Alpha 1 News

Γιώργος Νταλάρας: «Η σημερινή Ελλάδα πάσχει από αξιοπιστία»


Ο Γιώργος Νταλάρας παραχώρησε συνέντευξη στην Αναστασία Κουκά και το Έθνος.

Αφορμή η συναυλία που θα δώσει στις 19 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης. 

Εκεί ο ερμηνευτής δεν δίστασε να εκφράσει και τις κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες του παρότι συχνά οι δηλώσεις του «παρεξηγούνται» ή διαστρεβλώνονται από ορισμένους. 

Σας μεταφέρουμε αποσπάσματα της συνομιλίας του Γιώργου Νταλάρα με την έμπειρη δημοσιογράφο: 

Πώς είναι δυνατόν όμως να υπάρχει συμπόρευση με ανθρώπους που κινούνται στα άκρα, που δεν σέβονται τις δημοκρατικές αξίες;
Προσωπικά θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες είναι χρήσιμοι. Όλοι εκτός από τους ψεύτες, τους αγύρτες, που παρουσιάζονται με μάσκα χωρίς να είναι Απόκριες και ισχυρίζονται πως αποτελούν ένα κοινοβουλευτικό κομμάτι της κοινωνίας που προσπαθεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και εντείνει το διχασμό. Γιατί και ο κόσμος, που έχει λυγίσει από την οικονομική κρίση βλέπει, πολλές φορές τη μισή αλήθεια. Από τη μία πλευρά ο τύπος με τα μούσκουλα ο οποίος θα σπάσει στον ξύλο έναν ξένο που έκλεψε από ανάγκη πλασάρεται ως ήρωας ενώ δεν είναι αφού η βία δεν χωράει συζήτηση, η βία είναι πράξη. Από την άλλη έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε εθνικιστή όποιον εκφράζει την αγάπη του προς τον πατρίδα του. Κι αυτό είναι πολύ άδικο. Εγώ δεν μπορώ να βρίσω έναν άνθρωπο ο οποίος συγκινείται από τις αρχές και τις αξίες του τόπου του.

Η σύγχρονη Αριστερά σάς καλύπτει;
Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον διχασμό της Αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω πως πρέπει να αναβαπτιστεί ο χώρος της Αριστεράς με καινούργιες αντιλήψεις για να μπορέσει να φθάσει μέχρι το επόμενο βήμα της Δημοκρατίας, που είναι ο σοσιαλισμός τον οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας, και να κρατήσουμε για αργότερα τις ουτοπίες μας για τον κομμουνιστικό χώρο τον οποίο τον συζητάμε αλλά δεν τον βλέπουμε να πραγματώνεται πουθενά, και για ακόμη πιο αργά για τον ιδεαλιστικό – αναρχικό χώρο που δεν θα τον πλησιάσουμε ποτέ όσο ζούμε μ΄ αυτές τις συνθήκες και μ’ αυτόν τον καπιταλισμό με τα άγρια νύχια και δόντια γύρω μας. Όλο αυτό είναι ένας αέναος δρόμος προς την πνευματική ολοκλήρωση. Τα εργαλεία τα έχουμε. Η Δημοκρατία είναι πάντα εδώ παρούσα και ζητάει να συνεργαστούμε μαζί της για να πάμε, βήμα – βήμα, σε έναν διαφορετικό, πιο δίκαιο κόσμο με ανεξάρτητες αρχές

Από τί πάσχει κυρίως η σημερινή Ελλάδα; 
Από αξιοπιστία. Δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που θα επιβάλλουν στις άλλες χώρες να μάς σεβαστούν. Η αξιοπιστία μπορεί να επιτευχθεί με σοβαρούς πολιτικούς, με σταθερή οικονομία, με σοβαρή δικαιοσύνη και κυρίως με σοβαρότητα στην εξωτερική πολιτική που σημαίνει πως δεν αλλάζουμε τους ικανούς ανθρώπους επειδή έγινε άλλο κόμμα Κυβέρνηση. Πρέπει να φτιάξουμε μια χώρα που να διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μέσα στην εποχή τηςΓιώργος Νταλάρας: «Η σημερινή Ελλάδα πάσχει από αξιοπιστία».