Alpha 1 News

Το 2015 στοιχειώνει ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ: Η αυτοκριτική του σήμερα«Αγκάθι» παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για τη μετεξέλιξη του κόμματος, το 2015 και η “εποχή Γιάνη Βαρουφάκη”, με ορισμένους πρωτοκλασσάτους υπουργούς αλλά και στελέχη της τότε κυβέρνησης να διατιμπανίζουν τώρα το πόσο ανέτοιμοι ήταν να κυβερνήσουν.

Αναμφίβολα μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου, η ανασυγκρότηση του κόμματος δείχνει πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς το ρεύμα της επικαιρότητας φέρνει στο φως κρυφές πτυχές της επίμαχης περιόδου, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η αναγκαιότητα της αυτοκριτικής και της συζήτησης επί προγραμματικής βάσης πιθανότατα να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία πολλών ψηφοφόρων του κόμματος. Παρ΄όλα αυτά εκτιμάται πως η δημόσια αντιπαράθεση δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης και του ανοίγματος του κόμματος, με πολλά στελέχη να σημειώνουν πως είναι θεμιτό να γίνονται ιδιωτικές συζητήσεις και ζύμωση ουσίας με τον κόσμο.

Όσον αφορά την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχει πείσει τα στελέχη, τα οποία εκτιμούν πως συνέτρεξαν και άλλοι ο λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα. Την αρχή έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης που υποστήριξε πως το κόμμα δεν ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί πως υπήρχε διχογνωμία στην Κουμουνδούρου για το αν θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω της προεδρικής εκλογής.

Στην συνέχεια ακολούθησε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν και ο «αρχιτέκτονας» του προγράμματος Θεσσαλονίκης, που εναντιώθηκε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως ήταν λάθος που του ανατέθηκε υλοποίηση του σχεδιασμού. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα ως υπεύθυνο που όρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη υπεύθυνο του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής για την εκλογική ήττα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως «αντί να αναδείξουμε το έργο μας, την αναπτυξιακή στρατηγική και τη προοπτική που θεμελίωνε η πολιτική μας δόθηκε μεγάλος πολιτικός χώρος σε πολύ σημαντικά και υπαρκτά σκάνδαλα».

Ο ίδιος διαφώνησε με τον Νίκο Βούτση, που φάνηκε να μη συμφωνεί με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά σημειώνοντας πως «η παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με τη δική μας ψήφο θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ συνυπεύθυνο για ό,τι έμελλε να συμβεί». Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαφώνησε και με την άποψη Τσακαλώτου για τη διεύρυνση του κόμματος και τον κίνδυνο μόλυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «μόλυνση» μπορεί να προέλθει και αν εφησυχάζουμε, αδρανούμε ή κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

Την σκυτάλη έλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που υποστήριξε πως υπήρχε «έλλειμμα εμπειρίας» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ενώ σημείωσε πως η προσπάθεια ήταν συλλογική «αυτό φαίνεται δεν το κατάλαβαν όλοι. Για τον Βαρουφάκη ήταν αυτό», τόνισε. Άλλωστε παραδέχθηκε ότι όταν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία.Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του, αποδέχθηκε ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχα γίνει καλύτερα, αλλά ο κύριος λόγος που οι πολίτες «γύρισαν την πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο μνημόνιο και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα παράπονα.
Θέση πήρε και ο πρώην Υπουργός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σχέδιο… Το σχέδιο ήταν αυταπάτες».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 ο κ. Λαφαζάνης παραδέχτηκε την ανυπαρξία ενός πλάνου, αναφέροντας «βεβαίως πήγαμε χωρίς σχέδιο, εγώ έδινα μάχη στη βάση της κατάργησης των μνημονίων. Εγώ έλεγα το μεν, οι άλλοι το δε».

«Το σχέδιο που είχαμε ήταν αυταπάτες… Αυτό που είπε ο Τσίπρας. Τους έλεγα: «αυτά περί σκληρής διαπραγμάτευσης που λέτε είναι αφέλειες δεν θα πειστούν με σκληρή διαπραγμάτευση» πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση. Tα είχα πει αυτά από τις 2 Δεκεμβρίου του ’16».

Πρόκειται για δηλώσεις που καταδεικνύουν εκ των έσω, την ανικανότητα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να διαπραγματευτεί αλλά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου.