Alpha 1 News

«Φαρ-ουέστ» η Αθήνα - Πήγαν να κατεβάσουν το άγαλμα του Τρούμαν

Σε συναγερμό τέθηκαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ στην Αθήνα όταν το μεσημέρι της Δευτέρας σε πορεία μαθητών και φοιτητών προς την αμερικανική πρεσβεία για τους βομβαρδισμούς της Δύσης εναντίον της Συρίας σημειώθηκε ένταση.

Ομάδα φοιτητών προσπάθησε να ρίξει το άγαλμα του Τρούμαν στη λεωφόρο Β. Γεωργίου, την ώρα που περνούσε από εκεί η πορεία και η αστυνομία απάντησε με ξύλο και χημικά. Από τα επεισόδια που διήρκεσαν αρκετά λεπτά υπήρξαν τραυματίες, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Νωρίτερα οι φοιτητές είχαν πετάξει αβγά στη γαλλική πρεσβεία και μπογιές στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.

Με σύνθημα: «Ξεσηκωμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία - Καμία συμμετοχή της χώρας μας», φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι (Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑ) συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά στη Γαλλική Πρεσβεία, όπου μαθητές και φοιτητές πέταξαν αβγά.

Κλειστές είναι οι Πανεπιστημίου - Σταδίου - Αμαλίας - Βασιλίσσης Σοφίας.

«Τα χαράματα του Σαββάτου 14/4 οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, οι φονιάδες του ΝΑΤΟ, άνοιξαν νέο κύκλο αίματος στη Συρία, στους λαούς της περιοχής και απειλούν με ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες! Για άλλη μια φορά ο λαός της Συρίας μακελεύεται, κράτη διαμελίζονται, τα κύματα των προσφύγων αυξάνονται.

Πίσω από διάφορα κατασκευασμένα προσχήματα (στη Συρία τα χημικά του Άσαντ, στο Ιράκ τα – ανύπαρκτα – πυρηνικά του Σαντάμ, κοκ) κρύβεται το ανηλεές κυνηγητό για το μοίρασμα αγορών, το πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πόρων από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Οι ιμπεριαλιστές ό,τι δεν μπορούν να μοιράσουν στα τραπέζια της διπλωματίας, το μοιράζουν με τα όπλα και το αίμα των λαών!

Δεν θα μείνουμε θεατές στη σφαγή ενός λαού και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλαμβάνει εγκληματικές ευθύνες, συμμετέχοντας στην πολεμική εμπλοκή, αποτελώντας το σημαιοφόρο των σχεδίων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή. Για να διεκδικήσουν τα εγχώρια μονοπώλια μερίδιο από τη λεία και τις αγορές, για να κερδίσουν ανταλλάγματα από τους φονιάδες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα! Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο με βάσεις όπως η Σούδα, συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές ασκήσεις που συνιστούν πρόβα πολέμου, πετσοκόβει την χρηματοδότηση για την Παιδεία και τις ανάγκες της νεολαίας για να δίνει δισεκατομμύρια για τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός!

Δίνουμε το χέρι μας στο λαό της Συρίας! Να σταματήσει τώρα το μακελειό!

Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στην ανθρωποσφαγή! Δεν επιτρέπουμε η χώρα μας να γίνει ορμητήριο των φονιάδων των λαών, το Αιγαίο να μετατραπεί ξανά σε υγρό τάφο προσφύγων διωγμένων από τους πολέμους», αναφέρει το ΜΑΣ σε ανακοίνωσή του.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία οι φοιτητές απαιτούν μεταξύ άλλων: «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό. Να μην παρασχεθεί καμία διευκόλυνση, σε έδαφος, νερό και αέρα. Να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας. Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων».

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απόπειρας ομάδας διαδηλωτών να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν.

«Έλληνες κομμουνιστές προσπαθούν να ρίξουν το άγαλμα του Τρούμαν σε διαδήλωση για τη Συρία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο τονίζει ότι η απόπειρα γκρεμίσματος του αγάλματος έγινε από οπαδούς του ΚΚΕ.

Επιπλέον, το πρακτορείο σημειώνει ότι το άγαλμα του 33ου και πρώτου μεταπολεμικού προέδρου των ΗΠΑ αποτελεί συχνό στόχο διαδηλωτών, έχοντας υπάρξει πολλές φορές θύμα βανδαλισμού, ως σύμβολο του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού» στην Ελλάδα.

Την είδηση αναπαρήγαγαν ειδησεογραφικά μέσα από όλες τις άκρες του κόσμου, από το Sputnik International μέχρι το Arab News, και από το Business Insider μέχρι την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, κάνοντας σχεδόν όλα λόγο για Έλληνες κομμουνιστές που επιχείρησαν να «αποκαθηλώσουν» το άγαλμα του πρώην Αμερικανού προέδρου.