Alpha 1 News

Τέλος στις μαύρες μπανάνες




Μια μπανάνα που είναι πάρα πολύ ώριμη δεν είναι και η καλύτερη απόλαυση για  έναν άνθρωπο. Μια ομάδα επιστημόνων  ήρθε για  να δωσει τέλος στην μαύρες μπανάνες που κατά άλλα είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα -τον επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Στεργιόπουλο του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, αποκωδικοποίησαν  και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών (μυκήτων) . Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σιγκατόκα αποτελείται από τρεις μύκητες : κίτρινη σιγκατόκα, μαύρη σιγκατόκα και «eumusae leaf spot».

Η κίτρινη σιγκατόκα εμφανίσθηκε πρώτη αλλά είναι λιγότερο καταστρεπτική  σε σχέση με τις άλλες δύο. Ιδίως η μαύρη σιγκατόκα, που μεταδίδεται μέσω του αέρα και πλήττει τα φύλλα των μπανανιών σε όλο τον κόσμο.  Χωρίς χημικό έλεγχο, προκαλεί πρόωρη ωρίμανση του φρούτου, με συνέπεια η μπανάνα να μαυρίζει γρήγορα, μαύρη σιγκατόκα και «eumusae leaf spot».

Οι ερευνητές πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της μπανάνας. «Τώρα, για πρώτη φορά, κατανοούμε τη γενετική βάση της εξέλιξης της μολυσματικότητας αυτών των μυκητικών νόσων. Εκτός από την παραγωγή πιο ανθεκτικών μπανανών, η νέα ανακάλυψη  θα επιτρέψει μελλοντικά και τη μείωση της χρήσης μυκητοκτόνων  καθώς εκτός του ότι επηρεάζουν την ποιότητα του φρούτου επιβαρύνουν και την υγεία των καλλιεργητών.


Ολυμπία Ψαρρού