Alpha 1 News

Ο «BAΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟY » ΖΑΚ ΙΒ ΚΟΥΣΤΟ....ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1910 ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ.


Ο θαλασσοδαρμένος ωκεανογράφος και σύγχρονος εξερευνητής που μας δίδαξε τη μαγεία του υγρού στοιχείου!
20 χρόνια μετά τον θάνατό του, το «Καλυψώ» έτοιμο για νέες περιπέτειες..

Ο άνθρωπος που έκανε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες να γεμίσουν από μπλε εικόνες δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.
Ο πασίγνωστος δύτης και υποθαλάσσιος εξερευνητής αγάπησε το υγρό στοιχείο πιο πολύ και από τη ζωή του, γι' αυτό και του αφιερώθηκε ολόψυχα.
Φωτογράφος, κινηματογραφιστής, εφευρέτης καταδυτικού εξοπλισμού και συγγραφέας, έκανε μόνος του για την προώθηση της υποθαλάσσιας γνώσης και την προστασία του περιβάλλοντος όσα παλεύουν να κατορθώσουν ιδρύματα και παγκόσμιοι οργανισμοί!
Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι στον Κουστό οφείλεται η -τηλεοπτική κυρίως- διαφώτιση του παγκόσμιου κοινού για τους θησαυρούς που κείτονται στα βάθη των ωκεανών αλλά και τη μόλυνση που απειλεί τα πάντα.
Και βέβαια το 1943 συνυπέγραψε την εφεύρεση του περίφημου «Aqua-Lung», της καταδυτικής συσκευής που επέτρεψε την υποθαλάσσια εξερεύνηση, συνδέοντας για πάντα το όνομά του με τη ζωή στο βαθύ μπλε.
Ποιος μπορεί εξάλλου να ξεχάσει την «Καλυψώ» του, με την οποία όργωσε πέλαγα και ωκεανούς, ή τη σπουδαία δουλειά του στον «Σιωπηλό Κόσμο»;
Αυτός ήταν ο θαλασσάνθρωπος Ζακ-Ιβ Κουστό, ο άνθρωπος που ένιωθε στη στεριά σαν ψάρι έξω από τα νερά του..
.
Το διάσημο σκάφος «Καλυψώ».
«Αν θες να μελετήσεις τα ψάρια, πρέπει κι εσύ ο ίδιος να γίνεις ψάρι», συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο Κουστώ. Αυτό έκανε στην πραγματική του ζωή. Μάλιστα για τη βελτίωση των ερευνών του είχε αναπτύξει τα δικά του ερευνητικά συστήματα, ακόμη και δικούς του εξοπλισμούς, πειραματιζόταν συνέχεια. Ξεχωριστή θέση στον εξοπλισμό του Κουστώ για τις διάσημες υποθαλάσσιες λήψεις του κατείχε το εμβληματικό, φουτουριστικό, διθέσιο υποβρύχιο, το οποίο μπορούσε να φτάσει σε βάθος ακόμη και 350 μέτρων.
Το πάθος του Κουστώ για τη θάλασσα δεν είχε τέλος. Ο ίδιος είχε θέσει πολλές φορές τη ζωή του σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια καταδύσεων. Συμμετείχε σε πολλές ερευνητικές αποστολές, ωστόσο έγινε διάσημος για τις ανεξάρτητες αποστολές με την «Καλυψώ», με την οποία ταξίδευε για πάνω από 40 χρόνια.
Μετρ των υποθαλάσσιων ντοκιμαντέρ
Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του Κουστώ στον τομέα του ντοκιμαντέρ, δεδομένου ότι υπήρξε πρωτοπόρος στις λήψεις κάτω από τη θάλασσα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία ειδικότερα την περίοδο 1969 με 1982 για τη διάσημη τηλεοπτική του σειρά «Τα μυστικά της θάλασσας», αλλά και για την ταινία του «Ταξίδι στην άκρη της γης», τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν τέσσερα χρόνια στην Ανταρκτική. Στον απαιτητικό χώρο του ντοκιμαντέρ είχε όμως επιδείξει ήδη από τη δεκαετία του 50 το μοναδικό του χάρισμα να καταγράφει μοναδικές εικόνες κάτω από το νερό.
Με τη βοήθεια του σημαντικού Γάλλου σκηνοθέτη φιλμ νουάρ, Λουί Μαλ, ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ του «Ο σιωπηλός κόσμος» (Le monde du silence) για το οποίο βραβεύθηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1996 και την επόμενη χρονιά με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.Το 1965 κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ του, πάντα στην ίδια κατηγορία, για τον «Κόσμο χωρίς ήλιο», όπου καταγράφει τη δουλειά και τη ζωή των ερευνητών της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασα. Συνολικά ο Ζακ Υβ Κουστώ σκηνοθέτησε πάνω από 100 τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ και έγραψε αναρίθμητα βιβλία. Ωστόσο εν ζωή ο Κουστώ αντιμετώπισε σφοδρή κριτική, γιατί ήταν αυτοδίδακτος ωκεανογράφος και ντοκιμαντερίστας.
Ο Ζακ Υβ Κουστώ γεννήθηκε από εύπορους γονείς το 1910 στο Σαν Αντρέ ντε Κουμπζάκ, σπούδασε στη Γαλλική Ναυτική Ακαδημία αλλά δεν είχε λάβει εξειδικευμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση πάνω στην ωκεανογραφία. Εργάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και δειλά ξεκίνησε τις πρώτες ερασιτεχνικές καταδύσεις παράλληλα με την βασική του δουλειά. Από τη δεκαετία του 50 άρχισε να εξερευνεί μόνος του με την «Καλυψώ» τα βάθη των θαλασσών. Πέθανε στις 25 Ιουνίου του 1997 στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών.