Alpha 1 News

ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ - ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ - Η ΘΡΥΛΙΚΗ ''ΛΩΞΑΝΔΡΑ'' ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ. ΕΙΝΑΙ 82 ΕΤΩΝ...

ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ - ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ - Η ΘΡΥΛΙΚΗ ''ΛΩΞΑΝΔΡΑ'' ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ. ΕΙΝΑΙ 82 ΕΤΩΝ...

ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ - Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937 και έγινε γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στη σειρά «Λωξάνδρα». Με αμέτρητες επιτυχίες στο θέατρο στο πλευρό πάρα πολύ γνωστών ονομάτων αλλά και εξίσου καλές δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Μπέτυ Βαλάση είχε και έχει μια ζωή και μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί.
Παντρεύτηκε τον Τίτο Βανδή, τον οποίο λάτρευε, αλλά έχασε εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, εκείνος έφυγε από κοντά της στις 23 Φεβρουαρίου 2003. Όμως, πέρασε κι εκείνη αρκετά προβλήματα με την υγεία της.
Ένα εγκεφαλικό την υποχρέωσε να μείνει για πολύ καιρό στο σπίτι της. «Τόσον καιρό δεν δεσμεύτηκα, δεν έκανα συνεργασίες για να μη φανώ ασυνεπής. Ήθελα πρώτα να δω πώς θα εξελιχθεί η υγεία μου. Ήταν “άγρια” τα πράγματα και στον ψυχολογικό τομέα. Αλλά τώρα θα δουλέψω. Θα παίξω σε μια ταινία με ένα καταπληκτικό σενάριο! Από τη πρώτη στιγμή που το διάβασα ενθουσιάστηκα», δήλωνε σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Η ηθοποιός έχασε τον άντρα της ζωής της, το Τίτο Βανδή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας. «Ο Τίτος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ ώσπου να ταξιδέψει. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, και αυτό μου κόστισε. Η υγεία μου ρημάχτηκε», δήλωσε και συνέχισε: «Ο Τίτος είναι πάντα εδώ».
Αυτή τη στιγμή η ηθοποιός δεν εργάζεται και από τη στιγμή που έγινε καλά, επιλέγει πλέον πολύ συγκεκριμένες δουλειές για να παίξει. Βέβαια, γνωρίζει ότι αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα με αποτέλεσμα αρκετές πόρτες να έχουν κλείσει. «Δεν κάνω κάτι αυτή την περίοδο αλλά προτιμώ να κρατώ το χαμόγελό μου», λέει.
Και σκέφτεται την επιβίωση των νέων παιδιών. «Εμείς μεγαλώσαμε, ζήσαμε πράγματα και καταστάσεις. Το θέμα είναι πως θα επιβιώσουν οι νέοι που βλέπουν διαρκώς τα όνειρά τους να μη μπορούν να πραγματοποιηθούν».
Βέβαια, την τρομάζει και η κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι πολίτες. «Οι άνθρωποι διαρκώς είναι δυστυχισμένοι, δείτε και μόνοι σας. Μακάρι κάποια στιγμή να ξεπεραστούν όλα και να ξαναβγεί το χαμόγελο στα πρόσωπα πολλών ανθρώπων», αναφέρει.
Πάντως, όπως όλοι, έτσι κι εκείνη έχει κάνει περικοπές λόγω κρίσης αλλά πιστεύει ότι κανείς δεν είναι αθώος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα σήμερα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι οι Έλληνες, όπως λέει, ήταν πάντα δυνατοί και πάντα τα κατάφερναν. Και φυσικά περνά το χρόνο της δίπλα σε πολύ καλούς της φίλους.
Προτιμά, όποτε μπορεί, να ταξιδεύει για να ξεφεύγει από την καθημερινότητά της και της αρέσει πάρα πολύ να διαβάζει. Δεν είναι σε θέση όμως να συμβουλεύσει τους νέους για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν την υποκριτική, διότι, όλοι γνωρίζουν, ότι υπάρχει αρκετή ανεργία και οι περισσότεροι δεν πληρώνονται. «Εγώ θέλω το καλό των νέων. Πρέπει τα παιδιά να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους».
