Alpha 1 News

«Βόμβα» το μεταναστευτικό: Επιστρατεύτηκε και ο στρατηγός Στεφανής - Εξαφανισμένοι οι υπουργοί - Απροετοίμαστες οι τοπικές κοινωνίες


Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις αρνητικές συνέπειες από την διόγκωση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Τα φαινόμενα των αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες..
 αυξάνονται. Πάνε να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από τα κολαστήρια της Μόριας και της Σάμου και αρνούνται να τους δεχθούν στην ενδοχώρα όπως συνέβη στα Βρασνά, στην Πεντέλη κλπ. Πολλοί δήμοι είναι στο πόδι. Άλλες περιοχές καλούνται να σηκώσουν το μεγάλο βάρος και άλλες μένουν έξω από το πρόγραμμα της υποτιθέμενης ισομερούς κατανομής. Το σχέδιο πάσχει.
Τη νύχτα εμφανίστηκε στην Πεντέλη και η πρώτη ομάδα επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θέλει τους μετανάστες όπως έγραψε σε συνθήματα. Πέταξε κόκκινη μπογιά στο δημαρχείο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι συμπλοκές μέσα στις δομές των μεταναστών- προσφύγων.
Η σύγκρουση σκάφους του λιμενικού με βάρκα, οδήγησε στον εφιαλτικό πνιγμό ενός τρίχρονου μέσα στα σκοτεινά νερά του Ανατολικού Αιγαίου. Και αυτή η συγκλονιστική είδηση μέσα σε λίγες ώρες πνίγηκε στο βουνό των προβλημάτων.

Ενας στρατηγός για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση μετά την εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών, επιστράτευσε και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, στρατηγό εν αποστρατεία, χθες. Του ανέθεσε τον ρόλο του ειδικού συντονιστή των διαφόρων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι το υπάρχον σύστημα είναι ανεπαρκές και θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και ο στρατός.

Ψηφίζεται ο νόμος για το άσυλο

Στο τέλος της άλλης εβδομάδας ψηφίζεται ο νέος νόμος για το άσυλο που αυστηροποιεί την διαδικασία. Η υπάρχουσα νομοθεσία «οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους» όπως τόνισε.
Ήδη πέρασαν τρισήμιση μήνες από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση. Θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για την συγκρότηση των Επιτροπών Ασύλου και την υλοποίηση του νέου νόμου ( προβλέπει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα κλπ). Οπότε πριν τις αρχές του 2020 πολύ δύσκολα θα εφαρμοστεί το νέο σχέδιο και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη.
Ηδη είναι σε εκκρεμότητα περίπου 68.000 αιτήσεις ασύλου- κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ - και προστίθενται και οι νέες αφίξεις που αυξάνονται καθημερινά.

Τα ξενοδοχεία

Στις 25 Οκτωβρίου λήγει ο διαγωνισμός για τα ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Η λύση αυτή που εντάσσεται στη λογική της ηπιότερης ενσωμάτωσης αντιμετωπίζει τα πρώτα προβλήματα αν και υπάρχει προσφορά από ξενοδόχους.
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας ζήτησε ισομερή καταμερισμό - ήδη φιλοξενούνται στην περιοχή πάνω από 2000 πρόσφυγες και μετανάστες- και κατήγγειλε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 τους ξενοδόχους που θα υποδέχονταν τους νεοαφιχθέντες, ότι το κάνουν για να βγάλουν λεφτά εις βάρος της πλειοψηφίας.
Εξαιτίας των αντιδράσεων, οι ξενοδόχοι στα Βρασνά αρνήθηκαν τελικά να φιλοξενήσουν τους μετανάστες - πρόσφυγες αν και υπέγραψαν συμβάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν τα λεωφορεία να αναχωρήσουν τα ξημερώματα από την περιοχή με προορισμό τα Μάλγαρα.
Επί ΣΥΡΙΖΑ οι αλληλέγγυοι έβγαιναν στους δρόμους κατά των «ρατσιστών δημάρχων της ΝΔ» όπως τους αποκαλούσαν. Σήμερα εξαφανίστηκαν και έμειναν μόνο οι «δεξιοί δήμαρχοι» οι οποίοι μάλιστα επειδή εκλέχτηκαν πριν από λίγους μήνες, προτιμούν στην συντριπτική πλειονότητα τους, να παίρνουν το μέρος των πολιτών που αντιδρούν.

Εξαφανισμένοι υπουργοί

Μεγάλο είναι το έλλειμμα στην προετοιμασία και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Οι υπουργοί είναι πολυάσχολοι με το αντικείμενο τους και εξαφανισμένοι από την περιφέρεια. Με τηλεφωνήματα των συναρμοδίων στους δημάρχους, στο παρά πέντε της μεταφοράς των μεταναστών - προσφύγων δεν γίνεται δουλειά. Κανένα πρόγραμμα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών δεν εκπονήθηκε από το επιτελικό κράτος. Η διαχείριση του μεταναστευτικού, αποτελεί συλλογική ευθύνη και όχι μόνο ενός ή δύο υπουργών. Η κυβέρνηση ήδη πλήττεται.
Ούτε το τάξιμο μιας παιδικής χαράς είναι πλέον λύση. Και να την δεχθεί ο δήμαρχος οι κάτοικοι του απαντούν ότι δεν την θέλουν, να μην έρθουν μετανάστες και πρόσφυγες ζητούν. Όσο για τους βουλευτές της ΝΔ παίζουν κυρίως τον τροχονόμο μεταξύ των τοπικών αρχών και των υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα περίπου 20.000, οι μισοί σε ξενοδοχεία και οι άλλοι σε δομές ή διαμερίσματα. Με τις χιλιάδες νέες αφίξεις φαίνεται πάλι μικρός ο αριθμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ατύχημα με τη σύγκρουση του σκάφους του λιμενικού με τη βάρκα των μεταναστών προσφύγων και τους νέους πνιγμούς, προκάλεσε νέα κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού στην Κω, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα”, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. “Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα” τόνισε.
«Ο ανθρωπισμός του ελληνικού λαού και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Λιμενικού που σώζουν χιλιάδες ζωές και αγκαλιάζουν κατατρεγμένους ανθρώπους, αποδεικνύονται κάθε μέρα στην πράξη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Ας μην τους κουνά κανείς το δάχτυλο» τόνισε. «Ας αντιληφθούν ότι αλλάζουμε την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
Τα σύνορά μας φυλάσσονται, όσοι δικαιούνται προστασίας θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι, θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.»
Στο κύμα της αντίδρασης ανέβηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος μιλάει για την ανάγκη push back (αποτροπή) στις βάρκες των διακινητών που φέρνουν στα νησιά τους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια.
http://newpost.gr