Alpha 1 News

Γκρίνια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις και αφορολόγητο

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.

Περισσότεροι από δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν με αρκετή ένταση το θέμα της περικοπής των συντάξεων, που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τον Ιανουάριο του 2019.
Παράλληλα, οι βουλευτές τόνισαν πως τα νούμερα της οικονομίας δε δικαιολογούν να έρθει το νωρίτερα η μείωση στο αφορολόγητο.

Ακόμα, οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο, και ρώτησαν αιχμηρά πώς θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές υπό τη σκιά νέων μέτρων.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές υποστήριξαν πως οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις μπορούν να αναστείλουν τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η πορεία της οικονομίας δεν επιτρέπει ούτε την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 – ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε στους βουλευτές πως εφεξής οι πιέσεις από την Τρόικα είναι αναμενόμενες.

Ημερομηνία-ορόσημο για τη διαπραγμάτευση, προσέθεσε, είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση προαπαιτούμενων.

Ο Νίκος Φίλης, που ηγείται της εσωκομματικής κριτικής για το κυβερνητικό έργο, έθεσε εκ νέου τους προβληματισμούς του για την πολιτική που ακολουθείται.

Επίσης, ο Νίκος Φίλης έθεσε τους προβληματισμούς που έχει βάλει και δημοσίως στις συνεντεύξεις του, τόσο για τα πλεονάσματα, όσο και για την καθαρή έξοδο.

Προηγήθηκαν ενημερώσεις από τους υπουργούς Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση. Αποτυπώθηκε, σε γενικές γραμμές, η αισιοδοξία να ολοκληρωθούν τα βήματα και να αφήσουμε πίσω την περίοδο των μνημονίων, χωρίς να ειπωθεί ότι τα πράγματα είναι εύκολα για την κοινωνία, αλλά ότι υπάρχει βελτίωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλωτος, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για επαφές με το ΔΝΤ φέρεται να τους είπε πως ό,τι τι δείτε από εδώ και πέρα -οι πιέσεις από τους Θεσμούς δηλαδή- είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις.

Όπως φέρεται να είπε οι τέσσερις πτυχές από εδώ και πέρα είναι: αναπτυξιακό, κοινωνία, χρέος, 4η αξιολόγηση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε οτι δεν πρέπει να χαθεί το ορόσημο της 21ης Ιουνίου, πιέζοντας για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Τι είπε ο Τσιπρας
Σε μία επιχείρηση κατευνασμού των επικριτικών φωνών εντός του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι η έξοδος θα είναι “καθαρή” και όχι “βρώμικη”, και υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος”. Έθεσε ορίζοντα το EG της 21ης του Ιουνίου, με βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Παράλληλα, πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι χτίζεται ένα αντισυριζα μέτωπο με ότι “σάπιο έχει αυτή η χώρα, ενώ έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της ΝΔ και φανατικό λόγο κάποιων του παλαιοκομματικού συστηματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, αλλά θα γίνει “ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει τις δικές μας προτεραιότητες πολιτικής. Εντείνοντας τις πολιτικές και τεχνικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Και διεκδικώντας ένα καθεστώς εποπτείας μετά το πρόγραμμα στο πλαίσιο των υπαρκτών ευρωπαϊκών πλαισιών και των εμπειριών των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από ανάλογα προγράμματα”. Ακόμα, είπε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέροντας ότι πιθανή μη συμμετοχή του “δε είναι και το τέλος του κόσμου”. Ούτε η καθαρή έξοδος εξαρτάται από το ΔΝΤ.

«Δεν θα είμαστε στον παράδεισο»

Ωστόσο, είπε πως αυτό δε θα σημαίνει ότι “θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι εξαφανίζονται με μιας όλες οι πληγές που κουβαλάμε”και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις” και συμπλήρωσε ότι “καταφέρνουμε να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση. Και σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους. Πολίτες να είναι ξανά αισιόδοξοι”.