Alpha 1 News

ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ 'DREAMER AND THE FULL MOON'.. KAI O ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ .ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ.ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ


Οι «Dreamer and the full moon» πέρασαν στην ιστορία ως οι «κουκουλοφόροι» της ελληνικής ροκ σκηνής, που ξεκίνησαν την καριέρα τους, παίζοντας στην περίφημη «Αυτοκίνηση» και σε άλλες ντισκοτέκ της δεκαετίας του ‘80. . Για πολλά χρόνια κράτησαν την ανωνυμία τους και δεν αποκάλυπταν τα πρόσωπά τους, υποστηρίζοντας ότι η μουσική βγαίνει από την ψυχή και όχι από τις καλοφτιαγμένες φάτσες. Η ιδέα να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους, λέγεται ότι προήλθε από το αμερικανικό συγκρότημα «Residents» του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι εμφανίζονταν με διαφορετική μάσκα σε κάθε συναυλία, ανάλογα με το μουσικό θέμα. Το τραγούδι «Sandrina» πρωτακούστηκε τον Σεπτέμβριο του 1984 και έγινε αμέσως επιτυχία. Σύντομα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και βρέθηκε στην κορυφή των ευρωπαϊκών charts. . . Μετά απο δύο χρόνια έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε ότι πίσω από την κουκούλα κρυβόταν ο Μάνους Ξυδούς, ένας από τους δημιουργούς των Πυξ Λαξ. Για την ιστορία η σύνθεση του γκρουπ ήταν: Μάνος Ξυδούς (vocals) Γιώργος Γκικοδήμος (vocals), Γιάννης Ευσταθίου (vocals, guitar), Γιάννης Πιπινέλης (guitar), Νίκος Πιπινέλης (bass), Τόλης Σκαμαντζούρας (drums), Σωτήρης Τσούκαλης (accordion, piano)... . . Συντονιστής παραγωγής (βοηθός του παραγωγού Θοδωρή Σαραντή) στον δημοφιλή δίσκο Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη Σπυριδούλα, που εκδόθηκε το 1978. Από την θέση του είτε του παραγωγού είτε του τραγουδοποιού-ερμηνευτή συνεργάστηκε με τον Τζίμη Πανούση, τον Νίκο Νομικό, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Κούτρα, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, τον Βασίλη Καρρά, τον Μίλτο Πασχαλίδη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιάννη Χαρούλη, τους Όναρ, τους Ντομένικα, τη Λευκή Συμφωνία, τους Βωξ, τους Tsopana Rave, τους Κολλεκτίβα, τον Κώστα Χρονόπουλο και άλλους.
Ο Μάνος Ξυδούς ήταν ο ιθύνων νους κάποιων συνεργασιών Ελλήνων μουσικών με δημοφιλείς ξένους καλλιτέχνες, όπως εκείνης του Μιχάλη Ρακιντζή με τον Ian Gillan των Deep Purple το 1993 (έχοντας άλλωστε αναλάβει την παραγωγή εκείνου του δίσκου), αλλά και των Πυξ Λαξ με τους Burdon|Eric Budron των Animals, Gordon Gano των Violent Femmes, Marc Almond των Soft Cell, και Steve Wynn.
Επίσης, ήταν εκείνος που ως υπάλληλος της δισκογραφικής εταιρείας το 1977 πίστεψε πρώτος στον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα κατά την πρώτη τους απόπειρα δισκογράφησης, και για τον λόγο αυτό λίγα χρόνια αργότερα, στο ένθετο του πρώτου δίσκου τους (Ζεστά Ποτά,1985) οι αδελφοί Κατσιμίχα του αφιέρωσαν το τραγούδι ''Φάνης''. Στον Μάνο Ξυδού οφείλεται και η έναρξη της προσωπικής δισκογραφίας του Μιλτιάδη Πασχαλίδη το 1995, στη μετά ''Χαϊνηδων'' εποχή.Το 1989 ως στέλεχος της EMI συναντήθηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, και δημιουργήθηκαν οι Πυξ Λαξ. . .Μετά την διάλυση των Πυξ Λαξ ακολούθησε αυτόνομη δισκογραφική πορεία, κάνοντας έξι προσωπικούς δίσκους, στους οποίους συνεργάστηκε με τον Πάνο Κατσιμίχα, αλλά και με νέους καλλιτέχνες βοηθώντας τους στα πρώτα τους βήματα όπως τους Βωξ, τον Γιάννη Χαρούλη, τον Λεωνίδα Μπαλάφα, τους Σαμπάντα, το Άρωμα Γυναίκας και τους KollektivA, τους οποίους ο ίδιος επαναβάπτισε από Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό που ονομάζονταν, σε KollektivA.
Το 2010 συμμετείχε στην περιοδεία Best Of Tour των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, η οποία ήταν και η τελευταία του συναυλιακή περιοδεία.
Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση του Μάνου Ξυδούς ήταν στις 8 Απριλίου 2010 στην Κύπρο
Απεβίωσε στο Νέο Φάληρο στις 13 Απριλίου 2010 από ανακοπή καρδιάς ενώ πραγματοποιούσε πρόβες, σε ηλικία 57 ετών