Alpha 1 News

Ρόδος: Απάντηση «κεραυνός» σε Ερντογάν από Γέροντα Αθανάσιο για τουρκική μειονότηταΔριμύ απάντηση έδωσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, π. Αθανάσιος Μισσός, στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας η οποία τώρα θέτει ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Ρόδο και την Κω.

Ο Αρχιμανδρίτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι διεκδικήσεις του σουλτάνου-Συνέδρια επί συνεδρίων, πόθοι αιώνων που κοχλάζουν και όνειρα απατηλά βγήκαν πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τις διεκδικήσεις της γείτονος Τουρκίας .
Το θέμα δεν είναι νωπό καθώς δεκαετίες τώρα η Τουρκία επιζητεί έξοδο και διέξοδο στο Αιγαίο. Όλα τα αγάλματα του πατέρα τους , του Κεμάλ Ατατούρκ, του σφαγέα των Ελλήνων και των Αρμενίων, τον αναπαριστούν με το χέρι να δείχνει στο Αιγαίο.

Επομένως ο πόθος αυτός είναι υπόθεση δεκαετιών. Απλά κάθε φορά που γεννάται ελληνοτουρκικό επεισόδιο βγαίνουν όλα στη φόρα. Βέβαια το λάθος είναι δικό μας . Υπερεκτιμούμε τις μεγαλοστομίες και τις δυνατότητες των Μογγόλων της Ανατολίας που ακόμα έχουν κρίση ταυτότητας.Βέβαια οι γείτονες μας έχουν σοβαρές απαιτήσεις. Έχουν και γούστο καθώς θέλουν Κω και Ρόδο.
Σαν προβάδισμα προβάλλουν το γεγονός ότι στα δύο νησιά αυτά υπάρχει υπολογίσιμη μειονότητα Τούρκων και αυτό τους δίνει αυτόματα δικαιώματα. Αλλά ακόμα και σ’ αυτό οι Έλληνες έφταιξαν.Εμείς επειδή δεν είμαστε όχλος με συμπεριφορά Τατάρων και Μογγόλων σεβόμαστε την ετερότητα και βιώνουμε αρμονικά μαζί με τους ετερόκλητους γείτονές μας .

Δεν ακολουθήσαμε την πολιτική της Τουρκίας που με ύπουλες μεθοδεύσεις ερήμωσε την Ίμβρο και την Τένεδο αλλά και την βασιλεύουσα μας Κωνσταντινούπολη από Έλληνες .

Επομένως οι γείτονές μας φρικάρουν ατενίζοντας το βαθύ χάσμα που μας χωρίζει και για να βγουν στο προσκήνιο και να τρανώσουν την ύπαρξή τους εξαπολύουν απειλές ανυπόστατες.

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι. Μην πτοείσθε Συνέλληνες και Ελληνόψυχοι αδελφοί μου. Εγγυητής της ελευθερίας μας είναι η δικαιοσύνη του Θεού.

Οι Τάταροι λίαν συντόμως θα δουν όσα έχουν προφητευτεί γι’ αυτούς και τότε θα αρχίσει ο κλαυθμός και ο τριγμός των οδόντων.
Ενδυναμούσθε εν Κυρίω ».


Υπενθυμίζεται ότι στις 10 – 11 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στη Σμύρνη Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER), με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Συμπόσιο , η Άγκυρα τόνισε πως δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω και εξέφρασε την ανησυχία της για την εξαφάνιση των μουσουλμανικών περιουσιών των Τούρκων που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.