Alpha 1 News

ΜΙΡΚΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ..

ΜΙΡΚΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ..
Η Μίρκα Καλατζοπούλου αποφάσισε να αποσυρθεί πολύ γρήγορα από τον χώρο της υποκριτικής, έχοντας δουλέψει δίπλα στον Νίκο Κούρκουλο, στη Ζωή Λάσκαρη, στον Κώστα Βουτσά, στον Βασίλη Αυλωνίτη, στον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Νίκο Σταυρίδη.
Σήμερα, η 74χρονη, όχι απλώς δεν πλήττει με τις αναμνήσεις της σύντομης καριέρας της, αλλά μέσα από το διαδίκτυο μας θυμίζει σημαντικές στιγμές της καριέρας της κι ας βρίσκεται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στο Λος Αντζελες, όπου ζει μαζί με τα δύο παιδιά της και τα εγγόνια της!
Η Μίρκα Καλατζοπούλου γεννήθηκε το 1945, λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του πολέμου. Γέννημα θρέμμα Αθηναίοι, η Μίρκα και ο αδελφός της γαλουχήθηκαν με σπουδαίες αρχές από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς οι γονείς τους ήταν δύο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι που ποτέ δεν έβαλαν εμπόδια στα όνειρά τους. Ο αδελφός της, μικρότερος σε ηλικία κατά τέσσερα χρόνια, κατάφερε να κάνει μια παράλληλη αλλά σημαντική καριέρα ως παιδί-θαύμα. Αλλωστε στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου τρία παιδιά θεωρούνταν «θαύματα»: ο Βασιλάκης Καΐλας, η Μίρκα και ο Γιάννης Καλατζόπουλος.
Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία της μικρής, κατάξανθης και πανέμορφης Μίρκας έγινε το 1955 στην ταινία «Η δούκισσα της Πλακεντίας». Αυτό ήταν το βάπτισμα του πυρός, για να ακολουθήσουν ακόμα 41 ταινίες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που έκαναν τεράστια εμπορική επιτυχία, όπως «Ο κατήφορος», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» και «Κορόιδο, γαμπρέ». Το 1965 η γλυκιά Μίρκα είχε την ευκαιρία να παίξει πρώτη φορά σε αρχαίο θεατρικό έργο, στις «Εκκλησιάζουσες», δίπλα στην κορυφαία της αρχαίας τραγωδίας Αννα Συνοδινού. Και κάπου εκεί, μεταξύ του 1965 και του 1967, λίγα χρόνια προτού τελειώσει η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, γνώρισε τον σύζυγό της, τον Αμερικανογερμανό στην καταγωγή επιχειρηματία Καρλ Επσερ. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Στα μάτια του Επσερ είδε τον απόλυτο έρωτα, γι’ αυτό εγκατέλειψε τα πάντα, σε μια εποχή που η καριέρα της βρισκόταν σε ανοδική πορεία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Το 1967 παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στις ΗΠΑ, εκεί όπου δραστηριοποιούνταν ο πολύ επιτυχημένος σύζυγός της.
Στό Λος Αντζελες η Μίρκα Καλατζοπούλου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη σχολή της Columbia καθώς και μαθήματα business administration στο πανεπιστήμιο UCLA. Και τα κατάφερε! Η άλλοτε καλλονή του ελληνικού κινηματογράφου μπόρεσε να κάνει μια δεύτερη καριέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Βρέθηκε σε εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, ενώ συμμετείχε και σε διάφορες ταινίες. Μια δεκαετία αργότερα, το 1978, επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να παίρνει μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, όπου η παρουσία της γοήτευσε τους θεατρανθρώπους γύρω της και το κοινό! Και αυτήν τη φορά η Άννα Συνοδινού τής έδωσε χέρι βοηθείας... Η επιστροφή της στην Ελλάδα επισφραγίστηκε με δύο σημαντικές επανεμφανίσεις της στον κινηματογράφο: το 1980 στην ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» του Νίκου Τζίμα και το 1986 στην ταινία «Καραβάν Σαράι» του Τάσου Ψαρρά, όπου βραβεύτηκε κιόλας για την ερμηνεία της!