Alpha 1 News

Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί


Σχεδόν όλος ο κόσμος τρώει το ψωμί όμως καμία φορά περισσεύει λίγο. Η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι ΄΄να το πετάξουμε΄΄  ΌΧΙΙΙΙ!!! Μέγα λάθος. Υπάρχουν  ιδέες , πως μπορείς να αξιοποιήσης τόσο το ψωμί που περισσεύει όσο και για το μπαγιάτικο. Καταρχάς το ψωμί που περισσεύει μπορείς να το κόψεις σε κομμάτια και να το βάλεις στην κατάψυξη, έτσι μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να το απολαύσεις όποτε θελήσεις.

Παξιμάδια: Κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε μέτριες φέτες, ψήστε το στους 60°C Κελσίου για 40 λεπτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου ψωμί ειδικά ολικής, πολύσπορο ή σίκαλης, αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε, πασπαλίζοντας με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά : γλυκάνισο γλυκάνισο, κανέλα, θυμάρι ή να κόψετε μια σκελίδα σκόρδο και  να την τρίψετε ελαφρά σε κάθε φέτα!

Φρυγανιά Τριμμένη: ψήστε το ψωμί, αφού το κόψετε σε μικρές φέτες, για 30 λεπτά στους 100°C Κελσίου. Κατόπιν το βάζετε στο multi και το κάνετε τρίμματα. Ξαναβάζετε τα τρίμματα στο ταψί και τα ψήνετε άλλα 20 λεπτά στους 120°C Κελσίου, επαναλαμβάνετε την διαδικασία, βάζοντας τα τρίμματα στο multi και πάλι πολτοποιείτε  και  voilà  η φρυγανιά!

Κρουτόν : κόβεις το ψωμί σε κυβάκια συμμετρικά και ομοιόμορφα. Μπορείτε να ψήσετε το κρουτόν για  10 λεπτά στον φούρνο  στους 180°C Κελσίου. Αρωματίστε τα με μυρωδικά και σκόρδο. Είναι κατάλληλο για σαλάτες.

Σκορδαλιά: Μουσκέψτε 4-5 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού και αφού το στίψεται βάλτε το στο multi με 2-3 σκελίδες σκόρδο, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 50 ml. ελαιόλαδο. Πολτοποιήστε και έχετε μια σκορδαλιά πεντανόστιμη σε 2 μόλις λεπτά!

Αυγόφετες ή French Toast: κόψτε το μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες, μουλιάστε ελαφρά τις φέτες σε γάλα [αν θέλετε  προσθέσετε  ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού]. Χρησιμοποιήστε 3 αυγά και χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τους κρόκους, περάστε τις φέτες τους ψωμιού τέλος περνάμε τις φέτες από τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα. Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν. Σερβίρετε τις φέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, μέλι ή φρέσκα φρούτα.

Την επόμενη φορά λοιπόν  ξανασκέψου  πολύ καλά πριν πετάξεις το ψωμί που δεν χρειάζεσαι.


Ολυμπία Ψαρρού