Alpha 1 News

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 3.830 ακίνητα ως το τέλος του έτους -Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν για αποτελεσματικότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ΔΝΤ συστήνει να μην δοθεί άλλη παράταση στο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και χιλιάδες νοικοκυριά με «κόκκινα» ...
στεγαστικά- και όχι μόνο- δάνεια, αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, ως το τέλος του έτους, δηλαδή στη διάρκεια του ενάμιση μήνα που απομένει, θα διενεργηθούν τουλάχιστον 3.830 πλειστηριασμοί, αν και από ημέρα σε ημέρα ο αριθμός αυξάνεται. Αν και οι Ευρωπαίοι δεν θέτουν, πλέον, θέμα γεωγραφικής κάλυψης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βάζουν ζήτημα μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, καθώς μεγάλος αριθμός κηρύσσεται άγονος, ενώ περίπου στο 85% των διαδικασιών που ολοκληρώνονται τα ακίνητα καταλήγουν πάλι στις τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ επιμένει στη λογική του ότι οι ειδικές προστατευτικές διατάξεις θα πρέπει να εκπνεύσουν, καθώς η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. «Το πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία θα πρέπει να αφεθεί να εκπνεύσει στο τέλος του Δεκεμβρίου, όπως σχεδιάστηκε. Συνεχείς παρατάσεις θα διαιώνιζαν την παραδοχή ότι το Κράτος θα παρεμβαίνει πάντα για να αποτρέψει τις κατασχέσεις και θα διάβρωναν περισσότερο την κουλτούρα πληρωμών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα Τόμσεν σε ειδικό κεφάλαιο για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις οφειλών.

Στόχος στους πλειστηριασμούς οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές
Aκόμα και το Ταμείο αναγνωρίζει, πάντως, ότι μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί δεν είναι επιθυμητοί, ούτε από οικονομικής ούτε από κοινωνικής άποψης κι ως εκ τούτου οι κινήσεις θα πρέπει να στοχεύουν στους αποκαλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται, άλλωστε, η λειτουργία της νέας πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι τράπεζες ανιχνεύουν ήδη το προφίλ όσων βρίσκονται στην αναμονή για το νόμο Κατσέλη, προκειμένου να εντοπίζουν τους «μπαταχτσήδες».

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η σύσταση του Ταμείου για διαγραφές οφειλών στις περιπτώσεις δανειοληπτών που όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη των υποχρεώσεων τους αλλά συν τοις άλλοις δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν ή να εμφανίσουν το εισόδημα τους, αφού αυτό θα καταλήξει στην αποπληρωμή χρεών. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, το Ταμείο καλεί τις τράπεζες να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι τα χρέη αυτά είναι ως επί το πλείστον ανεπίδεκτα είσπραξης, κάτι που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα συμβάλλει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Τι θεωρεί αναγκαίο το Ταμείο για το υπό διαμόρφωση νέο Πτωχευτικό;

1. Τη διαγραφή όλων των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων μετά από μια 3ετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες θα πρέπει να δίνουν ό,τι εισόδημα τους περισσεύει από τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης, για να ξεπληρώνουν το χρέος τους. Η διαγραφή αυτή θα τελεί υπό την αίρεση νέων στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών
2. Τον άμεσο έλεγχο των αιτήσεων προστασίας για τη διαπίστωση πληρότητας των κριτηρίων
3. Τη δυνατότητα των εξασφαλισμένων πιστωτών να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί των εξασφαλίσεων (collateral) ακόμα και μετά την αίτηση προστασίας.
Με δεδομένο ότι ακόμα κι αν δεν υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, τα πράγματα θα αγριέψουν μετά την εκπνοή του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, παρατηρείται έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά τις βελτιώσεις στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 14/11/2019:

Εχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.
Εχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.
Εχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
Εχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
Εχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
Εχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.

Αν και οι αριθμοί αυτοί απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις για την κάλυψη 150.000- 180.000 δανειοληπτών, η εκτίμηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Δεκεμβρίου, ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων θα ανεβαίνει.

Προτάσεις ρύθμισης με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες σε διάστημα έως 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. €, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. €, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. €)• αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)
χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
Επιπρόσθετα το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού (π.χ. για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 € έως 36.000,00 €, η Κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια).

Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τους χρήστες, ενώ παράλληλα μέσω της πλατφόρμας λειτουργεί κανάλι υποστήριξης (δηλ. helpdesk με email). Επιπρόσθετα λειτουργούν πανελλαδικώς 39 Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ, όπου οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται και λαμβάνουν συμβουλευτική καθοδήγηση (τηλ. για ραντεβού: 213.212.57.30).
Πηγή: iefimerida.gr