Alpha 1 News

Διαδρομές στη Μάρπησσα - Βράβευση ως ''Προορισμός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού''


Oι <<Διαδρομές στη Μάρπησσα>>  βραβεύτηκαν ως ''Προορισμός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού'' για το έτος 2018

Το Φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχή χρονιά στη Μάρπησσα της Πάρου βραβεύτηκε από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την ανάπτυξη και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, Εuropean Cultural Tourism Network (ECTN). 
Το βραβείο παρέλαβε η <<εμπνεύστρια>> Κωνσταντίνα Αλιπράντη.


Το Φεστιβάλ <<Διαδρομές στη Μάρπησσα>> απέσπασε το τρίτο βραβείο στην κατηγορία “CulturalSites”. 
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας υπεύθυνης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης (“Destination of Sustainable Cultural Tourism Awards” Special Edition 2018: “Cultural Heritage as an Asset for Responsible and Sustainable Tourism”). Συνολικά 57 υποψήφιοι από 15 χώρες έκαναν αίτηση στα βραβεία σε 7 θεματικές κατηγορίες. 

 
Πρόκειται για έναν θεσμό που επιβραβεύει δράσεις σε όλη την Ευρώπη οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, ευαισθητοποιώντας τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τους επισκέπτες.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πολιτιστικό Τουρισμό που διοργανώθηκε από το ECTN στην Πάφο από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου.


Τα φετινά βραβεία διοργανώθηκαν από το ECTN σε συνεργασία με τους φορείς Europa Nostra και European Travel Commission, με την υποστήριξη του Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

 

Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Μάρπησσα της Πάρου. Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Είναι σχεδιασμένο πάνω στα χαρακτηριστικά και την κλίμακα του χωριού, αναδεικνύοντας με σεβασμό την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα.  Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

H oμάδα των Διαδρομών για το βραβείο: Το βραβείο αυτό έρχεται να επιβραβεύσει τη δημιουργική πορεία εννέα ετών της ομάδας μας για την ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας και μας προκαλεί μεγάλη συγκίνηση καθώς με αφορμή αυτό, η Μάρπησσα και η Πάρος τυγχάνουν διεθνούς προβολής ως πολιτιστικός προορισμός.
Το αφιερώνουμε σε όλους τους εθελοντές, τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους φορείς που μας έχουν στηρίξει και σε όλους εσάς που περπατάτε κάθε χρόνο μαζί μας στη Μάρπησσα.

 

 

Η αρχή του Φεστιβάλ έγινε τον Μάρτιο του 2010 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Η αγάπη για το χωριό της Μάρπησσας της Πάρου, οδήγησε μια ομάδα νέων ανθρώπων στο να πραγματοποιήσουν το πρώτο φεστιβάλ μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες! Η καινοτόμος αυτή ιδέα για την Πάρο, αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του νησιού. Τα υπέροχα και γραφικά σοκάκια της Μάρπησσας, ενθουσίασαν από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες οι οποίοι κάθε χρόνο έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Το Φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός για το νησί.


Η ομάδα διοργάνωσης αποτελείται από εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων. Η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα και ο ενθουσιασμός, αποτελούν και τα βασικά συστατικά της ομάδας των Διαδρομών. Συνέπεια όλων αυτών είναι η ομάδα να εξελίσσεται κάθε χρόνο μέσα από μια δυναμική διαδικασία σχεδιασμού, δίνοντας νέα μορφή στο κάθε θέμα των φεστιβάλ.

Οι στόχοι της ομάδας για το τελικό αποτέλεσμα είναι η αναζήτηση του αυθεντικού, η ενθάρρυνση της ομαδικότητας και της δράσης, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ο εμπλουτισμός της γνώσης και το πιο σημαντικό η ενίσχυση της ανθρώπινης επαφής και της επικοινωνίας.

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα!

Το έργο αυτών των ανθρώπων είναι αξιοθαύμαστο και μαζί τους εμπνεόμαστε όλοι. Oι Διαδρομές στη Μάρπησσα συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!
Καλή επιτυχία και στη 10η χρονιά!


Θοδωρής Καλιμτζάκης