Alpha 1 News

Κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας από την Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α


Μέλη της Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α, (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων- Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης) μετά το προειδοποιητικό κλείσιμο των γκαράζ καθαριότητας στους Δήμους όλης της χώρας προχώρησαν στην κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας το πρωί της Δευτέρας, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για τα εργατικά ατυχήματα συναδέλφων τους.


Όπως αναφέρουν τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει δεκάδες ατυχήματα τα οποία έχουν στερήσει τη ζωή 44 συναδέλφων τους και άφησαν χωρίς σύζυγο και πατέρα 44 οικογένειες.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι όσοι εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα: ''Δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την αδιαφορία και την απάθεια εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών και Υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, που έχουν την ευθύνη μαζί με τους Αιρετούς για την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των εργαζομένων''. Τονίζουν ότι τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο της καθαριότητας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και απαιτούν από τους αρμόδιους να επέμβουν ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα, από το νόμο, μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία τους.  

Αναφέρουν ότι υπάρξουν ελλείψεις σε προσωπικό, έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων, οχήματα που είναι ελαττωματικά, δεν διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Στους περισσότερους Δήμους δε γίνονται οι ιατρικές εξετάσεις και οι κατάλληλοι εμβολιασμοί στους εργαζόμενους, ενώ δεν υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες, πλυντήρια, για το ρουχισμό των εργαζομένων. Καταγγέλλουν το καθεστώς εργολαβίας που υπάρχει στους περισσότερους Δήμους, το οποίο αυξάνει τα ατυχήματα, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους, βλέποντας τους σαν αναλώσιμους.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όπως τους ενημέρωσαν δεν βρισκόταν στο υπουργείο. Μετά την επιμονή τους και την απαίτησή τους για την άμεση ανάληψη ευθυνών από την υπουργό, προγραμματίστηκε για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με την κ. Αχτζιόγλου.

Προειδοποίησαν ότι αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από το υπουργείο για τον περιορισμό ατυχημάτων και δεν υλοποιηθούν άμεσα, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.
Ζητάνε την άμεση αποστολή τεχνικών κλιμακίων στα αμαξοστάσια των Δήμων για τον έλεγχο της καθαριότητας των οχημάτων και την επιβολή αυστηρών ποινών για τη μη τήρηση των Νόμων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγιεινή.

Το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κατηγορίες της Π.Ο.Ε- Ο.Τ.Α:

Τα δύο τελευταία χρόνια και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της δράσης του Σ.ΕΠ.Ε. για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., διενεργήθηκαν συνολικά 1.564 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 195 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναλυτικά:
Το 2016 διενεργήθηκαν 416 έλεγχοι σε Ο.Τ.Α. και υπεβλήθησαν 40 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.
Το 2017, στο πλαίσιο του προγραμματισμού κάθε Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά εκτεταμένοι έλεγχοι στους Δήμους όλης της χώρας, εστιάζοντας σε σημεία ελέγχου που στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα (διαδικασίες αποκομιδής απορριμμάτων, παροχή και χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, υγειονομικός έλεγχος κλπ) καθώς και στην υιοθέτηση και εφαρμογή ασφαλέστερων εργασιακών πρακτικών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 602 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 95 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.
Το τρέχον έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018 έχουν διενεργηθεί 546 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 60 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.
Το Υπουργείο Εργασίας, συμμετέχοντας στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση και την αναβάθμιση του πλαισίου παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων προστασίας της ασφάλειας και υγείας στους Ο.Τ.Α., συνεισφέρει με εξειδικευμένα στελέχη του και την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών του στη συνολική αναβάθμιση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους.
Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την αναβάθμιση και τη διασφάλιση τήρησης του πλαισίου υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.