Alpha 1 News

Κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις τηλεοπτικές άδειες - Έξι οι υποψήφιοι

Ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι η διαδικασία κατάθεσης των φακέλων συμμετοχής στο διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Φακέλους κατέθεσαν στο ΕΣΡ οι ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Ant1, Ε και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10 το πρωί κατατέθηκε στο ΕΣΡ ο φάκελος του τηλεοπτικού σταθμού Star, από τον Γενικό Διευθυντή, Κάρολο Αλκαλάϊ.

Δύο ώρες αργότερα έφτασε και η αντιπροσωπεία του τηλεοπτικού καναλιού Alpha, που επίσης κατέθεσε τα δικά της δικαιολογητικά.

Τέταρτος φάκελος που κατατέθηκε την Πέμπτη, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν αυτός του καναλιού «Ε» δια χειρός του οικονομικού διευθυντή, Δημήτρη Δημαρέλη.

«Καταθέσαμε τον φάκελο του καναλιού «Ε» για την αδειοδότηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και είμαστε βέβαιοι για την αίσια έκβασή της. Όπως γνωρίζετε το κανάλι έχει μπει σε μια νέα εποχή.

Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας νέος ισχυρός παίκτης στην τηλεοπτική αγορά» δήλωσε ο Δημήτρης Δημαρέλλης, διευθύνων σύμβουλος του Ε μετά την κατάθεση του φακέλου.

Να σημειωθεί ότι στο παρά πέντε της προθεσμίας, ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς κατέθεσε φάκελο αίτησης για λογαριασμό της εταιρείας, Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε., η οποία όπως εικάζεται εκπροσωπεί τον πρώην ιδιοκτήτη του Ε, Φίλιππο Βρυώνη.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, για τον κ. Βρυώνη, εκείνος απάντησε ότι η εταιρεία για λογαριασμό της οποίας κατέθεσε το φάκελο, εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό.
Ήδη από την Τρίτη έχει κατατεθεί ο φάκελος του ΣΚΑΪ.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν ως σήμερα, όπως αναφέρει το typologies.gr, σίγουροι θεωρούνται οι πρώτοι 5 για να πάρουν άδεια, ενώ εκτός διαδικασίας μένει η Τηλέτυπος. Έχει όμως δύο ελπίδες.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρος της διαδικασίας παραμένει αδιάθετη μία άδεια εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν υπάρχει ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα η άδεια αυτή θα προκηρυχθεί εκ νέου, αλλιώς θα υπαχθεί στις θεματικές εθνικής εμβέλειας. Και στις δύο διαδικασίες μπορεί να λάβει μέρος η Τηλέτυπος ΑΕ.

Τη Δευτέρα ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων των έξι υποψηφίων

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.

Θα επαναπροκηρυχθεί η εναπομένουσα άδεια

Όσον αφορά την εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:
«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».


Δεν υπάρχουν σχόλια