Alpha 1 News

Παγκόσμια ημέρα των ζυμαρικών







Έφτασε επιτέλους η παγκόσμια ημέρα των ζυμαρικών.

Είσαι και εσύ μακαρονάς;; δεν είσαι ο πρώτος ,δεν είσαι ο μόνος, σχεδόν όλος ο κόσμος είναι οπαδός των ζυμαρικών.  Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής.

Πολλοί όμως λένε ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν, μάθε λοιπόν ότι μια κανονική μερίδα ζυμαρικών [100γρ] περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους καθώς έχουν πολύ λίγη περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη.

Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι τα ζυμαρικά μπορούν να καταναλωθούν από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας διότι είναι μαλακά και είναι εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία.
Μπορείς να τα συνδυάσεις με σάλτσες λαχανικών, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψαριά [ μακαρόνια με τόνο] καθώς αποτελούν ένα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό γεύμα.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη ζυμαρικών χρονολογείται στο 1000 πΧ καθώς η λέξη ΄΄λάγανον΄΄ περιέγραφε μια φαρδιά πλακωτή  ζύμη  από αλεύρι και νερό που την έκοβαν σε λωρίδες. Αυτή η ζύμη μεταφέρθηκε γρήγορα στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες τον 8ο αιώνα. Καθώς έλαβε το όνομα ΄΄Langanum΄΄ που στα λατινικά σημαίνει λαζάνια. Στα μέσα του 15ου αιώνα  βρέθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη συνταγή ζυμαρικών στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο  βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Και τέλη του 19 αιώνα μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει η βιομηχανοποίηση των ζυμαρικών.

Στις μέρες μας, κάθε λαός φτιάχνει  τα ζυμαρικά , σύμφωνα με την δική του κουλτούρα. Η ποικιλία των ζυμαρικών είναι τεράστια αλλά θα πρέπει να ξέρουμε  να διαχωρίζουμε τα μήκη των ζυμαρικών.

Από τα κοντά μακαρόνια  είναι φημισμένα  οι βίδες , οι πένες , φιογκάκια  ,τα κοχύλια ,το κοφτό μακαρονάκι. Επίσης στα μικρά ζυμαρικά  εμπεριέχονται και το κριθαράκι, το ρυζάκι και το αστράκι.
Μεγάλα ζυμαρικά είναι τα κανελόνια, λαζάνια, τα κοχύλια-σαλιγκάρια που προορίζονται για γέμιση. Όμως υπάρχουν και τα γεμιστά ζυμαρικά όπως τορτελίνια και τα ραβιόλια.
Μερικές βιομηχανίες έχουν φτιάξει ζυμαρικά για τους μικρούς μας φίλους καθώς έχει πολλά σχήματα, γράμματα αλλά και φιγούρες αγαπημένων ηρώων των παιδιών.
Αλλά και πολύχρωμα ζυμαρικά καθώς βράζονται  και λιώνουν τα λαχανικά  δίνοντας τους  χρώμα. Τα πιο συνηθισμένα λαχανικά είναι καρότο, σπανάκι, ντομάτα.

Ε τι να κάνουμε;; Είμαστε μακαρονάδες!!!!!!