Alpha 1 News

Κόντρα Μητσοτάκη – Βαρουφάκη για το Μεταναστευτικό και το διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγωνΤα ξίφη τους διασταύρωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βαρουφάκης σήμερα με επίκεντρο τη νέα μεταανστευτική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη, με θέμα την «κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων». Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα, μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικρίνoντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η προστασία των συνόρων ήταν μηδενική» κάνοντας επίσης λόγο για «πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» και «πολιτική ανεπάρκειας με εικόνες που μας ντρόπιασαν διεθνώς σε Ειδομένη και Μόρια». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Ειδικά πάντως για τη συμφωνία αυτή, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να επικαιροποιηθεί και υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Εκτός αυτών, «εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου» καθώς και ότι «τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους» χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον τρόπο παροχής ασύλου ο οποίος αλλάζει. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι".

Άλλωστε το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, ενώ προτίθεται να διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης, στη δευτερολογία του είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μεταναστευτική κρίση είναι κρίση της Ευρώπης και τα προβλήματα προσθέτοντας ότι «αν αγκαλιάσουμε τα παιδία μεταναστών θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες της επόμενης δεκαετίας».

Σε απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αιφνιδιασμένος από τη δευτερολογία του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 αποδίδοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη έλειψη γνώσης του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι «η έννοια του ασύλου είναι εξατομικευμένη πράξη. Με την δική σας λογική δεν θα έπρεπε να υπάρξει συνοριακός έλεγχος και διαδικασία ασύλου γιατί πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ένα και το αυτό. Προτείνετε να δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό. Ούτε φράχτες θέλουμε. Κανόνες θέλουμε και αυτό γίνεται με την φύλαξη των συνόρων. Όταν κάποιος μπαίνει παράνομα στην χώρα, έχει κάποιο λόγο για να το κάνει. Όταν διαπιστωθεί ότι έχει ανάγκη, θα υπάρχει πλαίσιο για να τον φιλεξενήσουμε. Οι πραγματικά κατατρεγμένοι θα ξέρουν ότι θα βρουν ανταπόκρτιση»