Alpha 1 News

Με το όνομα GornaMakedonija ο Νίμιτς στα Σκόπια -Επιταχύνεται η λύση

Shutterstock.com

Εχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις στην Ελλάδα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να βρεθεί σήμερα στα Σκόπια, με το όνομα Republika GornaMakedonija -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.
Ο κύριος Νίμιτς θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και θα συζητηθούν οι προτάσεις τις ελληνικής πλευράς 
Οι επαφές Νίμιτς στην Αθήνα 
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς και στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έμαθε τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς για λύση-πακέτο. Προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν τελική μορφή και να κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου. 
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Το αμετάφραστο Republika GornaMakedonija προκρείνεται
Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija».
Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). 
Η συμφωνία θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η πΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».
Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:
  •     Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  •     Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  •     Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  •     Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.
«Θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή»
Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα Republika GornaMakedonija που φαίνεται να προκρίνεται τυγχάνει της αποδοχής βουλευτών και άλλων κομμάτων, οι οποίο φέρονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν στη Βουλή.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι σε περίπτωση που το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, διαθέτει τουλάχιστον την, ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά, κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 
Τουλάχιστον 6 βουλευτές εκτός κυβέρνησης αναμένεται να πουν «ναι»
Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».
Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της κυρίας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν πως από την Ενωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν οι κ.κ.Μεγαλομύστακας και Κατσιαντώνης. Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές.
Μάλιστα την ίδια στιγμή υπάρχει η αισιοδοξία πως και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη) θα ψηφίσουν θετικά.
Και οι βουλευτές του Ποταμιού τάσσονται υπέρ
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι και οι βουλευτές του Ποταμιού, αναμένεται να υπερψηφίσουν το όνομα Republika GornaMakedonija. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε χθες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ενδεικτικό είναι πως μιλώντας στον Real fm ο Σπ.. Δανέλλης, τόνισε πως το μικροκομματικό όφελος και σκοπιμότητα δεν είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. για να προσθέσει πως πρέπει να καταφέρουμε να διώξουμε ένα άγος, ένα βαρίδι που μας έχει κοστίσει χρόνια. «Αυτό θα είναι εθνική επιτυχία και όποιος δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, προφανώς δεν υπηρετεί την πατρίδα και δεν είναι άξιος πολιτικός».
Τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράσταση
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ διατυπώνονται ενστάσεις για σαλαμοποίηση της λύσης του Σκοπιανού Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν έκανε λόγο για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που ζητάει μετ' επιτάσεως η ΝΔ.
Πάντως στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που κλήθηκαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές από ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι να υπερψηφίσουν μια λύση σύνθετης ονομασίας για το Σκοπιανό, απαντούσαν με νόημα: «Θα ζήσουμε και με αυτό» ενώ ορισμένοι σχολίαζαν δηκτικά πως ο Τσίπρας «είπε στον νέο του φίλο, τον Σταύρο, ότι διαθέτει πλειοψηφία 151».
Το «όχι» της  ΝΔ που ζητάει λύση σε δόσεις
Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 φέρεται να μετέφερε κατά πληροφορίες και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμις, στην Πειραιώς. Μάλιστα φέρεται να είπε στον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «με διαβεβαιώνει πως διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία». Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.