Alpha 1 News

Η IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ''DELILAH '' TOY TOM JONES..


Η συγκλονιστική ιστορία του άνδρα που δολοφόνησε τον έρωτα της ζωής του και ζητάει συγχώρεση όταν είναι πια αργά..
.Το «Delilah» κυκλοφόρησε το 1968 και περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του Tom Jones.
Το τραγούδι το έγραψαν ο Les Reed (μουσική) και ο Barry Mason (στίχοι) και αναφέρεται σ’ ένα έγκλημα πάθους. .
Οι στίχοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Tom Jones ερμηνεύει το τραγούδι ως ο προδομένος άντρας που κατασκοπεύει τη γυναίκα του και βλέπει στο παράθυρο τη σιλουέτα της να κάνει έρωτα μ’ έναν άλλον άνδρα. Περιμένει μέχρι να φύγει ο εραστής, χτυπά την πόρτα κι εκείνη ανοίγει και γελάει μπροστά στα μούτρα του. Τότε αυτός χάνει την ψυχραιμία του και μέσα στην παραφροσύνη του τη μαχαιρώνει μέχρι θανάτου. Συνειδητοποιώντας τη δολοφονική του πράξη, ο προδομένος άντρας ικετεύει τη γυναίκα του να τον συγχωρέσει πριν η αστυνομία σπάσει την πόρτα και τον συλλάβει.
Κατά την εισαγωγή του τραγουδιού, ο κύριος χαρακτήρας (δεν μαθαίνουμε το όνομά του) περνά από το σπίτι της Delilah. Έτσι δημιουργείται το πεδίο της σύγκρουσης, καθώς αν δεν είχε περάσει από το σπίτι, δεν θα είχε δει την αγαπημένη του να τον απατά. Παράλληλα, η εισαγωγή χτίζει την αγωνία, γιατί ο ακροατής γνωρίζει ότι ο άνδρας πρόκειται να κάνει κάτι αλλά δεν ξέρει τι. Αυτό που βλέπει στο παράθυρο επηρεάζει τον κύριο χαρακτήρα, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει δράση και δεν υπάρχει πλέον επιστροφή.
Ο άνδρας συνειδητοποιεί ότι η αγαπημένη του δεν είναι «εντάξει» απέναντί του. Νιώθει χαμένος χωρίς αυτήν, όμως είναι πολύ θυμωμένος και αυτή η οργή τον αναγκάζει να θέλει να την εκδικηθεί. Η αυξανόμενη δράση χτίζει την προσδοκία για την κορύφωση.
«She stood there laughing…». Ο αφηγητής στέκεται μπροστά στην Delilah κι εκείνη τον κοροϊδεύει κατάμουτρα. Η οργή του γίνεται δυνατότερη όσο ποτέ. Η αγωνία κορυφώνεται. Ο άνδρας είναι εξοργισμένος, στέκεται μπροστά στην πόρτα της Delilah και είναι πλέον ικανός για οτιδήποτε. Ο ακροατής με αγωνία περιμένει να ακούσει τη συνέχεια.
«I felt the knife in my hand and she laughed no more». Η κορύφωση. Ο αφηγητής χάνει τον αυτοέλεγχό του και μετατρέπεται σ’ ένα εκδικητικό, δολοφονικό τέρας. Σκοτώνει τη Delilah χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες. Δίνοντας τέλος στη ζωή της και στη σχέση τους, δίνει ταυτόχρονα τέλος και στη σύγκρουσή τους και ξεφορτώνεται μια για πάντα την αιτία του θυμού του. Ικανοποίησε, λοιπόν, τη θέλησή του για εκδίκηση. Ωστόσο, δεν ήταν μία ευτυχής κατάληξη γι’ αυτόν. Μπορεί να πέτυχε το σκοπό του σε ό,τι αφορά την εκδίκηση, αλλά έχασε αυτό που πραγματικά ήθελε: τη Delilah. Μόλις εκείνη έπεσε νεκρή, τότε ο άνδρας συνειδητοποίησε τι έκανε.
Στον επίλογο, ο κύριος χαρακτήρας ικετεύει τη Delilah να τον συγχωρέσει. Έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και λυπάται γι’ αυτό. Ζητά συγνώμη, αν και προφανώς είναι πολύ αργά. Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμα την αγαπούσε αλλά δεν άντεχε άλλο («I just couldn't take any more»). Συνειδητοποιεί τις συνέπειες των πράξεών του («So before they come to break down the door») και το τραγούδι ολοκληρώνεται με την εκπληκτική κορύφωση του άνδρα (και φωνητικά του Tom Jones) να ικετεύει για τελευταία φορά τη συγχώρεση.
Ο αφηγητής του τραγουδιού είναι και ο πρωταγωνιστής. Είναι ο πρωταγωνιστής γιατί η κορύφωση επικεντρώνεται σ’ αυτόν, ο ρόλος του είναι σαφώς κεντρικής σημασίας για την ιστορία, οι ακροατές συμπάσχουν μαζί του και όλα τα μεγάλα γεγονότα τον αφορούν. Η σύγκρουση είναι επικεντρωμένη γύρω του, καθώς είναι αυτός που απατήθηκε και είναι αυτός ο οποίος προσπαθεί στη συνέχεια να πάρει εκδίκηση από τη Delilah. Δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα που περιγράφουν τον αφηγητή είναι «εκδικητικός» και «παρορμητικός». Η Delilah είναι η ανταγωνίστρια του πρωταγωνιστή. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο είναι αναπότρεπτη από τη στιγμή που η Delilah απατά τον πρωταγωνιστή κι εκείνος θέλει εκδίκηση. Η σύγκρουση αυτή λαμβάνει τέλος με τη δολοφονία της Delilah

.Το ηθικό δίδαγμα του τραγουδιού είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Αυτό το θέμα αναπτύσσεται σ’ ολόκληρο το τραγούδι. Ο κύριος χαρακτήρας σκοτώνει την αγαπημένη του χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει αρχικά ότι αυτό που πρόκειται να πράξει θα τον φέρει αντιμέτωπο με το νόμο και ότι δεν θα μπορεί να το διορθώσει.