Alpha 1 News

Μεταναστευτικό: Η Ε.Ε. ανησυχεί για ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές και κατάρρευση των hot spotΦόβους για την εισροή ριζοστικοποιημένων ισλαμιστών στην Ευρώπη και την κατάρρευση της Συνθήκης Σένγκεν εκφράζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και την ανησυχία του πως τα hot spot θα καταρρεύσουν ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

«Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η ΕΕ», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και συμπλήρωσε πως «η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς».

Εκτός αυτών, επισήμανε την ανάγκη για αποσυμφώρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου, «όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Κανονικά στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στην συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και στην εφαρμογή της που δεν πληρεί τα προβλεπόμενα.

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά. Η ευρωτουρικική συνεννόηση προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα: όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλουν αιτήσεις, να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις γρήγορα και όσοι δικαιούνται προστασίας να προστατεύονται . Οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία από την πλευρά της εκφράζει παράπονο ότι δεν επιστρέφονται. Σήμερα θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35 χιλ. Αν είχαν επιστραφεί σήμερα δεν θα υπήρχε κανείς στα νησιά. Που οφείλεται; Στις ανεπάρκειες του κράτους. Οι εγκλωβισμένοι φυσικό είναι να εκνευρίζονται χωρίς να σέβονται τους νόμους. Υπάρχει ζήτημα και αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Έχω επισκεφτεί τα hot spot σε άλλες χώρες που στήθηκαν σε 15 ημέρες. Στη Ελλάδα η διαχειριστική επιτροπή για τα κονδύλια χρειάστηκε ένα χρόνο και στην Γερμανία 15 ημέρες» ανέφερε.

«Η ζώνη Σένγκεν τελεί υπό καθεστώς κινδύνου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και υπενθύμισε ότι το 2016 το κλίμα ήταν βαρύ για την χώρα μας καθώς αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

Σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας Συρίας αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας την απειλή εισόδου στην Ευρώπη φανατικών ισλαμιστών.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού καθεστώτος Ασαντ αν αυτή η εμπλοκή αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές», είπε.

Αναφορικά με την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών ανέφερε:
«Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα.. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%», υποστηρίζοντας ότι η επιδείνωση οφείλεται στην επιχείρηση σκούπα στην Κωνσταντινούπολη με εκτοπισμό περίπου 500 χιλ μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, η εμπόλεμη κατάσταση στην Συρία και οι κυρώσεις στην γειτονική χώρα από την ΕΕ.

«Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής για να προσθέσει ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου και την επιτάχυνση εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. «Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη ΕΕ όμως είναι αναγκαία για την χώρα.

Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης».