Alpha 1 News

Παυλόπουλος: Tα Σκόπια να εξαλείψουν τον αλυτρωτισμό – Τσίπρας: Έγιναν βήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει αυτή την ώρα στο προεδρικό μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό και την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε αρχικά, χαμογελώνταςτον καιρό στην Αθήνα και στο Νταβός, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη πεποίθηση ότι στο μεν θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, στο δε θέμα των Σκοπίων, δεν είμαστε στο ίδιο σημείο, αλλά γίνονται προσπάθειες. Επεσήμανε εξάλλου ότι επιδιώκει εθνική γραμμή χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Τσίπρας: «Ηρθαμε από τα χιόνια, οπότε το κρύο δεν το λογαριάζουμε»
Παυλόπουλος: «Πραγματικά, ο τόπος μας σε εμπνέει, δε σε κουράζει ποτέ»

Τσίπρας: «Είμαστε από τις πιο όμορφες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και γι’ αυτό ίσως είμαστε το «μήλον της έριδος».
«Ηρθα να σας ενημερώσω ότι προσπαθούμε να λύσουμε θέματα που μας βαραίνουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο.
Στο μεν θέμα της Αλβανίας νομίζω έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ενα θέμα που έχει μείνει άλυτο εδώ και 70 χρόνια Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ωστόσο νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανόησης ότι π.χ το θέμα αλυτρωτισμού πρέπει να λυθεί. Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε με εντατικοποίηση των προσπαθειών. Θέλω να ενημερώσω εσάς, όπως θα ενημερώσω και τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, σε αυτά τα θέματα είναι θεμιτές οι διαφωνίες, αλλά δεν χωρά μικροπολιτική. Στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή. Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

Παυλόπουλος: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλης μας δύναμη, είναι ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Οι εθνικοί διχασμοί, είναι αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα.Στο πρώτο που μου αναφέρατε, η ταφή των στρατιωτών μας που σκοτώθηκαν στα αλβανικά εδάφη το ‘40 ήταν μια εκκρεμότητα που δεν ήταν δυνατόν να γίνεται άλλο ανεκτή.Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψή του δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας. αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε μίνι-υπουργικό στο Μαξίμου. Σστη σύσκεψη συμμετέχουν οι 9 υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και ένας των ΑΝΕΛ. Παρόντες είναι οι Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Δαραγασάκης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Σταθάκης και των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ.

Μετά τη σύσκεψη τα στόματα ήταν «κλειστά» για το τι διημείφθη. Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων αρκούνταν να πουν ότι ο πρωθυπουργός του ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, της Αλβανίας Εντι Ράμα και Κροατίας Αντρέι Πλένκοβις και πως «δεν αλλάζει η γραμμή της κυβέρνησης».

Αύριο οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:
Στις 10:30, τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
Στις 12:30, την Φ. Γεννηματά, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Στις 13:30, τον Δ. Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στις 15:00, τον Σ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Στις 17:30, τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