Alpha 1 News

Αίτηση αποφυλάκισης για το Ριχάρδο και τους συγκατηγορούμενούς του, διαφωνεί η εισαγγελία.

Βιάστηκε να πανηγυρίσει η Κυβέρνηση την υπόθεση εξάρθρωσης του κυκλώματος λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με τις εξελίξεις, η μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας μετατρέπεται σε φούσκα, αφού οι βασικές κατηγορίες για την ύπαρξη κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, φαίνεται να καταρρέουν.

Η κατηγορία για την παράνομη εξαγωγή του χρυσού στην Τουρκία καταρρίπτεται μετά την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών, η ανακρίτρια που ηγείται της υπόθεσης, σε σχετική ερώτησή της. Με βάση την απάντηση, η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν απαιτεί φόρους και δασμούς, παρά μόνο υποχρεώνει τον εξαγωγέα να αποδείξει τη νομιμότητα της κατοχής.
Ωστόσο η εισαγγελία έχει αντίθετη άποψη, καθυστερώντας να δώσει απάντηση στις αιτήσεις αποφυλάκισης, επικαλούμενη διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις λαθρεμπορίου χρυσού.

Η διαδικασία παγώνει μέχρι να βγάλει απόφαση το δικαστικό συμβούλιο, που σημαίνει ότι η αναμονή της αποφυλάκισης θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο βήμα των συνηγόρων, αν η εισαγγελία δεν αλλάξει στάση, θα είναι η προσφυγή τους στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής τους κράτησης, προσθέτοντας επιπλέον μέρες στην αναμονή.

Το βράδυ της Δευτέρας αφέθηκαν ελεύθεροι 23 από τους κατηγορουμένους και την Τρίτη το πρωί οι συνήγοροι 8 κατηγορουμένων ακόμα, κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης καθώς, όπως αναφέρουν, δεν υφίσταται πλέον λόγος για την κράτησή τους.

Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε και ο δικηγόρος του γνωστού ενεχυροδανειστή, κ. Κούγιας, o οποίος δήλωσε ότι το αδίκημα με το οποίο κατηγορείται ο πελάτης του, δεν υπάρχει. Και συνέχισε αναφέροντας ότι ο πελάτης του θα καταθέσει μηνύσεις στους αστυνομικούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και στην ΕΛ.ΑΣ για κατάχρηση εξουσίας, τονίζοντας ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας έχει καταργηθεί.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κάνουν λόγο για προχειρότητα στη διαχείριση της υπόθεσης και για βιασύνη των αρχών να δημοσιοποιήσουν μια υπόθεση, της οποίας οι έρευνες βρισκόντουσαν στα σπάργανα.

Η αίτηση του συνηγόρου του κ. Ριχάρδου Μυλωνά:
«Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.
Κατόπιν αυτού, όπως επισημαίνει, «και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών»