Alpha 1 News

Παρέμβαση State Department για Σκοπιανό - Εν αναμονή για επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Ωμή παρέμβαση στο Σκοπιανό έκανε το State Department, δείχνοντας πως θέλει να κλείσει το ονοματολογικό άρον-άρον. Με τη γνωστή πλέον φράση ότι στηρίζουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης οι Αμερικανοί “δείχνουν” την κατάληξη που επιθυμούν στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων για το όνομα.

Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής».

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ κατο ΝΑΤΟ θέλουν να τελειώνουν με το ονοματολιγικό. Η επιθυμία τους είναι να μπει η γειτονική χώρα στη Συμμαχία, για να ανακόψουν κάθε ρωσική παρέμβαση στα Βαλκάνια. Επίσης η ονοματολογία και η… επίλυση συνδέεται άρρηκτα και με τον πόλεμο της ενέργειας και των αγωγών.

Το ζήτημα είναι τι κερδίζει η Ελλάδα από την όλη διαδικασία. Απολύτως τίποτα. Μόνοι κερδισμένοι οι Σκοπιανοί και η Δύση. Τα νέα είναι άσχημα για τον Ελληνισμό πλέον. Οι ΗΠΑ πιέζουν και η χώρας μας υποχωρεί πλέον σε όλα.

Την ίδια στιγμή, παρά τις αντιδράσεις και το βέτο από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, οι δύο πρωθυπουργοί στοχεύουν σε οριστική συμφωνία στο ονοματολογικό και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στο όνομα και πλέον συζητούν για τους όρους και τα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας.

«Τελειώνουμε! Είμαστε κοντά σε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων», δηλώνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι έτοιμη και απομένουν κάποια βασικά στοιχεία που θα επισημοποιηθούν σε επίπεδο πρωθυπουργών.

 Οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό κινούνται πλέον σε δύο επιλογές – λύσεις:

Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία)
Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)

Τις τελευταίες ώρες, το όνομα που φαίνεται να επικρατεί είναι Severna Makedonija (Bόρεια Μακεδονία).

Σήμερα πιθανότατα το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ

Να ακούσει το «ναι» του Σκοπιανού πρωθυπουργού περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν πιθανότατα σήμερα.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως εκτιμάται, εάν οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς έχουν αίσια έκβαση, τότε δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί άμεσα συνάντηση μεταξύ τους, ήτοι μέσα στα Σαββατοκύριακο (02/06-03/06) ή το αργότερο τη Δευτέρα (04/06).

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση στο να συναινέσει στην έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στις 28 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής και στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη όμως δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την σκοπιανή πλευρά στην βάση ενός οδικού χάρτη που καθορίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι αρχές του Φθινοπώρου θα πρέπει τα Σκόπια να επικυρώσουν μέσω του κοινοβουλίου τους τη συμφωνία για το όνομα και αμέσως μετά να διενεργηθεί δημοψήφισμα.

Από εκεί και πέρα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα έρθει η συμφωνία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ταφόπλακα στο εθνικό ζήτημα. Ομως ήδη ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι Ελληνες αντιδρούν με την παράδοση του ονόματος. Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.