Alpha 1 News

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η σημερινή


Με θέμα «Νέοι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Η σημερινή μέρα εστιάζει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, την περίοδο της κρίσης, με το κυρίως θέμα να είναι το τι χρειάζονται οι νέοι για να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι.

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Από μικρή ηλικία σχεδόν όλοι μας δεχόμαστε πιέσεις. Οι αλλαγές που γίνονται μετά την ενηλικίωση είναι μεγάλες. Από την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ή ακόμα αποχώρηση από το σπίτι των γονιών μας. Η αποχώρηση βέβαια από το σπίτι (συνήθως σε μικρή ηλικία) έχει να κάνει με την έναρξη της φοιτητικής ζωής ή ακόμα να σηματοδοτεί μια νέα εργασία. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές είναι ξεχωριστές στιγμές για τον καθένα μας. Στιγμές χαράς και ενθουσιασμού. Μπορεί όμως να είναι στιγμές άγχους και ανησυχίας και εδώ είναι το σημαντικό της υπόθεσης. Εάν δεν αναγνωριστούν έγκαιρα οι ανησυχίες αυτές και διαχειριστούν σωστά τα συναισθήματα που γεννιούνται, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένεις. Αλήθεια, πόσο ήρεμοι είμαστε σήμερα; Πόσα μας συμβαίνουν καθημερινά; Άγχος για τα πάντα. Δουλειά (όταν κι εφόσον υπάρχει), οικονομικές έννοιες, οικογενειακές υποχρεώσεις και όλα αυτά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με συνδυασμό πάντα και τα όσα περνάει η χώρα σήμερα.
Το Διαδίκτυο (εικονική πραγματικότητα) έχει πολλά καλά. Συγχρόνως όμως αυξάνει την πίεση στους εαυτούς μας επειδή αυξάνεται διαρκώς η συνδεσιμότητά μας με εικονικά δίκτυα. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Τσεκάρετε τους εαυτούς σας πόσες φορές μπαίνετε στο facebook, στο twitter και στο instagram. Θα βρείτε την απάντηση.
Στα παραπάνω να προστεθούν και πόσοι νέοι και νέες ζουν σε ιδιαίτερες καταστάσεις (εκτός Ελλάδας), καταστάσεις όπως συγκρούσεις (μάχιμες ζώνες), φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Αυτό από μόνο του, τους κάνει πιο ευάλωτους/ευάλωτες σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.

Δεν υπάρχει διαδρομή προς την ευτυχία. 
Ευτυχία είναι η διαδρομή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα μισά περιστατικά ψυχικών νοσημάτων ξεκινούν ήδη από την εφηβεία, μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Τα περισσότερα όμως από αυτά μένουν χωρίς διάγνωση και δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Στις αιτίες που προκαλούν αρρώστιες στους εφήβους, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κυριότερη, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 έως 29 ετών. Ακόμα, οι διατροφικές διαταραχές προκαλούν ανησυχία. Σε πολλές χώρες, η κακή χρήση αλκοόλ και η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των νέων αποτελεί μείζον θέμα. Οι πιο γνωστές επικίνδυνες συμπεριφορές από αυτές τις χρήσεις είναι το μη ασφαλές σεξ και η επικίνδυνη οδήγηση.

Το καλό είναι ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία της παροχής βοήθειας προς τους νέους. Από μικρές ηλικίες μάλιστα προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσκολία.Η προστασία της εφηβικής υγείας συντελεί όχι μόνο στην προστασία των νέων αλλά και στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Ένας ψυχικά υγιής άνθρωπος θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο εργατικό δυναμικό και στην οικονομία σε αντίθεση με ένα άτομο ψυχικά άρρωστο. Ο υγιής άνθρωπος δημιουργεί και οικογένεια.

Τί πρέπει να γίνει άμεσα;

H πρόληψη ξεκινά με την συνειδητοποίηση και την κατανόηση των προειδοποιητικών σημάτων της ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη. Είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τον έφηβο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση στο σπίτι και στο σχολείο.

Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας. Η ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων είναι ουσιαστικής σημασίας. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επενδύσουν σε αυτό. Σημαντικός παράγοντας έως και καθοριστικός είναι η συμμετοχή των κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων τα οποία με τη σειρά τους θα συντελέσουν στην ψυχική υγεία των νέων. Εκει εστιάζει και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να εστιάζουν στην ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων σχετικά με το πώς μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία και πώς μπορούν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους συνομηλίκους τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα προγράμματα ψυχικής υγείας θα ενημερώνουν καλύτερα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά ή τους μαθητές τους.

Θοδωρής Καλιμτζάκης