Alpha 1 News

«Βράζουν» τα νησιά! Υπό παραίτηση ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

Διορία μίας εβδομάδας προτού παραιτηθεί και επίσημα δίνει στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον δημαρχιακό θώκο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναθεώρηση των εξαγγελιών αναφορικά με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που θα εγκατασταθούν στη δομή του νησιού.«Έχει γίνει ανατροπή των υποσχεθέντων, θέλουν να δημιουργήσουν μια άλλη Σάμο μέσα στη Σάμο. Πρόκειται για κατάληψη της νήσου, και σε αυτό δεν θα βάλω την υπογραφή μου» λέει χαρακτηριστικά.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, όταν ανακοίνωσε πως θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του, προκειμένου να μάθει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Όπως εξηγεί, έρχεται αντιμέτωπος σε καθημερινή βάση με τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.
«Δεν μπορεί μόνο ένας δήμαρχος να σηκώνει ένα τόσο μεγάλο βάρος. Πήραν πίσω όσα έλεγαν για μάξιμουμ 1.500 αλλοδαπούς στο νησί μας, και είμαι υπόλογος στους κατοίκους» σημειώνει, ενώ ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδος τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι τεράστιο, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να το επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών και το σταδιακό κλείσιμο της πολύπαθης Μόριας, ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Λέσβου.
«Αυτό είναι ουτοπικό. Δεν μπορεί να οργανωθεί το χάος που έχει δημιουργηθεί εδώ ούτε σε έναν χρόνο» λέει η κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μόριας Κλεονίκη Βουγιουκλή και προσθέτει ότι οι νησιώτες φοβούνται πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί, επειδή δεν υπάρχει βούληση. «Πιστεύουμε πως θα υπάρχουν και η Μόρια και οι κλειστές δομές. Δεν μας υπολογίζει το κράτος και το έχει δείξει πολλές φορές. Λειτουργεί τζαμί μέσα σε χώρο του Ελληνικού Στρατού και δεν αντιδρά κανείς» σημειώνει.
«Δεν έχει γίνει γνωστό με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνη με αυτό. Τόσα χρόνια, ως πολιτικός μηχανικός, είδα πολλά έργα να ναυαγούν εξαιτίας των αντιδράσεων από τους κατοίκους» είπε και πρόσθεσε πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φοβούνται πως τελικά θα συνυπάρχουν η Μόρια και οι κλειστές δομές.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χωρητικότητα κάθε δομής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φιλοξενούνται 5.000 και άνω, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι θα είναι αυτοί οι παραπάνω. Ήδη στη Μόρια έχουμε 17.000 ανθρώπους και προχθές μόνο έφτασαν 270 από τα τουρκικά παράλια» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει διευκρινιστική ενημέρωση από τους αρμοδίους γι’ αυτά τα ζητήματα.