Alpha 1 News

Άντρο εγκληματικότητας το ΑΠΘΗ κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τα όσα να συμβαίνουν εντός του να θυμίζουν από τις πιο περίτεχνες ταινίες με κακοποιούς.
Το ΑΠΘ έχει λίγο από την ‘’αίγλη’’ του Σικάγο, λίγο από τη ‘’λάμψη’’ του Far West και κάπου στη μέση τις ικανότητες του Αλ Καπόνε.

Ληστείες, επιθέσεις, ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, είναι τα σκηνικά που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.
Καθηγητές και φοιτητές φοβούνται για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα με τους τελευταίους, κάποιες φορές να μην παρουσιάζονται στα μαθήματα.

Το τελευταίο περιστατικό ντροπής και παρανομίας συνέβη λίγες μέρες πριν. Καθηγητής δέχθηκε επίθεση μέσα στο Πανεπιστήμιο την ώρα που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ. Τον χτύπησαν με γροθιές, τον πέταξαν με δύναμη σε αντίθετη κατεύθυνση και του έκλεψαν τα 200 που βρίσκονταν στο μηχάνημα ανάληψης. Όπως καταγγέλλει: «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ούτε ρώτησε. Απλά μου είπαν ότι δεν ανακατεύονται γιατί φοβούνται για τη ζωή τους!(...) Χτυπήματα έχω στο σώμα και τα πόδια. Ζήτω η ελεύθερη διακίνηση των ληστών και των ναρκεμπόρων».

Η αστυνομία δε μπορεί να επέμβει λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου και για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχουν κάμερες στο ΑΤΜ. Ο καθηγητής δε μπόρεσε να δει τα πρόσωπα των δραστών καθώς του επιτέθηκαν πισώπλατα και ως εκ τούτου η όποια καταγγελία που θα κάνει δε θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Επομένως, ακόμα μία πράξη βίας, θα περάσει ατιμώρητη καθώς έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και με άλλους καθηγητές.

Μέσα στο Νοέμβριο έχουν γίνει δύο αστυνομικές επιχειρήσεις περιφερειακά του Πανεπιστημίου για την καταστολή του φαινομένου των ναρκωτικών και έχουν γίνει οχτώ συλλήψεις.

Μαρτυρίες φοιτητών που συγκλονίζουν

Η Ελπίδα είναι από την Πρέβεζα και μένει έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη σπουδάζοντας Πολιτικός Μηχανικός. «Πολλές φορές βλέπουμε, ακόμα και την ώρα του μαθήματος, διακίνηση ναρκωτικών από τα παράθυρα των αμφιθεάτρων. Κάθε μέρα μάς προτείνουν να μας δώσουν ναρκωτικά. Μέρα-μεσημέρι».
Ο Νίκος από τη Λάρισα είναι στο 4ο έτος στη Νομική «Δεν υπάρχει καθόλου ασφάλεια. Από την πρώτη μέρα που διέσχισα την πλατεία Χημείου. Απελπιστική κατάσταση. Δεν συνάδουν με πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας»
«Όλοι έχουμε εμπειρία από ληστείες κλπ. Φεύγουμε όλοι μαζί για την ασφάλειά μας. Μας σταματούν καθημερινά, για να μας πουλήσουν ναρκωτικά. Στο κυλικείο της βιβλιοθήκης γίνονται κανονικά ντιλ»
Η Μαρία από τη Βέροια σπουδάζει στο Φυσικό, στο 3ο έτος. «Το χειρότερο που μας έχει τύχει, είναι να μας κυνηγούν αναρχικοί για τα πολιτικά μας πιστεύω»,«Βγήκα από τη σχολή, τρεις το μεσημέρι, από την πλευρά της Φιλοσοφικής και μου πρότειναν να πάρω “μαύρο”»,«Συνεχώς μας τυχαίνουν περιστατικά βίας. Στη φίλη μου έτυχε να κλέψουν μπροστά της ένα παιδί. Δεν μίλησε και έφυγε. Έχω μαλώσει με φύλακα γιατί δεν κάνουν τίποτα. Το βλέπουν αλλά δεν κάνουν τίποτα. Σιωπούν για να μην τους πειράξουν».