Η Λωξάντρα ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο από την Κωνσταντινούπολη. Μια απολαυστική γυναίκα που φρόντιζε το σπίτι και τους ανθρώπους της με αγάπη και δυναμισμό. Η εγγονή της, Μαρία Ιορδανίδου, έγραψε σε βιβλίο τη ζωή της και ο κόσμος τη γνώρισε μέσα από την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ. Τηλεοπτική Λωξάντρα ήταν η Μπέτυ Βαλάση. Οι κριτικοί είπαν τότε ότι η Λωξάντρα ήταν ο ρόλος της ζωής της. Λέγεται ότι τον ρόλο διεκδίκησαν τότε αρκετά γνωστά ονόματα, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρθα Βούρτση και η Καίτη Λαμπροπούλου. Η σειρά Λωξάντρα είναι το τελευταίο ασπρόμαυρο σίριαλ της ΕΡΤ και ένα από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί ακέραια. Τα περισσότερα από τα πρώτα σίριαλ έχουν χαθεί και δεν έχουν μείνει παρά λίγα επεισόδια ή λίγα λεπτά. Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης. Οι σειρές γράφονταν σε φιλμ, το οποίο ήταν πάρα πολύ ακριβό και για τον λόγο αυτό το χρησιμοποιούσαν πολλές φορές, σβήνωντας ότι ήδη είχε εγγραφεί....
                                                                                                                                                                        ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ - Γεννημένος το 1917, σπούδασε στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.Την περίοδο 1951-1956 ξαναπάτησε στο σανίδι του Θεάτρου Κοτοπούλη. Ακολούθησαν συνεργασίες του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και την Αθηναϊκή Σκηνή. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1960) και «Τοπ Καπί» (1964), ενώ η πρώτη του διάκριση στη μεγάλη οθόνη ήλθε το 1962 με το πρώτο βραβείο ερμηνείας που απέσπασε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ελληνογαλλική ταινία «Πολιορκία» του Κλοντ Μπερνάρ-Ομπέρ. Το 1964 σχημάτισε εκ νέου δικό του θίασο και παρουσίασε το έργο του Μπρένταν Μπίαν «Ένας Όμηρος», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, ίδρυσε μαζί με το Γιώργο Θεοδοσιάδη τη Δραματική Σχολή Αθηνών, όπου και δίδαξε.
Τον Ιούνιο του 1965 αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ξελασπώσει από τα θιασαρχικά του χρέη κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Τα επόμενα χρόνια έκανε μία αξιοπρόσεκτη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν οι συμμετοχές του στο θεατρικό του Μπρόντγουεϊ «Ίλια Ντάρλινγκ» (διασκευή του κινηματογραφικού «Ποτέ την Κυριακή»), σε κινηματογραφικές ταινίες («Youngs Doctors in love», «The Betsy», «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντι Άλεν, «Εξορκιστής») και σε τηλεοπτικά σήριαλ («Χαβάη 5-0», «Κότζακ», «Επικίνδυνες Αποστολές» κ.ά.). Ασχολήθηκε, επίσης, με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων και δίδασκε ως καθηγητής στο κολέγιο της Σάντα Μόνικα στα τέλη της δεκαετίας του ‘70.
Ενδιάμεσα, ήρθε στην Ελλάδα για κάποιες εμφανίσεις στο Εθνικό Θέατρο, με αξιοπρόσεκτη την παρουσία του στο έργο «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Το 1982 γνώρισε τη συνάδελφό του Μπέτυ Βαλάση, την οποία νυμφεύτηκε το 1984. Έκτοτε, έζησε μόνιμα στην Ελλάδα. Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου «Προσοχή, Κίνδυνος!». Έγραψε ένα και μοναδικό βιβλίο, το αυτοεξολογητικό «Κουβέντα με τους φίλους μου».
Ο Τίτος Βανδής πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 2003.Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γυαλιά