Alpha 1 News

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ....ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.
Το Μουσείο και Κέντρο Σπουδών του Ελληνικού Θεάτρου ιδρύθηκε το 1938 από το Σύλλογο Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και από το 1977 στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Οδό Ακαδημίας 50. Έπειτα από πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η ΕΡΤ θα φιλοξενήσει σε αποθήκες της τη Θεατρική Βιβλιοθήκη, που στεγαζόταν ως τώρα στο κτήριο της οδού Καραμανλάκη (μετά από έξωση λόγω χρεών). Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες μεταφοράς της, παραμένει, όμως, το πρόβλημα της αξιοποίησης. Το υλικό θα μείνει αποθηκευμένο μέσα σε κούτες. Οπότε ποια η χρησιμότητά τους, εφόσον δεν θα είναι προσβάσιμα στο κοινό; Όσο για το Μουσείο, παραμένει στο έλεος της αδιαφορίας των υπευθύνων. Μόνιμη στέγαση του Θεατρικού Μουσείου σε κάποιο από τα κτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού με την παράλληλη παραχώρηση όλων όσων από το πολύτιμο υλικό της ανήκουν, ζητά η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων με επιστολή της στον υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Η πρόταση της ΕΕΘΣ έρχεται να δώσει μία λύση για να μην μένει κλειστό μέσα στη σκόνη και την υγρασία το Θεατρικό Μουσείο, το μοναδικό που διαθέτει η χώρα μας. Η λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου στηριζόταν για 40 χρόνια στην ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Οταν διεκόπη η χρηματοδότηση και καθώς διογκώνονταν τα χρέη του Μουσείου μπήκε λουκέτο. Ωστόσο, η διοίκηση της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων θεωρεί πως οι οφειλές (1,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια, και ασφαλιστικούς οργανισμούς) «δεν αποτελούν απαγορευτική παράμετρο για την εύρεση λύσης σε σχέση με την ανεκτίμητη αξία του και μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού». . . Εξαφανισμένοι πίνακες, διάδρομοι γεμάτοι σκουπίδια, ακαθαρσίες από γάτες: αυτό είναι το Θεατρικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, κλειστό κι ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 5 χρόνια.
Από τότε που έκλεισε, στα τέλη του 2012, έχουν καταγραφεί 6 διαρρήξεις, στις οποίες εκλάπηκαν πολύτιμα εκθέματα. Ένα πρωί, μάλιστα, βρέθηκε σπασμένη η προτομή του Καρόλου Κουν που «φύλασσε» το Μουσείο, καθώς οι κλέφτες την πέρασαν για μεταλλική και την αφαίρεσαν προκειμένου να την πουλήσουν. Δεν τους έκανε, όμως, και την επέστρεψαν.
Μπροστά από το σπασμένο και άδειο, πλέον, καμαρίνι της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ένα ψόφιο ποντίκι σε αποσύνθεση και τρίχες γάτας ολόγυρά του. Το ράφι στο οποίο είναι τοποθετημένη η μάσκα του Κύκλωπα από την παράσταση «Κύκλωψ» του Ευριπίδη το 1930, είναι ετοιμόρροπο από την υγρασία και χωρίς καν να προστατεύεται από βιτρίνα. Μοιάζει ανυπολόγιστο το ύψος της ζημιάς που έχει προκληθεί. Και να ήταν το μόνο...
Παραδίπλα, πεταμένη στο πάτωμα η επιστολή του Νικηταρά προς τον Παπαφλέσσα το 1823, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στην οποία ζητά το τζαμί που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου να γίνει «θέατρον». Ο λεγόμενος «τουρκοφάγος» από ό,τι φαίνεται είχε καταλάβει την αξία του θεάτρου περισσότερο από εμάς.
Αυθεντικές αφίσες από παραστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα ριγμένες κάτω, τσαλακωμένες, σκισμένες, με μοναδική χρήση στις γάτες που συχνά μπαίνουν μέσα και γεννούν πάνω τους.
Πεταμένες χύμα οι αυθεντικές κούκλες, με τις οποίες η Άλκη Ζέη κατά την περίοδο του Πολέμου ταξίδευε μαζί με ομάδα κοριτσιών, για να ψυχαγωγήσει παιδιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, διακωμωδώντας τον κίνδυνο και την τότε κατάσταση της χώρας.
