Alpha 1 News

ΡΕΝΑ ΠΑΝΤΑ - ''ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ...ΤΕΛΟΣ''. ΗΤΑΝ 65 ΕΤΩΝ ..

ΡΕΝΑ ΠΑΝΤΑ - ''ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ...ΤΕΛΟΣ''. ΗΤΑΝ 65 ΕΤΩΝ ...

Η γυναίκα που κάποτε κέρδιζε το χειροκρότημα των γλετζέδων της αριστοκρατίας και στάθηκε επάξια στο πλευρό μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γιάννης Πάριος, σήμερα είναι μόνη και απελπισμένη. Χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά.«Η φωνή μου έχει παραμείνει αναλλοίωτη. Αλλά κανείς δεν με παίρνει τηλέφωνο να μου δώσει δουλειά, και απορώ γιατί. Ούτε καν να εμφανισθώ αφιλοκερδώς σε μια αφιερωματική συναυλία. Με τόσους σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς έχω δουλέψει» λέει με παράπονο. . Δεν έχω χρήματα, έχω να εργαστώ δέκα χρόνια και κάνω περιστασιακές δουλειές, τετράωρης απασχόλησης. Θα μου πείτε ότι πέρασα δόξες και πολλά λεφτά βρέθηκαν στα χέρια μου. Τότε ήμουν νέα, κι όλοι κάνουμε λάθη, πόσο πρέπει να τιμωρηθώ ακόμα… Κοιτάζω γύρω μου εδώ στο σπίτι τους χρυσούς δίσκους, τα εξώφυλλα και τις φωτογραφίες με τους διάσημους εκείνης της εποχής και κλαίω. Τότε ήταν ένα όνειρο. Τώρα όμως; Βλέπετε, δεν έχω οικογένεια, δεν παντρεύτηκα ποτέ και δεν απέκτησα παιδιά» συνεχίζει.
«Πέρασα καρκίνο, όμως το αντιμετώπισα. Χειρουργήθηκα και, παρόλο που έγινε αφαίρεση σε ζωτικά όργανα, δεν το έβαλα κάτω. Με ρίχνουν όμως ψυχολογικά και σωματικά οι υποχρεώσεις, όπως το ότι χρωστάω τέσσερα ενοίκια και ο ιδιοκτήτης κάθε εβδομάδα μού τα ζητάει. Δίκιο έχει και εκείνος, αλλά κι εγώ πού να πάω» λέει με παράπονο για το ότι όλοι την έχουν ξεχάσει.
Κόρη του αείμνηστου τραγουδιστή Αλέκου Πάντα, η Ρένα Πάντα υπήρξε μια σημαντική φωνή του ελληνικού τραγουδιού των δεκαετιών ’70 και ‘80. Με σπουδές φωνητικής στην Αμερική και μια ζεστή, αισθαντική χροιά, πορεύτηκε με σταθερά και διακριτικά βήματα στη δισκογραφία και τη νυκτερινή διασκέδαση, τραγουδώντας πλάι σε σημαντικά ονόματα του χώρου.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών πρωτοεμφανίστηκε σε νυκτερινό κέντρο, ενώ την ίδια χρονιά ηχογράφησε τα πρώτα της προσωπικά 45άρια. Το καλοκαίρι του 1974 τραγούδησε στη Λευκωσία, όπου έζησε από κοντά την Τουρκική εισβολή. Τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε πλάι στον πατέρα της στα καλύτερα ελληνικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου συνεργάστηκε με το Γιώργο Ζαμπέτα, το Δημήτρη Μητροπάνο, τη Μαίρη Λίντα κ.ά.
Η είσοδός της στη δισκογραφία των 33 στροφών έγινε το 1976 όταν συμμετείχε με τέσσερα τραγούδια στο δίσκο «Τσιμεντένια πρόσωπα» (1976) σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, που μοιράστηκε με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε συνεργαστεί με το Γιάννη Πουλόπουλο, το Γιάννη Καλατζή και την Ελένη Ροδά, ενώ το 1977 τραγούδησε πλάι στη Μαρινέλλα στο «Zoom» της Πλάκας.
Σταθμός στην καριέρα της θεωρείται η συνεργασία της με τον Κύπριο συνθέτη Δώρο Γεωργιάδη και τη στιχουργό Σώτια Τσώτου, οι οποίοι της χάρισαν τα τραγούδια που την καθιέρωσαν. Ήταν τα τραγούδια «Εγώ φορώ χρυσό σταυρό», «Αγάπα με για να υπάρχω» και «Υπεροψία και μοναξιά», με τα οποία συμμετείχε μαζί με το Γιώργο Πολυχρονιάδη και την Ελπίδα στον δίσκο «Αγάπα με για να υπάρχω» το 1978. Ακολούθησαν δύο προσωπικοί της δίσκοι, «Πάντα μαζί» (1979) και «Μείνε» (1981), όπου συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς όπως η Νινή Ζαχά, ο Κώστας Τουρνάς, ο Τάκης Καρνάτσος και ο Σπύρος Βλασσόπουλος. «Τα χέρια σου», «Ό,τι και να πεις» και «Τίποτα τίποτα» είναι μερικές από τις επιτυχίες που τραγούδησε εκείνη την εποχή. Παράλληλα, η Ρένα Πάντα εμφανίστηκε σε μπουάτ και νυκτερινά κέντρα πλάι σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Άννα Βίσση και ο Γιάννης Πάριος. Με τον Πάριο συγκεκριμένα αποτέλεσε καλλιτεχνικό «δίδυμο» επί σειρά ετών. Στη δισκογραφία συνόδευσε επίσης τον Τόλη Βοσκόπουλο σε έναν δίσκο με επανεκτελέσεις επιτυχιών του με γενικό τίτλο «Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε» (1977), ενώ αρκετά ντουέτα τραγούδησε και με το Δάκη («Μόνο εσύ», «Ήρθα με το βοριά», κ.ά.).
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα