Alpha 1 News

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βλέπουν «μεθοδεύσεις» και «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση Novartis

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βλέπουν «μεθοδεύσεις» και «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση Novartis

«Φωτιά στον κάμπο» του πολιτικού σκηνικού, άναψε η υπόθεση Novartis. Και η φωτιά αυτή, θα φωτίζει τον δημόσιο βίο -όπως διαγράφονται οι εξελίξεις και οι μεθοδεύσεις- μέχρι τις εκλογές που στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο, το πιθανότερο είναι να γίνουν περί τα τέλη του 2018.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει στις κάλπες με την υπόθεση Novartis  να κυριαρχεί στην πολιτική της φαρέτρα. Και έχει κάθε λόγο να διατηρεί τη φωτιά ζωντανή, ρίχνοντας κάθε τόσο «λάδι», παρουσιάζοντας δηλαδή νέα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη εισαγγελική έρευνα, για μια  σκανδαλώδη υπόθεση, η οποία λογικό είναι να ενδιαφέρει και να συγκλονίζει την κοινωνία. Ειδικά όταν αφορά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και γίνεται λόγος για «πάρτι» εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Το επικοινωνιακό διακύβευμα, είναι σημαντικό. Και μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις πολιτικές ισορροπίες και τις τυχόν ανακατατάξεις τους. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι στο διάστημα που η συγκεκριμένη υπόθεση θα κυριαρχεί στην επικαιρότητα, η δικαστική έρευνα και η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που είναι πιθανόν να συσταθεί, θα φέρνουν στην δημοσιότητα αδιάσειστες αποδείξεις που θα τεκμηριώνουν τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης, εμπλεκόμενοι και πρόσωπα
Η αντιπολίτευση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων είναι και τα καταγγελλόμενα πρόσωπα για απιστία και διαφθορά, αντιδρούν μέχρι στιγμής με σφοδρότητα και οξύτητα. Οι αιτιάσεις τους, πάντως, αφορούν κατά κύριο λόγο τις εξόφθαλμα εξωθεσμικές, αντισυνταγματικές και απροκάλυπτα «άτσαλες» διαδικασίες και μεθοδεύσεις των οποίων μετήλθε η κυβέρνηση κατά τους χειρισμούς της υπόθεσης. Και ηπιότερα και πιο προσεκτικά στην ουσία των καταγγελιών. 
Τα ευθέως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, αντέδρασαν (όπως αναμενόταν φυσικά) οργισμένα, μιλούν για «πολιτική συμμορία» που κατασκευάζει «με μαφιόζικες μεθόδους κατηγορίες»,  αναφέρονται σε «αλήτες της πολιτικής», που εσκεμμένα σπιλώνουν πολιτικούς αντιπάλους, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν μηνύσεις εναντίον ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Στις επίσημες κομματικές ανακοινώσεις, στηλιτεύονται βεβαίως οι «παράνομες και αντιδημοκρατικές» ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που εμφανίζεται να γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλλου που απεστάλη στην Βουλή, κατά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, καταγγέλλεται η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο «προς ενημέρωση επί της υπόθεσης», αναρμοδίως και εξωθεσμικά, τα... «ξεσπάσματα» του γνωστού κ. Πολάκη που δηλώνει ότι «γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων!». 
Αλλά σε όλες τις κομματικές ανακοινώσεις, τονίζεται με έμφαση η ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να κριθούν αυστηρά οι ένοχοι-βεβαίως τηρουμένων των νομίμων διαδικασιών, χωρίς «περίεργες» κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε χθεσινή σκληρή ανακοίνωσή του για τις μεθοδεύσεις και την αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει».
Και πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Η θέση του ΠΑΣΟΚ
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Στην οποία καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «με βάση ενορχηστρωμένο σχέδιο, να «στήσει» πολιτική σκευωρία γενικότερα εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων,εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, τα οποία ήδη έχουν δώσει τις απαντήσεις τους”,και υπογραμμίζεται ότι“από την πρώτη μελέτη της δικογραφίας, γίνεται φανερό πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων, που μάλιστα δεν έχουν προσωπική ανάμιξη για τα όσα καταμαρτυρούν. Θυμίζουν πολύ έντονα μεθοδολογία του «βρώμικου ‘89» με τους ψευδομάρτυρες και τα pampers. Δεν ενδιαφέρονται για την «διαφάνεια», επιχειρούν μόνο να καθαρίσουν «πολιτικούς λογαριασμούς» με τους αντιπάλους τους. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν...».
Και η ανακοίνωση, καταλήγει  χαρακτηριστικά:
«Πέρα όμως από τις μεθοδεύσεις και τις ραδιουργίες της Κυβέρνησης και των πρόθυμων συνεργατών της, η αλήθεια πρέπει να λάμψει.
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.
Με βάση τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες.
Με την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει την δουλειά της.
Να βρεθούν και τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι.
Να αποκαλυφθούν και να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση. Όχι όπως τα φαντασιώνονται και τα πλάθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα».