Alpha 1 News

Ξεκίνησαν τα εκλογομαχαιρώματα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ευρύτερος χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι πλέον ΤΟ σημείο αναφοράς για τη ΝΔ. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ακόμη και με αυτοδυναμία η ΝΔ θα ζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα.
Κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι καλές σχέσεις που διατηρούν στελέχη της ΝΔ με βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και όχι η βάση ή το καταστατικό του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χημεία και τα ραντεβού που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νικος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτιμούν τη σύμπλευση με την Πειραιώς, και τη ΝΔ υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα ακούγονται ονόματα, όπως του ευρωβουλευτή και συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, του Αλέκου Παπαδόπουλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και άλλων - αν και για την πρώην υπουργό Παιδείας υπάρχουν αντιδράσεις από τη βάση της ΝΔ.

Το οργανωτικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει στο “φουλ τις μηχανές” ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο το βλέμμα όλων των κορυφαίων στελεχών και νυν βουλευτών της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο και στις εθνικές εκλογές.
Η μάχη για το κυβερνών κόμμα και ιδιαιτέρως για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για τη νέα Βουλή, θα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, καθώς για το ΣΥΡΙΖΑ τα διαθέσιμα έδρανα στο Κοινοβούλιο θα είναι σαφώς περιορισμένα.
Η β΄ Αθήνας αποτέλεσε ένα από τα “δυνατά χαρτιά” του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο του 2015, καταγράφοντας ποσοστό 35,21% και 37,09% αντίστοιχα. Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την πρωτιά προκαλεί ένα πρόσθετο άγχος στους υποψηφίους.
Οι πρώτοι υπολογισμοί και οι συνεννοήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, τόσο στα βουλευτικά γραφεία όσο και στα κομματικά επιτελεία. Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αργούν ακόμα και οι λίστες θέλουν πολύ δρόμο για να καταρτιστούν, φαίνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οδεύει προς τον βόρειο τομέα της β’ Αθηνών, όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ελένη Αυλωνίτου και ο Γιώργος Δημαράς. Στο νότιο τομέα οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν κλειδώσει οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης και η Θεανώ Φωτίου. Στον δυτικό τομέα όλα δείχνουν πως θα τοποθετηθούν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής (με πολλές πιθανότητες να επιλέξει τελικά το ευρωψηφοδέλτιο), ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Ρήγας και η Χαρά Καφαντάρη.
Στον ανατολικό τομέα του υπολοίπου Αττικής φέρεται να έχει οριστικοποιηθεί η “μετακόμιση” του Χρήστου Σπίρτζη (ήταν στην β΄ Αθήνας), ενώ την εκλογή τους στην α΄ Αθήνας θα διεκδικήσουν οι Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.