Alpha 1 News

ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ - ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΚΕΛΑΡΙΟΥ ΠΛΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΘΟΝΗΣ. 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ.

ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ - ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΠΛΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΘΟΝΗΣ. 7 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ.
                                                                                                                                                                      Στα κινηματογραφικά πηγαδάκια της χώρας μας διηγούνται ακόμα τα δαιμόνια τεχνάσματα που μεταχειριζόταν ο φοβερός και τρομερός Αλέκος Σακελλάριος για να σπρώξει την καριέρα της δεύτερης συζύγου του, της νέας και ωραίας Νίκης Λινάρδου.
Θρυλικοί καυγάδες με τη Βουγιουκλάκη γιατί την έριχναν στα πλάνα, πυροσβεστικές παρεμβολές του Φίνου και νέα χτυπήματα του Σακελλάριου δονούσαν άλλοτε τα πλατό των ταινιών που έπαιρνε μέρος η καλλονή Λινάρδου, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του άντρα της.
Αυτός ήταν που θα έπαιρνε τη χορεύτρια Μπέμπη Κούλα από τις πίστες και θα καθιέρωνε τελικά ως ηθοποιό, παρά το γεγονός ότι η Λινάρδου είχε όλο το πακέτο και θα έκανε κατόπιν όλη τη δουλειά μόνη της.
Αφού πέρασε από την κλασική «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955) του Αλέκου Σακελλάριου ως τσιγγάνα, θα γινόταν τελικά αστέρι και αστέρι πρώτου μεγέθους μέσω από τους αλησμόνητους ρόλους στα «Κίτρινα γάντια», «Όταν λείπει η γάτα» (καμαριέρα), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (ως συμπρωταγωνίστρια του Θανάση Βέγγου), «Καλώς ήλθε το δολάριο» και «Υπάρχει και φιλότιμο» (ως κακομαθημένη κόρη του βουλευτή Μαυρογιαλούρου)!
Χαρακτηριστικότατη μορφή του ελληνικού κινηματογράφου και πάντα υπέροχη, η Νίκη Λινάρδου πέρασε από τις χορευτικές πίστες, το θεατρικό σανίδι, το κινηματογραφικό πλατό και το τηλεοπτικό στούντιο με την ίδια άνεση, αφήνοντας τη γνώριμη σφραγίδα της σε τρεις δεκάδες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά.
Όπως το έλεγε εξάλλου και η ίδια, έζησε μια ζωή όπως την ονειρεύτηκε, ίσως και κάτι παραπάνω. Η Λινάρδου πίστευε πως τα όνειρά της είχαν πραγματοποιηθεί, αφού έκανε την καριέρα που ήθελε και έπαιξε πλάι στα ιερά τέρατα της εθνικής μας κινηματογραφίας, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ορέστης Μακρής, ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Θανάσης Βέγγος κ.λπ.
Πολλά κλασικά φιλμ της εποχής που αγαπάμε να βλέπουμε ξανά και ξανά έχουν λίγη από τη λάμψη της…
Η Ανδρονίκη Κούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέκου Σακελλάριου, στην ταινία του οποίου «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», το 1955, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στο ρόλο της τσιγγάνας.
Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια και αργότερα ως ηθοποιός του θεάτρου, με πρώτη συνεργασία στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο Μπέμπα Κούλα. Μετά τη γνωριμία της με τον Αλέκο Σακελλάριο και όσο διάρκεσε η σχέση τους, με δική του προτροπή σταμάτησε να εμφανίζεται στο θέατρο και επικεντρώθηκε στην κινηματογραφική της καριέρα.
Έπαιξε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, δίπλα σε πολύ γνωστούς ηθοποιούς, όπως «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «΄Οταν λείπη η γάτα» (1962), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Καλώς ήλθε το δολάριο» (1967) και «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), όπου έκανε την κακομαθημένη κόρη του βουλευτή Μαυρογιαλούρου, Λάμπρου Κωνσταντάρα.
Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την παραγωγή εκπομπών για τη δημόσια τηλεόραση, μουσικών, παιδικών, αλλά και ντοκιμαντέρ. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη. Ο γάμος τους κράτησε οκτώ χρόνια.
Η Νίκη Λινάρδου πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ύστερα από σύντομη νοσηλεία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κοντινό πλάνο