Alpha 1 News

Ποια ψάρια είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό μας;;;



Tα ψάρια είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πολύ υγιεινά καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή  πρωτεϊνών, έχει  μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα καθώς έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Όμως τα ψάρια έχουν και  μια αρνητική πλευρά. Πολλά ψάρια περιέχουν υδράργυρο που  βλάπτει τα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ΕΡΑ (Environmental Protection Agency), ο άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 0,1 mg υδραργύρου την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους.
Αν φάμε μια μερίδα 150 γραμμαρίων πρέπει  να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας πριν καταναλώσουμε  ξανά ψάρια. Ο φρέσκος τόνος που έχει υδράργυρο 0,93 mg ανά γραμμάριο μπορεί να τρώγεται μάξιμουμ δύο φορές το μήνα. Υπάρχουν και ψάρια που δεν έχουν λίγη ποσότητα υδραργύρου και πολλά- πολλά ω-3 λιπαρά.

Μια ωμή ποσότητα 170 γρ, από τα  παρακάτω ψάρια περιέχουν υδράργυρο :
Το ατλαντικό σκουμπρί περιέχει 3,9 γραμμάρια
Η Ρρέγκα: 2,7 γραμμάρια
Ο Άγριος σολομός: 2,4 γραμμάρια
Ο Τόνος και οι Σαρδέλες :1,5 γραμμάρια