Alpha 1 News

Ο Υπέρτατος Στάν Λι Νεκρός στα 95


Ο Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ διάσημος ως Στάν Λι γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1922. Οι γονείς του Εβραίοι μετανάστες Ρωμαϊκής καταγωγής, ζούσαν στην Νέα Υόρκη. Όταν ήταν μικρός επηρεάστηκε πολύ από βιβλία και ταινίες και ειδικότερα τους ρόλους που έπαιζε ο Έρρολ Φλιν.

Ο Ρόμπι Σόλομον, βοήθησε τον ανιψιό του Σταν Λι, ώστε να γίνει βοηθός το 1938 στο νέο τομέα Στιγμιαία Καρτούν “Timely Comics” του περιοδικού χαρτοπολτού και της εταιρίας έκδοης κόμικς Μάρτιν Γκούντμαν. Τον Μάιο του 1941 ο Σταν Λι κάνει το πρώτο του κωμικό βιβλίο, Καπταϊν Αμέρικα, με πολλούς άλλους ήρωες να ακολουθούν. Tη δεκαετία 1960 το περιοδικό χαρτοπολτού εξελίσσεται σε Marvel Comics.

Το 1042 ο Σταν Λι μπαίνει στο Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και υπηρέτησε στις ΗΠΑ ως μέλος του Σώμα Σήματος επισκευάζοντας πολλούς τηλεγράφους επικοινωνιών. Η στρατιωτική ταξινόμησή του ήταν "θεατρικός συγγραφέας". Μόνο εννέα άνδρες στον Αμερικανικό Στρατό έλαβαν αυτό τον τίτλο. Ο Στάν Λι επέστρεψε απο την στρατιωτική θητεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Η σύζυγος του Lee στα τέλη του ‘50 του πρότεινε να πειραματίζεται με ιστορίες, αφού οι καιροί άλλαζαν και δεν είχε τίποτα να χάσει.
Ο Στάν Λι ακολούθησε τη συμβουλή της γυναίκας του και έδωσε στον υπερήρωά του μια ελαττωματική ανθρωπότητα. Με αυτό τον τρόπο εμφανίστηκαν υπερήρωες που ήταν περίεργοι και πολύπλοκοι. Διάσημοι χαρακτήρες, ο Χάλκ, ο Θόρ, ο Ίρον Μαν και οι Χ-Μεν.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Λι σκηνοθέτησε και επεξεργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της σειράς της Marvel. Έγραψε μια μηνιαία στήλη με τον τίτλο “Stan’s Soapbox” ένα ατελείωτο διαφημιστικό αντίγραφο, με υπογραφή το σύνθημα “Υπέρτατος!” (που είναι επίσης το σύνθημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης).
Ο Στάν Λι υποστήριξε τη χρήση κόμικς για να δώσει κάποια κοινωνικά σχόλια για τον πραγματικό κόσμο, που συχνά ασχολούνται με τον ρατσισμό και τον φανατισμό. Τα επόμενα χρόνια, έγινε μια φιγούρα και δημόσιο πρόσωπο για το Marvel Comics. Έκανε εμφανίσεις σε συνέδρια κόμικς γύρω από την Αμερική, διδάσκοντας σε κολέγια και συμμετέχοντας σε συζητήσεις σε ομάδες.
Τη δεκαετία του ΄80 ο Στάν Λι έγινε πρόεδρος ολόκληρης της εταιρείας, αλλά σύντομα παραιτήθηκε, διαπιστώνοντας ότι ο ρόλος του προέδρου ήταν πάρα πολύ για τον αριθμό και τη χρηματοδότηση και όχι αρκετά για τη δημιουργική διαδικασία που απολάμβανε. Ο Στάν Λι ήταν ένας εκτελεστικός παραγωγός στα περισσότερα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα της Marvel.

Διάσημος τα τελευταία χρόνια και αγαπητός απο τους φάνς για τις μικρές εμφανίσεις που κάνει στις ταινίες της Marvel απο το 2001. Ο Στάν Λι πέθανε από πνευμονία που υπέφερε τον τελευταίο καρό και βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο στην Καλιφόρνια. Μόλις βγήκε η είδηση του θανάτου του, όλοι όσοι είχαν ασχοληθεί με τα Marvel Comics αποχαιρέτησαν τον Υπέρτατο! Τα αδέρφια Ρούσο που σκηνοθετούν το Avengers είπαν πως έχουν γυρίσει την σκηνή του για την ταινία. Η τελευταία εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.