Alpha 1 News

Κάποτε στο Χόλιγουντ: H Shannon Lee για τον πατέρα της Bruce Lee...


Η κόρη του Bruce Lee δεν συμφωνεί με το στυλ του πατέρα της που παρουσίασε ο Ταραντίνο στο << Κάποτε στο Χόλιγουντ >>.

Είναι γνωστό ότι ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών. Στο Kill Bill η κίτρινη φόρμα που φοράει η Ούμα Θέρμαν αποδίδει φόρο τιμής στον αξέχαστο Bruce Lee. Ο Κουέντιν είναι μεγάλος θαυμαστής του.

Το Game of Death είναι η τελευταία ταινία του Μπρους Λι και στις τελευταίες σκηνές του έργου ο ίδιος φοράει μία κίτρινη φόρμα την οποία και βάζει από έναν μοτοσικλετιστή. Από αυτό το στοιχείο εμπνεύστηκε ο Ταραντίνο και το μετέφερε στην 4η ταινία του το Kill Bill. Για την Ιστορία, το Παιχνίδι Θανάτου (1978) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Δάσκαλος του Κουνγκ Φου και των Πολεμικών Τεχνών έφυγε από τη ζωή κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων του Enter the Dragon το 1973. Στο Game of Death σε μερικά πλάνα είναι ντουμπλαρισμένος.

Η Σάνον Λι όταν είδε το << Once Upon a Time in Hollywood >>, δήλωσε ότι ήταν πολύ άβολο για αυτήν να κάθεται στην αίθουσα και να ακούει τους γύρω της να γελούν με τον πατέρα της. Μιλώντας στο The Wrap είπε ότι: << Παρακολουθούσα έναν αλαζόνα και ευέξαπτο άνθρωπο και όχι κάποιον που χρειάστηκε να παλέψει τρεις φορές πιο σκληρά από όλους αυτούς για να πετύχει όσα τόσο φυσικά δίνονται σε τόσους άλλους. Η Σάνον είναι πολύ ενοχλημένη από την εικόνα του πατέρα της στο 9ο φιλμ του Κουέντιν Ταραντίνο. Το σενάριο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και ο σκηνοθέτης μας τοποθετεί στο Λος Άντζελες το 1969. Ανάμεσα στους τόσους αστέρες εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβάνεται και ο Μπρους Λι. Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 22 Αυγούστου.

Το cast είναι εντυπωσιακό και η ταινία χαρακτηρίστηκε στις Κάννες σαν ένα << νέο >> Pulp Fiction. Σε παλιότερη δήλωση ο Ταραντίνο είχε πει ότι το έργο θα έχει τον ίδιο συνδυασμό βίας και αναίδειας όπως τότε (1994). Το σίγουρο είναι ότι το << Κάποτε στο Χόλιγουντ >> έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ίσως αναδειχθεί και μία από τις ταινίες της χρονιάς. Για το πως παρουσιάζεται ο Bruce Lee στη μεγάλη οθόνη θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Το θρύλο των πολεμικών τεχνών υποδύεται ο Μάικ Μο.

Το πρόγραμμα προπόνησης του Bruce Lee ήταν πολύ σκληρό. Περιλάμβανε καθημερινά πολλές κλωτσιές και μπουνιές σε σάκο και γύρω στους 300 κοιλιακούς. Ο ίδιος είχε απίστευτη μυϊκή δύναμη (φαίνεται και στις ταινίες) και έκανε πολλές ασκήσεις ποδιών. Αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο για πολλούς ανθρώπους. Έδωσε μεγάλο αγώνα μέχρι να φτάσει στην καταξίωση. Η φιλοσοφία του για τη ζωή και η μαχητικότητα που είχε ως άτομο, τον βοήθησαν στο να αναδειχθεί το μεγαλύτερο όνομα στο Χόλιγουντ όσον αφορά τις ταινίες πολεμικών τεχνών και σίγουρα μία σημαντική προσωπικότητα. Έφυγε γρήγορα σε ηλικία 33 ετών αλλά το έργο του άφησε Εποχή.

Ο μοναδικός Μπρους Λι στο << Παιχνίδι Θανάτου >> ήταν σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Μετά τον θάνατο του το σενάριο άλλαξε. Η σκηνή που αντιμετωπίζει τον μπασκετμπολίστα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έχει μείνει στην Ιστορία. Μία ταινία για τη ζωή του είναι κάτι που λείπει...

Θοδωρής Καλιμτζάκης