Alpha 1 News

Οι θρυλικές νύχτες του Πειραιά στο "Cavo D΄oro" του Λεωνίδα Φωτάκου

Ο Λεωνίδας Φωτάκος πρωτοδημιούργησε τη δεκαετία του '60 το Cavo D'Oro, ένα ρεστοράν-καφέ στην Καστέλα (απέναντι από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ομώνυμο ξενοδοχείο), το οποίο συγκέντρωνε την αφρόκρεμα της εποχής, ενώ το επισκέπτονταν και διάσημοι ξένοι που έρχονταν στη χώρα μας, όπως ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και η Δαλιδά.

Το 1972 το έκλεισε, για να ανοίξει το ομώνυμο ξενοδοχείο με τη μαγευτική θέα στον Σαρωνικό. Στον χώρο του λειτουργούσε και νυχτερινό κέντρο (με το ίδιο όνομα), από τη μαρκίζα του οποίου έχουν παρελάσει πολύ μεγάλα ονόματα του τραγουδιού.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Καλαντζής, η Ελένη Ροδά, η Τζένη Βάνου (σύμφωνα με όσα μας έχει αποκαλύψει η ίδια, ήταν ο Φωτάκος που τη γνώρισε στον σύζυγό της Βασίλη Ρηγόπουλο), η Κωνσταντίνα ήταν κάποιοι από αυτά.Μαρτυρίες

Tα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ζωή Λάσκαρη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ρίζος, ο Γιάννης Γκιωνάκης και πάρα πολλοί άλλοι, σύχναζαν εκεί και όλοι έλεγαν τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν τον χρυσό και δοτικό άνθρωπο».
Αλλά και η Ματούλα θυμάται πόσο πολύ τη βοήθησε ο Λεωνίδας Φωτάκος κάποτε, όταν με μια φίλη της είχαν πάει στη Μάνη και δεν έβρισκαν ξενοδοχείο για να μείνουν. «Τον πήρα τηλέφωνο κι αμέσως μου βρήκε μια σουίτα, την οποία πλήρωσε κιόλας» μας λέει η ίδια

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι έως το τέλος ο Φωτάκος ήταν «ο άρχοντας της Καστέλας», ο «gentleman», ο «ξηγημένος Μανιάτης» και πάνω από όλα ένας πολύ δοτικός άνθρωπος, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν όλοι εκείνοι που τον γνώριζαν καλά- πρόσφερε μέσα από την καρδιά του ό,τι μπορούσε στον συνάνθρωπό του και κυρίως σε παλιούς και νέους φίλους του που βρίσκονταν σε ανάγκη. Μάλιστα, στο ξενοδοχείο του κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο (δηλαδή δωρεάν ύπνο και τροφή) καλλιτέχνες, κοσμικοί και επιχειρηματίες του παλιού καιρού, που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα
Ενα καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο τού παρουσιάστηκε τον ανάγκασε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Πειραιά, ήταν η αιτία του θανάτου του, που συγκλόνισε την παλιά καλλιτεχνική και επιχειρηματική κοινωνία (εκείνους της φουρνιάς του, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή).Υπήρξε ένας από τους «τελευταίους των Μοϊκανών» της χρυσής εποχής της νυχτερινής διασκέδασης, αφού ήταν ιδιοκτήτης του θρυλικού ρεστοράν και μετέπειτα ξενοδοχείου «Cavo D'Oro» στην Καστέλα του Πειραιά. Ο Λεωνίδας Φωτάκος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 χρόνων, αφήνοντας πίσω του τις όμορφες αναμνήσεις ενός αυθεντικού μάγκα, με την πραγματική σημασία της λέξης.

Ανοιχτοχέρης, φιλότιμος. Πάντα ανταπέδιδε στο διπλάσιο αυτό που θα του πρόσφερες. Ηταν σπάνιος Αντρας.
Ηταν παράδειγμα προς μίμηση.Ο Λεωνίδας Φωτάκος ήταν αυτός που ξύπνησε την Καστέλλα στη δεκαετία του ’60 μετατρέποντάς την σε πόλο έλξης. Και ποιος δεν κατέλυσε στο Cavo d’Oro εκείνες τις εποχές, πάνω από τα Βοτσαλάκιa. Βουγιουκλάκη, Κωνσταντάρας, Λάσκαρη, Βοσκόπουλος, όλα τα χρυσά ονόματα του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής αλλά και του διεθνούς jet set.
O Λεωνίδας Φωτάκος αυτός ο σπουδαίος Τύπος «έφυγε» για τη γειτονιά με τους σημαντικούς άντρες που ανέδειξε αυτός ο τόπος και έγραψαν τη δική τους ιστορία. Μαζί με αυτούς που αγάπησαν την πατρίδα μας, που υπέγραφαν δια χειραψίας. Που ο λόγος τους ήταν συμβόλαιο. Τους άντρες – σπαθί.
Θα μου λείψει πολύ. Θα λείψει από όλη την Καστέλλα, τον Πειραιά και τη Μάνη. Εύχομαι η κυρία Δανάη, η καλλονή γυναίκα του, που τον συντρόφευσε για 60 περίπου χρόνια και ήταν κερί αναμμένο δίπλα του, να αντλήσει δύναμη από την αγάπη των παιδιών της και να συνεχίσει σαν να είναι εδώ, σαν να μην «έφυγε» ποτέ.