Alpha 1 News

ΝΔ: Επιμένει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΠροσκολλημένη στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει η Νέα Δημοκρατία, παρά την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ πως η Συμφωνία θα παγώσει εξαιτίας της μη έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών” υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών, από το βήμα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας όμως περιμένει από τις δύο αυτές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Για μας το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ηδη η Νέα Δημοκρατία από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας όμως ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά την ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Την ίδια πολιτική γραμμή ακολουθεί φυσικά και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Συγκεκριμένα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Σκόπια για να σχολιάσει: «Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”. Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό, κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση».

Σχετικά με την Αλβανία, ο κ. Δένδιας είπε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της μειονότητας τόσο ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους όσο και ως προς τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες και την στάση της Τουρκίας ο υπουργός εξωτερικών παραδέχθηκε οτι το τελευταίο διάστημα συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο με ένα βαθμό αυξημένο υπερπτήσεων και τόνισε με έμφαση οτι «Η πολιτική της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί η πολιτική αυτή που επαγγέλεται η Τουρκία ανήκει στον 19ο αιώνα αλλά η Τουρκία φαίνεται να μην το έχει αντιληφθεί. Το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις σε συνεργασία και συνεννόηση με τους ευρωπαίους.»

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και «η επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Στηρίζουμε την πρόταση Γκουτέρες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η δική μας άποψη προκρίνει τριμερές σχήμα αρχικά και μετά 5μερές στην συνέχεια. Είμαστε σε διαρκή και πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία» είπε για να προσθέσει «σήμερα είναι και πάλι εδώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εγώ έχω πάει δύο φορές στην Κύπρο και ο κ. Χριστοδουλίδης έχει έρθει τρεις φορές εδώ».

«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων, που επαγγέλλεται και υλοποιεί η Τουρκία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί» τόνισε.