Alpha 1 News

Αγωνία: Ο πλανήτης περιμένει μια λέξη από τον Τραμπ για πόλεμο στη Συρία

Ministry of Defence Singapore via AP

Η σκιά μιας αμερικανορωσικής σύρραξης στη Συρία πλανάται ολοένα και πιο απειλητική μετά το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ και τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για αντίποινα.
Η πολεμόχαρη ρητορική περί στρατιωτικών πληγμάτων ως απάντηση στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά από το καθεστώς Άσαντ στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα φαίνεται ότι καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη μια σύγκρουση με μόνες άγνωστες μεταβλητές το πότε θα γίνει αυτή και τι έκταση θα λάβει.
Μετά το μήνυμά του προς τη Ρωσία να ετοιμάζεται «γιατί οι πύραυλοι έρχονται, όμορφοι, νέοι και “έξυπνοι”», -ένα μήνυμα που προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας στην υφήλιο- ο Αμερικανός πρόεδρος πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει πίσω και να μη διατάξει την επίθεση -με την προαναγγελία της οποίας χάθηκε και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Όλα δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησε γι’ άλλη μια φορά παρορμητικά χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τους στρατιωτικούς επιτελείς του.
Δείτε σε βίντεο να πλένονται άμαχοι και παιδιά, μετά την χρήση χημικών στην Ντούμα:
Από την πλευρά της η Μόσχα αντέδρασε σχετικά συγκρατημένα υπογραμμίζοντας ότι «οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθύνονται προς τρομοκράτες κι όχι εκλεγμένες κυβερνήσεις», αλλά νωρίτερα ο πρεσβευτής στο Λίβανο είχε διακηρύξει ότι η Ρωσία θα καταρρίψει όλους τους Αμερικανικούς πυραύλους προς τη Συρία και τις βάσεις εκτόξευσής τους, - άρα και τα αμερικανικά και συμμαχικά πολεμικά πλοία- πυροδοτώντας το ξέσπασμα του Τραμπ. Βέβαια, ο Ρώσος πρεσβευτής απευθυνόταν σε συγκεκριμένο ακροατήριο αφού έκανε τις δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο al Manar της Χεζμπολά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια σύγκρουση κι ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις. Αλλά ο Τραμπ στάθηκε στις αρχικές δηλώσεις του και απασφάλισε. Το Κρεμλίνο επεσήμανε αργότερα ότι μια αμερικανική επίθεση θα καταστρέψει τις αποδείξεις για την επίθεση με χημικά όπλα – προβοκάτσια των ανταρτών για να προκαλέσει επέμβαση της Δύσης, την αποκάλεσε η Δαμασκός-.
Κι έτσι ο Τραμπ κι οι σύμβουλοί του μελετούν τώρα μια ευρύτερη επίθεση από εκείνη του Απριλίου του 2017 όταν έπληξε την αεροπορική βάση Σαριάτ στη Χομς με δεκάδες πυραύλους Τόμαχοκ.
Οι κίνδυνοι μιας ευρείας επίθεσης
Όμως η επίθεση αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους. Μια νέα επέμβαση σε ένα πεδίο μάχης όπου δρουν τόσες δυνάμεις – Σύριοι, αντάρτες, Ρώσοι, Ιρανοί, Αμερικανοί, Κούρδοι και Τούρκοι – μπορεί εύκολα να επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες. Όσο πιο εκτεταμένες οι επιθέσεις, τονίζουν αναλυτές, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος «ατυχημάτων» που μπορεί να προκαλέσουν μια σύρραξη με τη Ρωσία και το Ιράν. Από την άλλη μια μικρής κλίμακας επίθεση μπορεί να μην καταφέρει πλήγματα ικανά, ώστε να κάνουν το καθεστώς Άσαντ να αλλάξει τους σχεδιασμούς τους.
Αν ο Τραμπ δώσει το πράσινο φως για χρήση μαχητικών ακόμη και εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας, τότε αυτά δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπα με τα συστήματα αεράμυνας που παρείχε η Ρωσία στο καθεστώς.
Χάθηκε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού
Η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου και η καθυστέρηση ανάληψης δράσης από την άλλη έδωσε πολύτιμο χρόνο τόσο στις δυνάμεις του Άσαντ όσο και στους Ρώσους και Ιρανούς συμμάχους τους να προετοιμαστούν. Ήδη το καθεστώς μετακίνησε σημαντικά πολεμικά του αεροσκάφη σε ρωσική βάση θεωρώντας ότι δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν εκεί οι Αμερικανοί, ενώ και οι Ρώσοι μετακίνησαν ορισμένες από τις δυνάμεις τους. Στο μεταξύ μαχητές της Χεζμπολά εγκατέλειψαν την αεροπορική βάση Τίγιας κοντά στην Παλμύρα, που επλήγη από ισραηλινά μαχητικά τη Δευτέρα.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιωτικούς στόχους του καθεστώτος Άσαντ ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Αλλά, όπως επισημαίνουν αναλυτές, όπως ο Άντριου Τάμπερ του Washington Institute for Near East Policy «ο κίνδυνος είναι ότι υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σ’ ολόκληρη τη Συρία. Λένε ότι έχουν ανθρώπους τους σε κάθε συριακή βάση. Κι αν σκοτώσεις Ρώσους διακινδυνεύεις μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία».
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους
Ο Τραμπ είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα λάμβανε τις αποφάσεις του εντός 48 ωρών, αλλά η ανάληψη στρατιωτικής δράσης καθυστέρησε καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει συντονισμό των κινήσεων με συμμάχους όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Μια κοινή επιχείρηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο να οργανωθεί, αλλά θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να δείξουν ότι δεν δρουν μονομερώς.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συγκάλεσε για σήμερα υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμη -σύμφωνα με το BBC- να μετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου. Διέταξε μάλιστα βρετανικά υποβρύχια να μετακινηθούν προς τη Συρία.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να μετάσχει σε μια επιχείρηση με στόχο την καταστροφή αποθεμάτων χημικών όπλων, μόνον που είναι δύσκολο να εντοπιστούν αυτές οι αποθήκες. Η Γαλλία διαθέτει αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές αν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια παρατεταμένη επιχείρηση ή θα αποχωρήσει μετά το πρώτο κύμα βομβαρδισμών.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Ενδεχόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ειδικά της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ θα βοηθούσε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους σε μια επιχείρηση στη Συρία. Στην πρώτη της αντίδραση μετά την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα η Άγκυρα έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία επέτρεψε σε τουρκικές δυνάμεις να κάνουν επιχειρήσεις κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία. Και μετά από ένα τηλεφώνημα από το Κρεμλίνο προς τον Τούρκο Πρόεδρο, η Άγκυρα κατέβασε τους τόνους λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια «προσεκτική έρευνα» προτού αποδοθούν ευθύνες για την επίθεση με τα χημικά όπλα. Κι όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να διαθέσει βάσεις της στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για μια επιχείρηση στη Συρία.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ρευστή και μεταβάλλεται ταχύτατα. Κι η επικείμενη σύρραξη, συμπεραίνουν αναλυτές, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.