονία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, τηλέφωνο και κοντινό πλάνο