Οι αίθουσες των γραφείων μοιάζουν σαν να είχε προηγηθεί καταστροφή. Αναποδογυρισμένα έπιπλα, ποτήρια με υπολείμματα καφέ, ποιος ξέρει από πότε, τετράδια και έγγραφα σε μορφή χαρτοπολέμου. Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκεις και σκισμένα κομμάτια από ρούχα ηθοποιών.
Αποθηκεύεται η Θεατρική Βιβλιοθήκη!
Μετά από 7 χρόνια που η Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου έμενε κλειστή σε ιδιόκτητο κτήριο στην Καραμανλάκη διογκώνοντας το χρέος του Μουσείου και οδηγώντας σε απελπισία τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να δώσει τέλος στην περιπέτεια αυτή. Με την άδεια του ΔΣ του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικού Μουσείου αποφασίστηκε η αποθήκευση και φύλαξη των βιβλίων, χειρογράφων δακτυλόγραφων έργων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών περιοδικών, αποκομμάτων τύπου σε χώρο της ΕΡΤ.
Και βέβαια ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δίκιο είχε, όμως όλος αυτός ο θησαυρός που από το 1976 έως το 2010 παρείχε στην καλλιτεχνική και πανεπιστημιακή κοινότητα πλήθος πληροφοριών, αρχείων και ανεκτίμητων πηγών δεν θα μπορούσε κυρία Κονιόρδου να έχει καλύτερη τύχη; Αποθήκευση; Η θεατρική κοινότητα στερείται όλου αυτού του θησαυρού και εσείς αποφασίσατε να τον αποθηκεύσετε; Μέχρι πότε; Έμεινε κλειστή για 7 χρόνια ευτυχώς σε καλή κατάσταση και τώρα αποφασίσατε για να ελευθερώσετε τον χώρο να την πακετάρετε; Ό,τι δηλαδή σώθηκε τόσα χρόνια θα κινδυνεύει να καταστραφεί μέσα στα κουτιά; Και τι θα γίνει; Θα μείνει ξεχασμένη στον χώρο της ΕΡΤ; Για πόσα χρόνια; Ενώ οι θεατρολόγοι και οι καλλιτέχνες αναζητούν από δω και από κει υλικό αρχεία και πηγές, η μοναδική ειδικευμένη βιβλιοθήκη για το Θέατρο θα «φυλάσσεται» χωρίς να μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς σε αυτήν; Και για το Μουσείο που γέμισε πάλι ψύλλους τι θα κάνετε θα το αποθηκεύσετε και αυτό για να το σώσετε; Φαίνεται ότι ο πολιτισμός ως «Βαριά Βιομηχανία της χώρας», έκφραση που αναμασά όλος ο πολιτικός κόσμος ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικής κατεύθυνσης, φαλίρισε, έπεσε έξω.
Κυρία υπουργέ, αν εσείς ως άνθρωπος του θεάτρου, του Πολιτισμού και της αριστεράς δεν μπορέσατε να βρείτε μια βιώσιμη λύση, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πια ως θεατρική κοινότητα. Σκοτώσατε και την τελευταία ελπίδα μας. Κατανοώντας το τεράστιο γραφειοκρατικό και το μεγάλο νομικό κομφούζιο που επικρατεί στην υπόθεση Θεατρικό Μουσείο, νοιώθει κανείς ότι ζει στην «εξουσία του κανενός» όπου χίλιοι άνθρωποι, φορείς και θεσμοί εμπλέκονται για να μην είναι κανείς βασικός υπεύθυνος, να μην δίνεται λύση και εν τέλει, φορείς όπως το Θεατρικό Μουσείο που το έφτιαξε η αγάπη ενός ανθρώπου για την τέχνη του θεάτρου, να διαλύονται πάλι από θεατρανθρώπους που αγαπούν, ζουν, υπηρετούν και σέβονται το θέατρο. Αυτό είναι πραγματική τραγωδία!! Είμαστε πολίτες σε ανοχύρωτες και ευάλωτες καταστάσεις πτώχευσης οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής.
Κυρία Υπουργέ γνωρίζοντας τους θησαυρούς που περιέχει η Θεατρική Βιβλιοθήκη σας εκλιπαρούμε δώστε λύση: Ανοίξτε το Θεατρικό Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη του. Μην πακετάρετε την Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου!!