Alpha 1 News

Ιταλία: Την Κυριακή μαζί με τις βουλευτικές διεξάγονται και περιφερειακές εκλογές

Στις 4 Μαρτίου δεν θα είναι μόνον οι βουλευτικές εκλογές η μόνη αναμέτρηση που θα έχει μεγάλη σημασία για ορισμένες από τις περιοχές της Ιταλίας.
Την ίδια ημέρα διεξάγονται και κρίσιμες περιφερειακές εκλογές για την ανάδειξη του κυβερνήτη τους στο Λάτιο και τη Λομβαρδία, όπου εδρεύουν η Ρώμη και το Μιλάνο, διοικητική και οικονομική πρωτεύουσα αντίστοιχα της Ιταλίας.
Όπως είναι φυσικό τα αποτελέσματα και οι απόδοση των υποψηφίων των κομμάτων στις περιφέρειες θα έχουν έμμεσα μεγάλο αντίκτυπο και στη γενικότερη πολιτική σκηνή, καθώς αντικατοπτρίζουν την διαπερατότητα των προγραμματικών θέσεων των παρατάξεων στην τοπική κοινωνία και διαμορφώνουν τα ‘φέουδα’ και της περιοχές επιρροής τους. Κι όταν αφορά μάλιστα τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, είναι κατανοητό πως ο έλεγχός τους αντανακλά και στην εικόνα των ίδιων των κομμάτων.
Μολονότι η κάθε περιφέρεια εφαρμόζει το δικό της εκλογικό σύστημα, το μόνο κοινό τους στοιχείο αφορά την αποδοχή του αποτελέσματος για την ανάδειξη του κυβερνήτη: εκείνος ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει έστω και μία ψήφο παραπάνω από τον-τους αντίπαλο-ους του θα εκλεγεί αυτόματα και κυβερνήτης.
Στο Λάτιο, ο νυν κυβερνήτης Νικόλα Τζινγκαρέτι –εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός, αδελφός του πασίγνωστου ηθοποιού Λούκα Τζινγκαρέτι που ενσάρκωσε τον ‘επιθεωρητή Μονταλμπάνο’-έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία. Τον Τζινγκαρέτι, που πολλοί θεωρούν τον άμεσο διάδοχο του Ματέο Ρέντσι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) κι ελπίδα για την ανάκαμψή του, στηρίζουν και οι ‘αποστάτες’ του κόμματος, που συγκροτούν την παράταξη ‘Ελεύθεροι και Ίσοι’ (Liberi e Uguali), αλλά όχι και από τους κεντρώους της Civica Popolare, που κατέβασαν δικό τους υποψήφιο.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο μετά τον δήμο της Ρώμης φιλοδοξεί να αλώσει με άλλη μία γυναίκα, έπειτα από τη δήμαρχο Βιρτζίνια Ράτζι, και την περιφέρεια του Λατίου, χρίζοντας υποψήφια τη βουλευτή Ρομπέρτα Λομπάρντι.
Διχασμένη κατέρχεται στις εκλογές η Κεντροδεξιά, καθώς δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο. Ο Στέφανο Παρίζι θα είναι ο υποψήφιος της Forza Italia, της Λέγκας του Βορρά και των ‘Αδελφιών της Ιταλίας’ (Fratteli d’ Italia), ενώ ο δημοφιλής δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζο Πιρότσι θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την περιφέρεια.
Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν προβάδισμα του Τζινγκαρέτι, ο οποίος αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα από τον διχασμό της Κεντροδεξιάς.
Στη Λομβαρδία, παραδοσιακό φέουδο της Λέγκας, ο έως σήμερα κυβερνήτης Ρομπέρτο Μαρόνι εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε πως δεν ξαναθέτει υποψήφιος για ακόμη μία θητεία στον ουρανοξύστη της Πιρέλι. Ο διάδοχός του στην υποψηφιότητα, πρώην δήμαρχος του Βαρέζε, Ατίλιο Φοντάνα φρόντισε να εκπλήξει τους πάντες δηλώνοντας πως ‘στόχος της υποψηφιότητάς του είναι η υπεράσπιση της λευκής φυλής’.
Για την Κεντροαριστερά στη Λομβαρδία προέκυψε ό,τι ακριβώς συνέβη στην Κεντροδεξιά στο Λάτιο.
Ο εκλεκτός του PD δήμαρχος του Μπέργκαμο και πρώην διευθυντής της Mediaset (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) Τζόρτζιο Γκόρι, δεν θα χαίρει της στήριξης των ‘αποστατών’ του LeU, που κατεβάζουν ως δικό τους υποψήφιο τον Ονόριο Ροζάτι.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων επέλεξε τον δικό του υποψήφιο στο πρόσωπο του απερχόμενου περιφερειακού συμβούλου Ντάριο Βιόλι, όμως σε αντίθεση με το Λάτιο η παράταξη δεν είναι τόσο δυνατή στη Λομβαρδία ώστε να τρέφει ιδιαίτερες ελπίδες για μία εκλογική νίκη.

φωτογραφία: apimages